Statički elektricitet u službi fotografa

Pojava da statički nabijeni objekti privlače prašinu koristi se prilikom čišćenja senzora

U svakodnevnom životu statički elektricitet susrećemo na svakom koraku, odjeća od vlakana koja u sebi sadrže sintetike pucketat će prilikom skidanja, to su mikro gromovi unutar naše odjeće koji nastaju pražnjenjem nagomilanog statičkog elektriciteta. Skidamo li odjeću u mraku možemo čak i opaziti iskrenje. Često osjetimo lagani električni udar kad dotaknemo neki objekt. To je također pražnjenje statičkog elektriciteta. Statički elektricitet nastaje trljanjem objekata i predmeta uglavnom od umjetnih materijala. Svi smo negdje tijekom našeg školovanja vidjeli demonstraciju statičkog elektriciteta. Demonstratori obično komadićem svile natrljaju stakleni štapić ili nekom krpicom koja u sebi sadrži vune ili sintetike natrljaju plastični češalj na koji se nakon toga bez imalo problema lijepe sitni komadići papira. Statički nabijeni objekti privlače druge objekte osim ako i ti objekti nisu nabijeni statičkim nabojem istog polariteta.

Statički elektricitet na djelu © Damir Tiljak

Ovu su pojavu iskoristili proizvođači sredstava za čišćenje senzora te su napravili posebnu četkicu za čišćenje koja statičkim nabojem skuplja prašinu sa senzora. Tako se laganim prelaskom takve četkice preko senzora zbog nabijenosti statičkim elektricitetom na četkicu lijepi prašina sa senzora i senzor, ako je samo prašnjav, nakon tretmana ostaje čist. Najpoznatije su četkice kompanije VisibleDust. U početku te su se četkice bile od materijala koji se trljanjem statički nabije, pa je uz četkicu bilo potrebno imati i bocu komprimiranog zraka. Propuhivanjem zraka preko četkice dolazilo je do međusobnog trljanja vlakana četkice i ona su se statički nabila. Kompanija VisibleDust, vodeći svjetski proizvođač ovakvih sustava vrlo je brzo unaprijedio tehnologiju te proizveo četkice od SCF vlakana. SCF je akronim za Super Charged Fibers. Na toj su tehnologiji nastale Sensor Brush™ i the Arctic Butterfly® četkice. To su vlakna od poliamida s posebnim sastavom koji ima izraženu tendenciju za gomilanjem elektrostatičkog naboja. Vlakna su još posebno obrađena kemijskim putem, a zatim podvrgnuta ionizaciji i termičkoj obradi.

Rotacija četke odbacuje nakupljenu prašinu © Damir TiljakStatički se elektricitet lakše stvara kad je zrak suh, vlaga u zraku mu ne pogoduje. Tako se i na ove četkice za vrijeme stajanja nakupljaju molekule vode i s vremenom neutraliziraju naboj. Zato najnovije inačice ovih četkica imaju ugrađen motor koji rotira četkicu. Vrtnja četkice odbacuje molekule vode i skupljenu prašinu te ponovo nabija vlakna i priprema ih za novu akciju čišćenja.

Kategorija: 
Foto Tehnologija

Objavljeno: 01.08.2007.