Sretan ti 90- ti rođendan, Olympus!

Pročitajte zašto Japancu nema planine do grčke planine te pogledajte kako je izgledao prvi Olympusov fotić

Ove godine Olympus slavi 90 godina djelovanja pa je vrijeme da na površinu isplivaju "all dirty little secrets".

Počeo petljat' sa mikroskopima, a vidi ga sad

Olympusovu priču započeo je Takeshi Yamashita koji je sanjao o proizvodnji japanskih mikroskopa vrhunske kvalitete. Bilo mu je tek 30 godina kada je 12. listopada 1919. osnovao Takachiho Seisakusho. Nakon šest mjeseci proizveli su prvi proizvod: mikroskop Asahi koji je dobio ime prema “izlazećem suncu”.

Nema planine do Olimpa

Mikroskopi su isprva prodavani pod imenom Tokiwa. Međutim, ekonomsko ozračje u tom periodu nije išlo na ruku japanskim proizvođačima. Trebalo im je novo ime koje bi bilo sinonim za vrhunsku kvalitetu. Ime je moralo biti lako razumljivo diljem čitavog svijeta te imati pozitivne asocijacije.

Jedna od Yamashitinih originalnih ideja je bila svoju novu kompaniju jednostavno nazvati “Takachiho” prema planini na kojoj, prema japanskoj mitologiji, prebivaju bogovi. Izazov je bio pronaći međunarodni ekvivalent koji odražava iste kvalitete.
Očiti izbor bila je planina Olimp, dom antičkih grčkih bogova. 1921. godine “Olympus” je registriran kao zaštitni znak tvrtke što predstavlja temelj današnjem svjetski poznatom brandu.

Nakon mikroskopa najbolje "prijaju" fotoaparati

Povijest fotografije u Olympusu počinje razvojem objektiva. Godine 1936. stvoren je Zuiko objektiv, a tvrtka predstavlja i Semi-Olympus I, svoj prvi fotoaparat. Fotoaparati srednjeg formata bili su temelji na kojima se Olympus izgradio kao popularni proizvođač.

Semi-Olympus I

Proš'o rat, doš'o 35 I
Dolaskom Drugog svjetskog rata proizvodnja je 1940. zaustavljena. Zbog toga je prvi japanski 35mm fotoaparat ugledao svjetlo dana tek 1948 i to pod imenom Olympus 35 I.
Sedam godina nakon toga stvoren je i Olympus 35 S-3.5 - prvi japanski fotoaparat ovakvog tipa s funkcijom namotavanja filma pomoću poluge.

Olympus 35 I

Ma "širac" je dobar kad ga imaš

Iste godine je dizajniran i Olympus Wide tj. Olympus 35V s kojim je dolazio širokokutni objektiv i koji je postao pionir koji je započeo procvat širokokutnih fotoaparata. Uskoro je postao iznimno popularan jer je pružao jeftin i jednostavan način za snimanje širokokutnih fotografija bez izmjenjivanja objektiva.

Olympus Wide

Pitam se pitam, šta ono paše sa blendom 5.6?

Olympus Super Wide, još jedan od slijedećih Olympusovih širokokutnih aparata, bio je opremljen sustavom “free light value”. To je omogućilo fotografima da postave kombinaciju brzine zatvarača i otvora objektiva jednostavnim očitavanjem svjetlosne vrijednosti u malom prozorčiću između zatvarača i prstena za podešavanje otvora objektiva.

I ja bih tata mijenjao objektive

Zadnji revolucionarni 35mm model u godinama koje su prethodile šezdesetima došao je 1958. predstavljanjem fotoaparata Olympus Ace. To je bio prvi japanski 35mm fotoaparat s izmjenjivim objektivima.

Olympus Ace

Darija Tripalo

Kategorija: 
Foto Tehnologija

Objavljeno: 26.05.2009.