Baterije

Kakvih sve baterija ima, koje su im karakteristike, kad i kako ih koristiti?

Napredak u kemijskoj tehnologiji fotografi najdirektnije osjete prilikom upotrebe baterija. Nove tehnologije donose i nove, kvalitetnije i bolje baterije, ali isto tako i zbrku oko njihovog korištenja. Pogledajmo kakvih sve baterija ima, a koje su nama kao fotografima korisne (postoji preko 20 vrsta baterija no mi ih koristimo samo nekoliko), koje su im karakteristike te kad i kako ih koristiti.

Baterije općenito možemo podijeliti na dva osnovna tipa: primarne odnosno one koje ne možemo puniti i sekundarne odnosno one koje možemo puniti. Pogledajmo prvo najvažnije tipove primarnih baterija.

Cink/ugljik

Naše su stare poznanice koje možemo kupiti na svakom kiosku i u svakoj trgovini. Pripadaju u skupinu primarnih baterija, to su baterije koje se ne mogu puniti, te ih nakon upotrebe bacamo.

Cink-ugljik su tradicionalne baterije koje u posudici od cinka sadrže razne kemikalije, a u sredini tih kemikalija je štapić od ugljika. Kako kemikalije nagrizaju posudicu nakon nekog vremena dogodi se da kemikalije procure kroz posudicu i započnu nagrizati sve oko sebe. Taj se proces događa koristili mi baterije ili ne tako da kod kupovine uvijek treba paziti na datum proizvodnje, a nakon upotrebe baterije nikad ne smijemo ostavljati u uređajima. Ove baterije baš i ne nalaze upotrebu u fotografiji, ali mogu poslužiti za pogon klasičnih aparata i bljeskalica male snage.

Upotreba - u uređajima koji zahtijevaju kontinuirano nisku razinu potrošnje: baterijske svjetiljke, zidni satovi, budilice, džepni kalkulatori i daljinski upravljači.
Prednosti - jeftine i lako dostupne.
Mane - mogu procuriti, ne podnose velika strujna opterećenja.
Kapacitet - mali, pogotovo u odnosu na veličinu baterije.
Sigurnosni i ekološki aspekti - mogu se baciti u kućni otpad, ne zahtijevaju posebnu reciklažu, pripaziti da elektrolit kod baterija koje procure ne dođe u kontakt s kožom, ne puniti.

Alkalne baterije

Alkalne baterije, kao što im ime govori kao elektrolit koriste alkaliju, preciznije kalij hidroksid. Poprilično su istisnule baterije cink/ugljik tipa jer imaju niz prednosti: za istu veličinu i težinu daju više električne energije, otpornije su na curenje, podnose veća opterećenja (imaju manji unutrašnji otpor) i dobro podnose promjene temperature. Ima ih različitih vrsta i cijena, one skuplje su naravno i bolje, a ima ih čak i koje se mogu puniti, no to su alkalne baterije specijalne izrade tako da nikako nemojte puniti obične alkalne baterije, najvjerojatnije će procuriti i uništiti punjač, a u nekim slučajevima mogu i eksplodirati.

Upotreba - ovisno o vrsti moguće ih je koristiti u širokom spektru uređaja kao što su: igračke, diktafoni, walkmani, diskmeni, videoigre i slično, u fotografiji ih koristimo u bljeskalicama, okidačima rasvjete, radio okidačima i klasičnim fotografskim aparatima, a neke mogu čak raditi i s određenim tipovima digitalnih foto aparata.
Prednosti - lako dostupne, pouzdane.
Mane - visoka cijena.
Kapacitet - do 3500 mAh - iako mogu imati visoki kapacitet on obično nije naveden pa to procjenjujemo po cijeni i nazivima kao što su: long life, powermax, high energy, long lasting i slično, svaki proizvođač ima svoj opis takve karakteristike. Kapacitet nije naveden jer ovisi o opterećenju baterije. Bez obzira na napredak u odnosu na cink-ugljik baterije alkalne baterije ne podnose velika strujna opterećenja, već kod potrošnje od 1000 mA većini alkalnih baterija izlazni napon padne ispod 1,1 V što znači da većina digitalnih foto aparata s njima neće moći raditi. Potrošnja aparata koji koriste LC zaslon penje se i preko 1200 mA, a kod nekih aparata u pojedinim momentima (uključen LC zaslon, snimanje zvuka, zum i bljeskalica) dostiže i zapanjujućih 3000 mA.
Sigurnosni i ekološki aspekti - mogu se baciti u kućni otpad, ne zahtijevaju posebnu reciklažu, pripaziti da elektrolit kod baterija koje procure ne dođe u kontakt s kožom, ne puniti.

Litijske baterije

Ova kategorija baterija obuhvaća širok spektar različitih tipova baterija koje se vrlo rijetko koriste u obliku standardnih AA i AAA baterija, prvenstveno zbog visoke cijene. Uglavnom se javljaju u kao male pločaste baterije.

Upotreba - imaju veliki kapacitet i dugi rok trajanja (i do 15 godina) pa se koriste u računalima, fotografskim aparatima i ostalim uređajima koji moraju sačuvati neke podatke i kad uređaj isključimo iz struje, na primjer datum i točno vrijeme.
Prednosti - veliki kapacitet, jaka struja, trajnost.
Mane - u kratkom spoju zbog velikog izboja struje pregriju se pa se zapale ili eksplodiraju - iz tog razloga ne smiju se prevoziti u zračnom prometu.
Kapacitet - izuzetno velik.
Sigurnosni i ekološki aspekti - ne otvarati (litij burno reagira s vlagom iz zraka), ne bacati u vatru, potrebno ekološki zbrinuti.

Sekundarne ili punjive baterije

Olovni akumulator

UpotrebaMožda najpoznatija baterija ukupno velikog kapaciteta. Upotrebljava se kao glavni izvor energije za elektropokretače u motornim vozilima, a u fotografiji za napajanje studijskih bljeskalica na terenu. Ima mali unutrašnji otpor pa može dati veliku struju, no ne kroz duži period.
Prednosti - jeftini, nabavljivi u različitim kapacitetima i naponima, nove generacije ne zahtijevaju održavanje, malo samopražnjenje, dugo traje, izdržava puno ciklusa punjenja i pražnjenja (ako ih radimo na ispravan način).
Mane - trajnost i kapacitet ovise o načinu korištenja i punjenja, ako akumulator previše punimo dolazi do korozije elektroda. Veliki i teški jer imaju mali kapacitet.
Kapacitet - jako mali što kao posljedicu ima veliki volumen. Po kilogramu baterije pohranjuje se do 40 Wh energije, a po volumenu još manje, ako bi baterija zauzimala prostor veličine litre mogla bi pohraniti do 75 Wh energije.
Sigurnosni i ekološki aspekti - istrošeni akumulatori su opasni za okolinu, obavezno reciklirati! U akumulatorima klasične konstrukcije nalazi se sumporna kiselina koja je jako korozivna, ne otvarati ih nepotrebno i sigurno zbrinuti ako dođe do pucanja kućišta.

Nikal-kadmij; NiCd

Ovaj tip baterija dugo je bio jedina vrsta punjivih baterija malih veličina. Nisu uvijek mogle zamijeniti klasične primarne baterije jer proizvode napon od samo 1,2 V, no taj je napon konstantan pri svim opterećenjima i kroz cijeli životni vijek baterije. Uslijed malog unutrašnjeg otpora mogu dati jako velike struje, pa tako jedna kvalitetna AA baterija u kratkim intervalima može dati čak i preko 20 A, a pri dužem opterećenju i do 18 A struje.

Upotreba - upotrebljavaju se u svim trošilima kod kojih manji izlazni napon nije problem, a naročito u trošilima koja zahtijevaju veliku struju, kao što su alati s baterijskim napajanjem, modeli s baterijskim napajanjem, bežični uređaji, fotografske bljeskalice i slično.
Prednosti - dobar kapacitet, sigurno rukovanje, dugo traju i izdržavaju veliki broj punjenja i pražnjenja, mogu se brzo napuniti.
Mane - skupe su, treba ih često prazniti do kraja jer im inače pada kapacitet, ne podnose dobro duge periode neaktivnosti ako ostanu napunjene.
Kapacitet - dobar. Po kilogramu baterije pohranjuje se do 60 Wh energije, a po volumenu još više, ako bi baterija zauzimala prostor veličine litre mogla bi pohraniti do 150 Wh energije.
Sigurnosni i ekološki aspekti - obavezno reciklirati, kadmij je teški metal izuzetno opasan za okolinu. Paziti da baterija ne dođe u kratki spoj, moguća je eksplozija.

Nikal-metal-hidrid; NiMH

Novija generacija baterija koja je unatoč višoj cijeni u mnogim područjima istisnula NiCd. Ima puno veći kapacitet i jednostavnija je za održavanje.

Upotreba - koristi se u uređajima koji imaju srednju do veliku potrošnju struje kao što su digitalni foto aparati i fotografske bljeskalice.
Prednosti - odličan kapacitet, jednostavno održavanje.
Mane - cijena, visok stupanj samopražnjenja, manji broj ciklusa punjenje-pražnjenje od NiCd.
Kapacitet - odličan. Po kilogramu baterije pohranjuje se do 80 Wh energije, a po volumenu od litre čak i do 300 Wh energije.
Sigurnosni i ekološki aspekti - manje su opasne za okoliš od NiCd ali se ipak preporuča reciklažno odlaganje.

Litij-ionske; Li-ion

Trenutno najpopularnije baterije za prijenosnu elektroniku jer se mogu izrađivati u svim oblicima i veličinama tako da efikasno mogu popuniti bilo koji prostor u elektroničkom uređaju, također daju najviše energije za istu veličinu i ne prazne se stajanjem.

Upotreba - u kamkorderima, foto aparatima, mobitelima i prijenosnim računalima.
Prednosti - kompaktnost, mala težina, veliki kapacitet.
Mane - cijena, maksimalni rok trajanja 2 - 3 godine bez obzira na način upotrebe, drastično smanjenje kapaciteta ako se baterija često prazni do kraja ili se konstantno grije. Takve uvjete imamo u prijenosnim računalima, pa bateriju treba vaditi iz računala ako je puna a računalo priključeno na struju inače zbog zagrijavanja baterija može izgubiti 40% kapaciteta već kroz 3 mjeseca.
Kapacitet - izuzetno velik, najveći među punjivim baterijama. Po kilogramu baterije pohranjuje se do 160 Wh energije, a po volumenu od litre do 300 Wh energije.
Sigurnosni i ekološki aspekti - ako ih izložimo visokim temperaturama mogu se zapaliti ili eksplodirati, odlagati u reciklažu.

Eneloop

Nova tehnologija punjivih baterija koju je krajem prošle godine lansirao Sanyo, a koja kombinira prednosti NiMH i alkalne tehnologije. Baterije još nisu testirane na duge staze, no prema tvrdnji proizvođača zamjena su za praktično sve tipove jednokratnih i punjivih baterija koje danas koristimo. Imaju mali postotak samopražnjenja, pa kao i klasične jednokratne baterije dolaze u trgovine napunjene i spremne za upotrebu. Kapacitet AA baterije iznosi 2000 mAh, a proizvođač garantira performanse kroz 1000 ciklusa punjenje-pražnjenje.

Prednosti - bolje performanse pri niskim temperaturama, malo samopražnjenje
Mane - za sada nisu poznate
Kapacitet - odličan
Sigurnosni i ekološki aspekti - potrebno reciklirati.

Kategorija: 
Foto Tehnologija

Objavljeno: 12.03.2007.