Opadanje intenziteta svjetla

Za točkasti izvor intenzitet svjetla opada s kvadratom udaljenosti jer se svjetlost u prostoru širi u obliku kugle.

Iz sjenilom ograničenog izvora svjetlost se širi u prostor kao dio kugle © Fot-o-grafitiObjasnili smo da za točkasti izvor intenzitet svjetla opada s kvadratom udaljenosti jer se svjetlost u prostoru širi u obliku kugle, čak i kad svjetlosni izvor ogradimo reflektorom taj se odnos zadržava jer je prostor po kojem se svjetlost širi i dalje dio kugle, razlika je u tome što smo dio svjetla koje bi se slobodno širilo u prostor usmjerili u nekom smjeru pa se intenzitet povećao. Ovu je tvrdnju lako provjeriti, sve što nam treba je izvor svjetla (u ovom slučaju bljeskalica Bowens) i precizan svjetlomjer.

Mjerenja to i pokazuju kad je svjetlo bljeskalice mjereno bez ikakvog reflektora i s reflektorom razlike su bile otprilike iste na istim udaljenostima:

Iz ovih se podataka vidi da se bljeskalica na kojoj je sjenilo ponaša približnije spomenutom zakonu, razlog je jednostavan, kao i razlozi odstupanja od teorije. Mjerenja su izvršena u prostoriji veličine 4 x 5 metara i visine stropa 2,2 metra pa je odbijanje svjetla od zidova veće kad bljeskalica emitira svjetlo slobodno u prostor, zato intenzitet svjetla ne opada onoliko koliko očekujemo jer mjerimo i reflektirano svjetlo. Kad bismo mjerili u slobodnom prostoru ili u prostoriji u kojoj zidovi, strop i pod apsorbiraju svjetlo mjerenja bi bila puno preciznija.

Kategorija: 
Svjetlo i rasvjeta

Objavljeno: 25.08.2006.