Hobi kao posao – ne, hvala

Naletio sam na jedno vrlo zanimljivo pitanje na newsima – čovjeka je zanimalo kako bi fotografijom mogao početi zarađivati novce, i tako vratiti investiciju u skupu opremu.

Razmišljao sam i ja o tome svojedobno; bi li imalo smisla prodavati fotografije stock agencijama, ili prodavati fine art otiske, ili poslikati neki komercijalni projekt za naručitelja. Zaključio sam da je to zapravo najgora stvar koju jedan fotoamater može sebi napraviti.

Naime, fotografijom se bavim kao hobijem koji mi omogućuje da se odmorim od posla kojim inače zarađujem novce, i bavim se nečime samo za sebe, tako što ću uzeti aparat, prošetati po šumi i slikati „svoje“ kadrove. Da, naravno da bih mogao slikati i za novce, ali kad radiš za novce onda više nije toliko bitno koliko se tebi nešto sviđa, nego koliko se sviđa naručitelju, jer u krajnjoj liniji on to plaća i postavlja uvjete. Kad to tako postavimo, fotografija postaje samo još jedan posao, a ne više odmor od posla, i samim tim gubi svoju svrhu; meni treba hobi, a ne još jedan posao. Posla imam preko glave, i upravo zato mi treba fotografija kao ispušni ventil, jer bih inače prolupao. Osim toga, fotografija kao zanimanje baš i nije posebno unosna, kad pogledamo utrošak vremena i zaradu. Konkurencija je velika, novci su razmjerno mali, i zapravo mi se fotografija daleko više isplati kao hobi, kojim ću se odmoriti kako bih postao učinkovitiji na poslu, i takav odmoran zaradio daleko više novaca nego bih mogao fotografijom, da sam ne znam kakav profesionalac. Slična logika važi za većinu fotoamatera, koji obično imaju ili dobro plaćeni posao, ili vlastite firme. Kao amateri, oni mogu bez ikakvog pritiska slikati stvari koje ih zanimaju, šetati po prirodi i opuštati se, dok bi kao „profesionalci“ bili pod velikim pritiskom konkurencije. Uočio sam jedan dosta negativan trend kod foto-profesionalaca, koji znaju biti na vrlo neugodan način napuhani i bahati, budući da zbog pritiska konkurencije moraju čitavo vrijeme ostavljati dojam da znaju i mogu nešto što drugi ne mogu. Nije ni njima lako, pogotovo danas kad se u igru uključuje dosta naprednih amatera koji su često izvrsni fotografi, često s izvrsnom opremom, koji im uzimaju kruh konkurirajući im u njihovom poslu. Meni se takvo nešto ne čini pretjerano etičnim; naime, za razliku od mene profesionalni fotograf nema drugi posao koji bi mu donosio novce, a fotografija u pravilu nije dobro plaćen posao. Meni se ne da tim ljudima ugrožavati egzistenciju tako što ću im još i ja konkurirati – pogotovo ako mi to nije potrebno, jer dovoljno novaca zarađujem drugdje.

Naravno, u svemu tome ostaje prvobitno pitanje – ima li smisla posjedovati vrlo skupu fotografsku opremu, koja „ne služi ničemu korisnom“, odnosno ne zarađuje novce? Možemo to postaviti i na drugačiji način. Recimo da se bavite skijanjem, jedrenjem na dasci, biciklizmom, motociklizmom ili da želite imati dobar sportski auto. Oprema koja vam je potrebna za te sportove, odnosno hobije, često je tako skupa, da se vrhunska fotografska oprema može smatrati razmjerno jeftinom. Dovoljno je da pogledate koliko košta Canon 30d sa kvalitetnim objektivom, a koliko vrhunski bicikl s karbonskom šasijom i sličnim điđama, pa da vas zaboli glava. Koliko košta sportski tunirani motocikl, ili BMW M3? Recimo da imate novaca i da ste si kupili vrhunski auto, BMW serije 5 ili takvo nešto. Bi li vam palo na pamet raditi kao taksista u slobodnom vremenu, da vratite dio investicije? Sama ideja je smiješna. Zbog čega onda foto-amateri toliko često razmišljaju o takvim stvarima? Nešto im je gušt, pa razmišljaju o tome zašto ne bi spojili ugodno s korisnim, pa time i zaradili? Ljudi, neke stvari su bolje kao hobi nego kao zanimanje, vjerujte mi. Primjerice, seks je bitno bolji kao hobi nego kao zanimanje, a fotografija nije daleko od toga. Nemojte si kvariti gušt, a nije posebno etično ni ugrožavati egzistenciju profesionalcima. U krajnjoj liniji, novce treba na nešto i trošiti, ne moramo baš uvijek i na svim stvarima zaraditi, zar ne?

Danijel Turina

Kategorija: 
Foto Naklapanja

Objavljeno: 29.08.2006.