Kontrast

Prilikom razgovora o fotografskim temama kontrast je riječ koju koristimo vrlo često.

Prilikom razgovora o fotografskim temama kontrast je riječ koju koristimo vrlo često. No što je zapravo kontrast?

Intuitivno to svi nekako znamo, ali to znanje treba uobličiti u riječi, odjednom se nađemo u velikim problemima.

Prva je pomisao da za ovako osnovna fotografska pitanja ne bi trebalo biti problema, jednostavno ćemo pogledati u literaturu. Kad bi to bar bilo tako jednostavno. U gotovo svim knjigama pregled indeksa odvest će vas do stranica na kojima se opširno raspravlja o različitim aspektima kontrasta, ali nigdje nema ništa o tome što bi kontrast trebao biti. Trud potrage se ipak isplatio, peti svezak Greystonove enciklopedije fotografije nudi opširnu definiciju kontrasta, a u knjizi The Focal Dictionary of Photographic Technologies (D. A. Spencer; Focal Press, London & New York; 1973) definirano je pet različitih vrsta kontrasta:

1. na subjektu kojeg fotografiramo, to je odnos rasvijetljenosti najtamnijeg i najsvjetlijeg područja

2. kod rasvjete, to je odnos najvećeg i najmanjeg intenziteta svjetla koje dopire do različitih dijelova scene

3. u slici, to je odnos svjetla koje propuštaju ili reflektiraju najprozirniji i najneprozirniji dio negativa ili pozitiva. Logaritam tog odnosa je gustoća.

4. kod foto materijala ili kemikalija, kvalitativni pokazatelj mogućnosti stvaranje slike određene vrste kontrasta pri nekim uvjetima

5. prilikom gledanja, razlika u izgledu pojedinih područja unutar vidnog polja

Sad otprilike znamo o čemu raspravljamo. O kontrastu bi trebalo poprilično napisati jer on je jedna od važnijih karakteristika fotografije, pa ipak osim tehničkih opisa senzitometrijskih krivulja ili proizvoljnih karakteriziranja pojedinih materijala teško ćete o njemu nešto naći u literaturi. Jedan od razloga je vjerojatno zato što se različite osobe prema njemu različito odnose. Kad se maknemo od znanstveno tehnološkog pristupa, kontrast ovisi o ukusu i psihologiji promatrača. Kod fotografije i ilustracije u boji odnosi kontrasta među bojama dobro su ispitani i opisani, no tada se riječ kontrast
najviše koristi u kontekstu kromatske kvalitete boje.

Slika koja ilustrira ovaj tekst vrlo je kontrastna. Ovo je procjena s kojom će se svi složiti. Želimo li nekako kvantificirati ovu tvrdnju nema jednostavnijeg načina nego skenirati sliku te pogledati distribuciju piksela u prozoru "levels". Lako je uočiti da ima puno izrazito svijetlih i tamnih piksela, dok je srednji dio histograma gotovo prazan.
Digitalna je tehnologija donijela mogućnost da prebrojavamo elemente slike - piksele i da ih razvrstamo prema razinama od 0 - 255 kad je u pitanju slika opisana s 8 bita, te tako prema njihovom odnosu preciznije mjerimo kontrast slike.

Kategorija: 
Opća fotografija

Objavljeno: 14.09.2006.