Izmjenjivi objektivi

Na nekim aparatima moguće je mijenjati objektive, no ne idu svi objektivi na sve aparate.

Pojavom fotografskih aparata s izmjenjivim objektivima proizvođači su morali riješiti način kako jednostavno i pouzdano mijenjati objektive na tijelu aparata. Rješenje se nametnulo gotovo samo od sebe, objektiv je najlakše na tijelo pričvrstiti navojem, ušarafimo objektiv na tijelo i oni su sigurno i pouzdano povezani.

Kako je tehnologija napredovala proizvođači su u tijelo aparata počeli ugrađivati razne sustave, u početku to je bio svjetlomjer, a kasnije i sustav za automatsko izoštravanje. Pojavom tih sustava pojavila se potreba određene komunikacije između objektiva i tijela. To se rješavalo raznim mehaničkim konstrukcijama, sustavima prijenosa, polugama i slično. Razvojem elektronike takva su rješenja zamijenjena kontaktima za prijenos signala iako neki proizvođači i dalje koriste mehaničke kontakte za prijenos okretnog momenta iz kućišta tijela u objektiv, a za potrebe automatskog izoštravanja. Kod nekih modela fotografskih aparata npr. Sony motori se nalaze u tijelu aparata i mehanički se povezuju sa objektivom u kojem pokreću sustave leća. Sony proizvodi i objektive koji imaju motore ugrađene u tijelo objektiva, no oni su nešto skuplji od objektiva u kojima izoštravanje kontrolira motor u kućištu.

Sustav s bajunetomTijekom povijesti dogodilo se još nešto, aparati s promjenjivim objektivima i pentaprizmom, SLR aparati, postali su prvi izbor fotografa koji su se bavili, novinskom, reportažnom i dokumentarnom fotografijom, a oni su često trebali brzu i jednostavnu zamjenu objektiva, umjesto da objektiv okrenu desetak puta kako bi ga skinuli i još desetak puta kako bi na tijelo stavili neki drugi, htjeli su to sve napraviti s dva jednostavna pokreta.

Tako su proizvođači izumili dosjed koji se ne ušarafljuje nego se zakrene za otprilike trećinu kruga, nakon čega osigurač uskoči u ležište objektiva, tom prilikom škljocne i osigura ga od slučajnog ispadanja. U engleskom govornom području takav sustav postavljanja objektiva dobio je ime "mount", a kod nas se uvriježio naziv bajunet.

Bajunet kompanije CanonDanas gotovo svi proizvođači imaju svoj bajunet, tek poneki koriste bajunet drugog proizvođača, na primjer Fujifilm koristi bajunet kompanije Nikon jer za digitalne SLR aparate koristi tijela te kompanije. Kodak je, dok je proizvodio DSLR aparate također koristio bajunet kompanije Nikon, a pred kraj i kompanije Canon. Svaka kompanija ima svoj način montaže objektiva na tijelo aparata i oni nisu kompatibilni, ni mehanički ni elektronički, štoviše neke su kompanije kroz povijest, kako se ukazala potreba mijenjale sustav montaže, pa tako neki stariji objektivi nisu upotrebljivi na novim aparatima.

Bajunet kompanije NikonTo znači da objektive jednog proizvođača ne možete koristiti na aparatima drugog proizvođača. Postoje i takozvani nezavisni proizvođači objektiva koji rade objektive s raznim dosjedima, praktično za svaki postojeći sustav montaže, no i kod njih je bajunet fiksan, odnosno ako kupite objektiv koji ima bajunet za Canon ne možete ga više koristiti za Nikon ili Sony. Stoga je kupovina SLR aparata tu principu odabir sustava, pa pri odluci o tome koji model kupiti treba pripaziti kako na raspon objektiva u ponudi tako i na raznovrsnost dodatnog pribora.

Bajunet kompanije SonyPostoje i adapteri koji ponekad omogućavaju korištenje starijih objektiva s navojem na tijelima s bajunetom. Takvi objektivi nemaju mogućnost automatskog izoštravanja, a kad ih uz pomoć adaptera pričvrstimo na moderno tijelo gube se i funkcije automatskog mjerenja svjetla, kontrole bljeskalice zapravo sve automatske funkcije koje aparat ima, pa se takvi aparati ponašaju kao stari manualni aparati. U nekim slučajevima aparat uopće neće raditi ako na njega stavimo takvu kombinaciju, a u drugim slučajevima će raditi ako pritisnemo odgovarajuću kombinaciju gumbi koja poništava potrebu za automatikom. Treba imati na umu da je svaka takva kombinacija potencijalno opasna za moderan sofisticirani aparat s puno elektronike, pa se u tom smislu treba pridržavati upute proizvođača. Tako recimo Olympus proizvodi adapter koji dozvoljava korištenje starih Olympusovih objektiva na novim DSLR aparatima i odobrava njegovu upotrebu.

Kategorija: 
Foto Tehnologija

Objavljeno: 17.10.2006.