Hibridni stabilizator slike

Novi Canonov hibridni stabilizator slike prvi na svijetu kompenzira dvije vrste potresanja fotoaparata

Tvrtka Canon Inc. predstavila je hibridni stabilizator slike (Hybrid Image Stabilizer, IS), prvi* optički stabilizator slike na svijetu koji kompenzira i kutno potresanje fotoaparata i potresanje fotoaparata s pomakom. Ta će tehnologija biti ugrađena u zamjenjive SLR objektive za fotoaparate čije se komercijalno predstavljanje planira do kraja 2009. godine.

Uvedeno je nekoliko preventivnih metoda i korekcijskih postupaka kojima se kompenziraju pogreške prouzročene potresanjem fotoaparata. Canon je rad na pronalaženju načina kompenzacije potresanja fotoaparata započeo osamdesetih godina. 1995. predstavio je objektiv EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM, prvi zamjenjivi SLR objektiv za fotoaparate na svijetu s mehanizmom koji kompenzira optičko potresanje fotoaparata. Canon je otad proizveo mnoštvo zamjenjivih objektiva sa značajkama stabilizacije slike te se može pohvaliti dvadeset i jednim takvim objektivom u svojoj trenutnoj ponudi, uključujući model EF 200mm f/2L IS USM, koji se odlikuje s čak pet položaja zatvarača za potrebe korekcije zamućenja.

Canonova nova tehnologija hibridne stabilizacije slike optimalno kompenzira kutno (rotacijsko) potresanje fotoaparata te potresanje fotoaparata s pomakom (linearno potresanje). Nagle promjene kuta snimanja mogu rezultirati osjetnim zamućenjem slika snimljenih pri standardnom fotografiranju, dok je zamućenje prouzročeno potresanjem s pomakom, pri kojem se fotoaparat pomiče paralelno s objektom snimanja, izraženije u makrofotografiji i drugim vrstama fotografija snimljenih u krupnom planu.

Nova tehnologija hibridne stabilizacije slike sadrži senzor kutne brzine koji prepoznaje stupanj kutnog potresanja fotoaparata (taj se senzor koristi i u svim prethodnim mehanizmima za stabilizaciju slike) te novi senzor ubrzanja koji utvrđuje stupanj potresanja fotoaparata s pomakom. U hibridnoj stabilizaciji slike koristi se i novi algoritam koji zajedno obrađuje izlazne podatke s oba senzora te pomiče leće da bi kompenzirao obje vrste pokreta. Hibridna stabilizacija slike izrazito povećava učinkovitost stabilizatora slike, naročito pri snimanju makrofotografija, što se teško postiže tradicionalnim tehnologijama stabilizacije slike.

* Namijenjen zamjenjivim SLR objektivima za fotoaparate. Podatak od 17. srpnja 2009. Izvor: Canonovo istraživanje.

Kategorija: 
Foto Tehnologija

Objavljeno: 10.08.2009.