Rezonancija emocije

Koji je Vaš razlog bavljenja fotografijom?

Svakom je jasno da je ovo tzv. trik pitanje na koje se ne može jednoznačno odgovoriti. Razloga je uvijek više i tako su isprepleteni da ih je ponekad nemoguće u potpunosti raščlaniti. Jedna od bitnih komponenata te smjese je emocionalna reakcija autora koja ispunjenje traži u emotivnom odzivu promatrača. Fotografija je najčešće pokretana emocijom; prekrasan zalazak sunca koji jednostavno morate fotografirati kako bi ga pokazali drugima koji ga nisu vidjeli. Razlog je potreba zajedništva, želite s drugima podijeliti emociju koju ste tada osjetili. Uzmete fotoaparat slikate, razvijete sliku, a kad ono... Ako vam se to razočaranje nikada nije dogodilo jedna ste od malobrojnih osoba. Tu negdje može niknuti klica strasti. Fotografirati tako da se prenese značenje, a ne realitet jedna je od faza koje dolaze. To na žalost često prelazi u opsjednutost, a fotografija je tako široko područje da ima mnogo toga što samo čeka da vas opsjedne. Tehnički aspekt je jedna takva komponenta fotografije. Slično kao audofili koji više ne slušaju glazbu, nego opremu, fotograf može zagubiti značaj emotivnog i estetskog u fotografiji i postati brojač piksela ili opsesivni tragač za savršenim prikazom boja, objektivom najveće oštrine, aparatom koji ima najpreciznije automatsko izoštravanje...

Još jedno pitanje: gdje je kraj a gdje početak fotografije? O fotografiji danas pišu u magazinima koji se bave računalima. Da li je striktno govoreći računalo alat fotografa? Da li je rad u Photoshopu kreativni rad? Svatko ima svoj odgovor, no bez sumnje on glasi: da. Prije dvadesetak godina puno je ljudi radilo u tamnoj komori. Isto su se tako igrali s nekim svojim sličicama kao što se danas igraju na računalu. Proces je isti, alati drugačiji, ali ono što je najvažnije je da je razlog zbog kojeg to rade isti, neki oblik zadovoljstva, ispunjenja. Možda to što rade nije umjetnost u općem smislu, ali za njih to što rade ima isti značaj kao za nekog tko proizvodi umjetnost, u suštini to je stvaranje. Fotografija danas ima širi raspon nego ikada, raspon koji se kreće od običnih fotograma ili kartonskih kutija s rupicom pa sve do sofisticirane digitalne opreme čija cijena može dostići šesteroznamenkaste brojke u Eurima. I što mislite koje djelo je vrednije? Diktira li poziciju na tržištu cijena upotrijebljene opreme ili ideja? Emotivni odziv? Gdje on počinje, a gdje završava? Ljubitelju mačaka fotografija mačke neće imati isto značenje kao ljubitelju cvijeća. "Sto ljudi, sto ćudi!" Bavite li se fotografijom, ili vas ona samo zanima, ovo su neka od stotine pitanja koja bi vam se trebala motati po glavi.

Vidjeti kako drugi ne vide jedna je od fotografskih vještina, znati to prenijeti na fotografiju, kako bi to i drugi vidjeli, je jednako vrijedna vještina. Potaknuti emotivni odziv u onima koji fotografiju gledaju je umjetnost. Sve je to povezano u cjelinu, a vi sami procijenite gdje je kraj a gdje početak.

Kategorija: 
Foto Naklapanja

Objavljeno: 13.04.2006.