Posljednja večera – najveća digitalna fotografija na svijetu

Umjesto odlaska u Milano, od sada to kontraverzno umjetničko djelo, veliko čak 16 milijardi piksela, možete detaljno proučavati kod kuće iz svoje fotelje

Svi ljubitelji renesansne umjetnosti ili pasionirani čitatelji Brownovog Da Vincijevog koda koji žele provjeriti tvrdnje iz knjige da je jedan od 12 apostola zapravo žena, mogu od 27. listopada po prvi put on-line dobiti detaljan uvid u jedno od najpoznatijih i najkontraverznijih umjetničkih djela na svijetu - "Posljednju večeru" Leonarda da Vincija te polako, na svom kompjuteru, proučiti i najmanji dio te slike (čak i do 1 kvadratnog milimetra) naslikane na zidu blagovaonice dominikanskog samostana koji se nalazi u sklopu crkve Santa Marija delle Grazie u Milanu.

Naime, posebnom metodom snimljeno je 1 677 fotografija, 4,60 visoke i 8.80 metara duge Posljednje večere iz 15 stoljeća, koje su zatim spojene u jednu digitalnu fotografiju.
Ona je svojom veličinom od 16.118.035.591 piksela (širina slike od 172 181 piksela x visina slike od 93 611 piksela) i čak 96 Gbyte-a oborila rekord kao najveća postojeća digitalna slika, koju možete pogledati ovdje.

Slika je napravljena pomoću panoramske tehnike koja omogućuje spajanje brojnih fotografija snimljenih u raw-u, u jednu cjelinu pri čemu se koriste rigorozni kriteriji.
Budući da je Leonardo slikao na suhi zid, zbog čega su korišteni vrlo krhki slikarski materijali, crkveni prostor u kojem se nalazi Posljednja večera mora se održavati u strogo definiranim klimatskim uvjetima s blagim osvjetljenjem ne bi li se time spriječilo fizičko propadanje tog umjetničkog djela.
Da ne bi naštetili osjetljivoj prirodi materijala slike prilikom snimanja, timovi tvrtki HAL9000 i APROMA dizajnirali su poseban sistem osvjetljenja u skladu sa strogim zahtjevima UNESCO-a koji je omogućio dovoljnu rasvjetu, ali bez UV zraka i s neznatnim isijavanjem topline

Projekt je započet početkom 2007. godine u suradnji Ministarstva kulture Italije i tvrtke HAL9000 koja je snimila fotografije i koja se smatra vodećim liderom u području snimanja visokorezolucijskih fotografija.
Pri snimanju koje je ukupno trajalo devet sati, korišten "Nikon D2Xs" fotoaparat u kombinaciji s teleobjektivom "AF-S Nikkor 600mm f/4D IF-ED II",te CLAUSS "Rodeon VR” panoramska glava.

Da bi se spojilo 1677 fotografija, od kojih je svaka bila teška oko 73 megabyta, korištena su dva Quad-Core AMD Operton procesora kojima su dodana 16 GB memorije i 2.0 terabyte hard diska.

Kako su točno od pojedinačnih fotografija uspjeli napraviti i izrezati finalnu sliku, tvrtka HAL9000 čuva kao veliku tajnu koja tako slobodno može konkurirati svojom misterioznošću Dan Brownovom Da Vincijevom kodu.

Darija Tripalo

Kategorija: 
Foto Tehnologija

Objavljeno: 01.11.2007.