Olympus PEN E-P5

Ako pitate optičkog inženjera, dizajnera ili profesionalnog fotografa da vam opiše svoj idealni sistemski fotoaparat opisao bi vam novi Olympus PEN E-P5. Ovaj novi top model PEN-a je prekrasno napravljen fotoaparat s metalnim kućištem na kojem se gotovo ne vide vijci. Zbog retro dizajna će zasigurno postati klasik, a značajna je i tehnologija koja je ugrađena u njega. Brzina zatvarača od 1/8000 sekunde je najbrža kod kompaktnih sistemskih fotoaparata, a 16-Megapikselni Live MOS senzor je iz Olympusovog nagrađivanog modela OM-D. To osigurava da će kvaliteta slike biti u skladu s onim što se očekuje od PEN fotoaparata. Prenosivost i iskoristivost su karakteristike novog PEN-a na koje je  Olympus posebno ponosan. Lagani E-P5, između ostalog, nudi ugrađeni WiFi, FAST AF i direktne kontrole ručnih postavki. E-P5 će biti dostupan kao samo tijelo ili u kombinaciji s nekim od objektiva od kraja lipnja 2013.

Olympus PEN E-P5

Snaga susreće kompaktnost

Dizajnerski tim Olympus PEN-a prima pohvale stručnjaka i korisnika za stvaranje serije modernih fotoaparata s retro dizajnom. Kako bi obilježili pedesetu godišnjicu predstavljanja legendarnog PEN F modela odlučili su se na još upečatljiviji retro izgled. Odgovor je došao u obliku samog PEN F modela koji je pokrenuo revoluciju prilikom lansiranja. Umjesto trošenja godišnje plaće na velike fotoaparate potrošači iz 1960-ih su mogli za mjesečnu plaću kupiti kompaktni PEN F s izmjenjivim objektivima. 50 godina kasnije E-P5 poštuje tradiciju PEN F modela istim dizajnerskim linijama, elegantnim Olympus logom i jedinstvenim prednjim profilom. Izvanredna kvaliteta izrade je još jedan podsjetnik na legendarni klasik. Kvaliteta izrade se može primijetiti iz svakog kuta, a vijci su vidljivi samo na donjem dijelu fotoaparata. Kako bi se zaokružio individualni izgled dodatno se može staviti opcijski ergonomski držač od pravog drveta u tri različita dizajna.

Stil susreće sadržaj

Zahtjevan fotograf nikada neće kupiti kolekcionarski primjerak ukoliko ugrađena tehnologija nije u skladu s izgledom. Zbog toga je Olympus u E-P5 ugradio isti 16-Megapikselni TruePic VI Live MOS senzor koji se nalazi i u OM-D fotoaparatu. Na testiranjima je ovaj senzor nadmašio brojne APS-C senzore ugrađene u D-SLR fotoaparate što je u kombinaciji s Olympusovom optikom dodatno naglašeno. E-P5 je prvi kompaktni sistemski fotoaparat koji nudi brzinu mehaničkog zatvarača od 1/8000 sekunde. S njim možete u potpunosti iskoristiti svjetlosno jake objektive. Sada možete zamrznuti izuzetno brze subjekte poput insekata u pokretu, a  s otvorom objektiva 1:1.8 možete snimiti fotografije s dramatičnim zamućenjem pozadine čak i u svjetlom okruženju.
Još jedna prepoznatljiva Olympusova značajka je FAST AF sustav koji je ugrađen u  E-P5 i ljubiteljima makro fotografije nudi mogućnost korištenja izuzetno malih AF područja kako bi mogli izoštriti točno na dio koji ih zanima poput npr. jedne latice cvijeta. Zahvaljujući minimalnom kašnjenju zatvarača E-P5 povećava mogućnost snimanja upravo onog kadra kojeg ste željeli.

Pametni fotoaparat susreće pametne telefone

Ako svojim prijateljima kažete da vaš novi E-P5 ima ugrađen WiFi oni će najvjerojatnije pretpostaviti da je to samo za lakše slanje fotografija na web putem pametnih telefona, ali na E-P5 WiFi znači puno više od toga. Sada možete koristiti svoj Apple ili Android pametni telefon kako biste daljinski upravljali fotoaparatom, uključujući autofokus i zatvarač. Možete i sinkronizirati zaslon pametnog telefona i fotoaparata kako biste na telefonu vidjeli ono što je prikazano na LCD zaslonu fotoaparata, te kontrolirati PEN dodirom na zaslon pametnog telefona. Ovo je iznimno korisno za odabir točke fokusa, auto portrete i udaljeno snimanje životinja koje se lako preplaše ako im se približite. Možete postaviti odbrojavanje do okidanja na samom telefonu, svojim prijateljima dati pristup određenim fotografijama te s novim Olympus Image Share 2.0 softverom koristiti svoj pametni telefon kako biste svojim fotografijama dodali GPS podatke.

Komfor susreće kontrole

Zahtjevni fotografi će posebno cijeniti jednu novost na modelu E-P5, a to je 2x2 sustav kontrolnih kotačića koji se sastoji od dva kontrolna kotačića i prekidača koji je postavljen na lako dostupnom mjestu. Prilikom snimanja u ručnom načinu rada prekidač se može brzo podesiti u dva položaja. U prvom položaju okretanjem prednjeg kontrolnog kotačića mijenjate otvor objektiva, a pomicanjem stražnjeg mijenjate brzinu zatvarača.  S drugom postavkom kotačići utječu na ISO vrijednost i Balans Bijele Boje. Prekidaču možete dodijeliti i druge funkcije.
Novi PEN se može pohvaliti i brojnim drugim vrhunskim funkcijama kojih je previše da bi ih se ovdje navelo. Među najbitnijima su stabilizacija slike u 5-osi, 9fps uzastopno snimanje i nagibno VF-4 elektroničko tražilo. Zbog rezolucije od 2.360.000 točkica kadriranje je s VF-4 jednostavnije i preciznije. Ovo tražilo se automatski pali kada prepozna vaše oko.
Za popis svih značajki posjetite Olympusovu web stranicu. E-P5 će biti raspoloživ od kraja lipnja kao tijelo ili u kombinaciji s 17mm 1:1.8 objektivom (uključuje i VF-4) ili s 14-42mm objektivom koji uključuje mogućnost dodavanja drvenog držača prilikom naručivanja. E-P5 je kompatibilan sa svim micro Four Thirds objektivima koji sada uključuju i crne verzije objektiva M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:1.8, 45mm 1:1.8 i 75mm 1:1.8.

Olympus PEN E-P5

Odabrane značajke
•    Jedinstven, metalni, retro dizajn bez vidljivih vijaka
•    Najbolja kvaliteta slike do sada na PEN fotoaparatu
•    Brzina mehaničkog zatvarača od 1/8000 - prvi put na kompaktnom sustavskom fotoaparatu
•    Ugrađen WiFi za povezivanje s pametnim telefonima
•    FAST AF sa Super Spot AF i Touch Shutter AF
•    2x2 sustav kontrolnih kotačića
•    Stabilizacija slike u 5-osi s IS Auto
•    Fotografska priča i 12 Umjetničkih filtara
•    "Focus Peaking" prilikom korištenja pomoći kod ručnog izoštravanja
•    9fps uzastopno snimanje

Kategorija: 
Foto Uređaji

Objavljeno: 21.05.2013.