Kvantiteta - kvaliteta

Pročitao sam na nekoliko mjesta komentare fotografa koji se koriste klasičnom, filmskom tehnikom, kako s porugom govore o "digitalnim" fotografima, koji, po njima, naklikaju tisuće fotki, pa se po zakonu vjerojatnosti među njima mora zalomiti određeni broj dobrih.

Razmišljao sam neko vrijeme o tome. Istina, korisnici digitalaca u pravilu snimaju više, zato što za "klik" ne slijedi novčana kazna. Ali, nisam primjetio da bi oni koji samo lupaju po okidaču uspijevali snimiti ono što bi se obično zvalo dobrom fotografijom. S druge strane, svojedobno sam pročitao jednu dobru izjavu - "razlika između amatera i profesionalaca je u tome što profesionalci troše više filma". To je živa istina. Tamo gdje će amater (u značenju "diletant") okinuti jednu fotku i eventualno još jednu, "za svaki slučaj", profesionalac (ili napredni amater, svejedno je) će potrošiti barem pola role filma. Je li to zato što je napredni fotograf tako bedast da nije iz prve u stanju složiti kadar? Ne baš. Naime, vrlo često se kadar mijenja. Kad slikate portrete, morate kuriti film ko ludi, jer inače nećete ništa napraviti; barem ako želite uhvatiti čaroliju izraza lica i pogleda u očima. Morali biste imati prokletu sreću da vam uspije takvo nešto uhvatiti s jednom-dvije fotke. Isto tako, kad slikate prirodu, vrlo često se desi da počnete s jednom idejom, snimite nekoliko fotki, a onda se sjetite nečeg drugog i posve promijenite pristup. Ponekad je potrebno potrošiti sve tipične klišeje s kojima počnemo slikati i pričekati da nam se um otvori prema novim idejama. Jedan dobar savjet je da potrošite barem jednu rolu filma ili 30-tak fotki na kartici, na čisto zagrijavanje, da ispucate bezvezne i tipične kadrove, sve to skupa bacite i tek tada počnete raditi kako spada.

Je li tu kvaliteta rezultat količine? I da i ne. "Da" u smislu da je potrebno trošiti film da bi se došlo do nečeg novog i boljeg; ali, kvaliteta tu nije rezultat pukog slučaja i statistike, nego promjene u misaonom stavu. Prednost digitalaca je u tome što takav rad ne kažnjavaju financijski iako to može biti i nedostatak, za one manje disciplinirane, kojima bi se mogla desiti hiperprodukcija fotki slabe kvalitete. Za one disciplinirane, problema nema.

Danijel Turina

Kategorija: 
Foto Naklapanja

Objavljeno: 28.01.2006.