Smjerovi razvoja digitalnog tiska

Canonov Insight Report predviđa procvat digitalnog tiska i prekretnicu na tržištu 2020.

- Istraživanje koje je naručio Canon predviđa preokret u industriji
- Do 2020. završit će opadanje broja otisnutih primjeraka
- Preporod malih tiskara zahvaljujući inovacijama u tijeku rada i tehnologiji
- Sve manje tiskarske serije prisiljavaju tiskarsku industriju na bogatiju ponudu dodatnih usluga

Canon Europe, vodeći svjetski dobavljač digitalnih slikovnih tehnologija, objavio je izvješće "Insight Report: Digital Printing Directions" ("Izvješće o stanju: smjerovi razvoja digitalnog tiska"), neovisno istraživanje o budućnosti profesionalnog tiska. Istraživanje je naručio Canon, a proveo ga je i napisao Frank Romano, profesor emeritus na institutu Rochester Institute of Technology, u suradnji s timom poslijediplomskih studenata.

Za potrebe istraživanja obavljeni su razgovori sa šest stotina tiskara diljem svijeta te je analizirano stanje profesionalnog tiskarskog tržišta sada i u budućnosti. Glavni je zaključak da će digitalni tisak biti vodeća sila na tržištu do 2020. jer pogoduje sve izraženijem trendu prema tisku manjih serija te tisku na zahtjev. Osim toga, u izvješću se predviđa povoljan razvoj okolnosti za male tiskare, koje će doživjeti preporod zahvaljujući inovacijama u tijeku rada i tehnologiji, uključujući sve širu prihvaćenost tehnologija web-tiska i hibridnih tijekova rada.

Uz to se predviđa da će novi, za korištenje jednostavni strojevi, ulaganja u informatičku edukaciju i infrastrukturu te hibridni tijekovi rada dovesti do minirevolucije u načinu na koji tiskari pristupaju svojem zanimanju. U zaključcima istraživanja navodi se da će zbog toga fotokopiraonice i brze tiskare obogatiti paletu svojih usluga u težnji da se prilagode novom digitalnom dobu.

2020. godina nije samo digitalna era, već je bitna i kao godina u kojoj će se broj primjeraka u pojedinoj ispisnoj seriji napokon prestati smanjivati. Bit će postignuta ravnoteža jer će utjecaj prijetnji koje predstavljaju globalna konkurencija i elektronički mediji, uključujući Internet, napokon oslabjeti. Profesionalni tiskari dočekat će stabilizaciju tržišta jer će do 2020. biti dovršen proces zamjene ispisnih materijala pogodnih za digitalizaciju njihovim elektroničkim varijantama. Danas se neke tiskarske tvrtke u zapadnom svijetu nose sa smanjenjem količine ispisanih materijala od čak 40 posto uzrokovanim globalnom konkurencijom i zamjenom "novim medijima", koji su im ozbiljno smanjili broj klijenata.

Profesor Romano kaže: "Ovo je najveći preokret u tijeku rada i vrsti potrebnih vještina u tiskarskoj industriji još od pedesetih godina, kada je tradicionalnim tiskarskim tehnikama prvi put zaprijetio ofsetni tisak. 1951. u jednom je britanskom časopisu objavljen članak s komentarom da je ofsetni tisak 'pogodan samo za brze i nečiste otiske'. Tijekom devedesetih godina objavljeno je mnogo članaka u sličnom tonu kada je prvi put predstavljen digitalni tisak. Sada, jedva nešto više od deset godina kasnije, prema toj se tehnologiji pokazuje puno više poštovanja."

U izvješću se ističe da će se, opet do 2020. godine, čak jedna petina svih tiskarskih poslova baviti serijama od čak i samo jednog primjerka. Danas više od polovice tiskarskih poslova čine serije s manje od 2000 primjeraka.

David Preskett, direktor marketinga za područje Europe u odjelu Professional Solutions tvrtke Canon Europe, izjavio je: "Promjena dinamike modernih radnih okruženja prisilila je tiskare da preispitaju svoj položaj na tržištu profesionalnog tiska. Iako mnogi tiskari izvješćuju o povećanju prihoda, troškovi im se povećavaju još većom brzinom. Na tržištu na kojem je sve teže doći do resursa suočit će se s ograničenom mogućnošću upravljanja režijskim troškovima. U Insight Reportu zaključuje se da ta nova situacija zahtijeva nov način rada. Budući da tiskari sve manje zarađuju od klasičnog tiskanja tinte na papir, prisiljeni su se okrenuti novim izvorima prihoda, ponajprije digitalnom tisku, obradi i isporuci potpunih rješenja."

Kategorija: 
Foto Naklapanja

Objavljeno: 19.06.2008.