Sony Alfa 100

6. lipnja 2006. Sony je predstavio A100, svoj prvi D-SLR i tako označio novi datum u povijesti fotografije.

Možda će se nekima učiniti malo pretjerano predstavljanje Alfa serije označiti kao jedan od važnih trenutaka u fotografskoj povijesti, no moje je duboko uvjerenje da će taj datum zaista postati važan na kronološkoj ljestvici povijesti fotografije. Razloga ima više, neki su sentimentalne, a neki objektivne prirode. Kao dugogodišnjem korisniku Minoltinih foto aparata spašavanje ideje koja je stajala iza Minoltinih razvojnih stranputica i usmjeravanje iste prema strateški dobro postavljenom cilju dovoljno je da u meni pobudi
duboke osjećaje prema Alfi.

Objektivno pak gledajući Sony je dovoljno bogata i moćna kompanija da podrži genijalce iz Minoltinog razvojnog tima koji su do sada razvijali jedan od najnaprednijih fotografskih sustava, da bi u konačnici nemoćno i frustrirano gledali kako druge kompanije s više godina zakašnjenja izlaze na tržište s istim elementima, ali uz znatno bolju marketinšku podršku te prisvajaju ne samo zasluge, nego i tržište.

No nije to sve Sony je jedna od vodećih kompanija u konzumentskoj klasi foto aparata koja, kako je rečeno na press konferenciji, želi većinu svojih korisnika prebaciti na SLR sustav, a da bi im to uspjelo moraju napraviti aparat koji je izuzetno jednostavan za korisnika i koji ima dodatne opcije automatskih ispravaka kritičnih grešaka u situacijama u kojima se hobistički nastrojeni fotografi slabo snalaze. No nemojte ovo shvatiti kao devalvaciju SLR sustava, baš suprotno, uz slogan "S nama ćete snimiti bolje fotografije" Sony je dostojnu pažnju posvetio segmentu profesionalnih fotografa te uz suradnju kompanije Carl Zeiss krenuo u razvoj nove serije objektiva vrhunske kvalitete za "full frame" format. Ova jednostavna najava sakrivena u gomili informacija izrečenih na tiskovnoj konferenciji, kao i činjenica da je Sony za "beta testere" svojih novih proizvoda angažirao fotografe agencije Magnum dovoljno govori o tome da je u pripremi aparat koji će se ozbiljno uključiti u trku za profesionalno tržište.

Za sada Alfa 100 cilja na ulazni segment tržišta i trebao bi biti zamjena za Konica-Minolta D5D model. Iako nije eksplicitno najavljeno, očito se priprema ekvivalent nikad proizvedenog D9D modela, što znači da je i zamjena za D7D blizu.

Da bi pokazali koliko je stupanje na D-SLR scenu važno za kompaniju i koliko su duboko posvećeni ideji da uspiju razviti proizvod koji treba preuzeti značajan segment tržišta Sony je napravio možda najspektakularniju najavu proizvoda u svijetu fotografije. Ne znamo što se događalo na drugim kontinentima, no za stotinjak probranih novinara iz Europe (koja im usput rečeno donosi čak 24% prihoda) Sony je duboko u pustinji Maroka napravio spektakularnu proslavu rođenja novog sub-branda pobrinuvši se tako da, prema njihovom mišljenu, najvažniji promicatelji fotografije u Europi nikad ne zaborave ime Alfa.

Originalna fotografija iz aparata A100, objektiv 70-210 pri 210 mm f/4 © Damir TiljakNakon povratka iz pustinje i napornog puta teško je pisati dugačke i detaljne recenzije, no već za koji dan na ovim stranicama možete očekivati vrlo detaljan opis funkcionalnosti aparata. Što se tiče tehničkih podataka njih mogu i sada ukratko nabrojati, s napomenom da promocija ovakvog proizvoda i njegovo stavljanje u ruke novinarima u uvjetima u kojima se prašina uvlači u svaku poru dovoljno govori o tome koliko Sony ima povjerenja u svoj proizvod. Evo ukratko osnovnih značajki ovog proizvoda:

APS-C CCD osjetilo razlučivosti 10,2 milijuna piksela, s RGB filtracijom. Faktor umnoška vidnog kuta 1,5.

Optička stabilizacija slike ugrađena u tijelo aparata.

Sustav za zaštitu od prašine koji se sastoji od kombinacije naprednog anti-statičnog premaza i vibracije CCD-a koja se uključuje kod svakog isključenja aparata.

BIONZ procesor slike koji obavlja niz funkcija, a čije će prave mogućnosti vjerojatno tek testirati napredniji modeli aparata.

Sustav za optimizaciju slike prilikom fotografiranja scena s velikim dinamičkim rasponom koji radi tako da podešava gama krivulju i razinu ekspozicije.

Kompatibilnost sa svim dosad napravljenim Minolta AF objektivima (16 milijuna prodanih primjeraka) i bar nekim starim bljeskalicama. Aparat je testiran s objektivom 70-210/4 proizvedenim 1985. godine i bljeskalicom 5200i proizvedenom 1990. godine i radio je besprijekornom.

Damir Tiljak

Kategorija: 
Foto Uređaji

Objavljeno: 10.06.2006.