Da li je fotografija dobar posao?

Svi mi volimo idealizirati tuđi posao

Fotografija je oduvijek bila popularan hobi, s dolaskom digitalne fotografije postala je još popularnija. Mnoštvo hobista i naprednih amatera sanjaju nedosanjani san o tome kako bi se željeli profesionalno baviti fotografijom. No da li je to zaista toliko dobar posao kako se njima čini?

Na web stranici jobsrated.com nalazi se rang lista od 200 odabranih zanimanja, a prema njihovoj ocjeni fotografija zauzima neslavno 125. mjesto. Sva su zanimanja analizirana i ocijenjena kroz 5 osnovnih kriterija: radno okruženje, fizička zahtjevanost, stresnost posla, prihod i perspektiva za budućnost, odnosno mogućnost napredovanja u poslu. Ne bi vjerovali ali na prvom je mjestu posao matematičara! Fotografija i umjetnost dosta loše stoje. Tako se prvi posao kojeg bismo mogli povezati s fotografijom nalazi tek na 80-tom mjestu, to je posao umjetnika kojeg su definirali ovako: samostalno stvara umjetnine, najčešće u obliku slika, crteža, skulptura i ostalih vizualnih medija. Tu bi se dakle mogli pronaći umjetnički fotografi.

Sljedeći fotografski posao je na 90-tom mjestu, radi se o poslu laboranta, definiran je ovako: razvija filmove, izrađuje slike, priprema povećanja i retušira fotografije. Opis posla jako podsjeća na ono što se radilo u doba analogne fotografije, nije baš jasno da li je uključen i digitalni retuš.

Eto nama i fotografa- na 125-om mjestu, njegov su posao definirali ovako: koristi fotografske aparate sa zatvaračima i fotografske emulzije kako bi slikovno portretirao raznorazne objekte. Opet pomalo zastarjeli način gledanja na posao, ali što je tu je. Za pretpostaviti je da su i ostalim poslovima prilikom ocjenjivanja pristupili na tradicionalan način.

I za kraj tu je zanimanje fotoreportera koje se našlo na čak 167-mom mjestu, opis mu je jednostavan: fotografira događanja za publikacije, novine i magazine.

Svaki posao je težak kad ga se radi s nedostatkom volje i entuzijazma i svaki posao je lagan i jednostavan kad volite ono što radite. Pa ipak je zanimljivo pogledati metodologiju po kojoj je donesena ova ljestvica tako je kod određivanja stresnosti posla bodovan čak 21 čimbenik. Možda se slažete s ovom listom, a možda i ne, ali svakako je zanimljivo pogledati što se sve može očekivati od nekog posla i koliko opterećenja on donosi.

Mali savjet - još jednom razmislite o izreci da je trava uvijek zelenija u tuđem dvorištu i zadržite svoj hobi kao utočište koje Vam donosi sreću i radost kad se njime bavite. Dobro razmislite o tome da li bi Vas sve to jednako tako veselilo kad bi Vam to bio posao, kad bi imali rokove, kad bi bili izloženi tuđim kritikama, kad bi Vam se rad tretirao kao javno dobro, kad bi se morali boriti s konkurencijom kako bi dobili posao i sve ostale mane koje donosi profesionalno bavljenje fotografijom.

Komentiraj na forumu.

Kategorija: 
Foto Naklapanja

Objavljeno: 11.09.2009.