Mega-pikselografija

Svako toliko imam prilike sudjelovati u zanimljivom igrokazu.

Igrokaz izgleda otprilike ovako:

JA: (pregledavam A3 otisak koji je upravo izašao iz printera)
ON: Wow, kako dobro izgleda fotka! To je slikano s digitalcem?
JA: Aha.
ON: Koliko ima megapiksela?
JA: Pet.
ON (odjednom napravi facu kao da je pojeo nešto pokvareno) Samo?!
JA: Aha.
ON: Pa... kako aparat sa samo 5MP može napraviti ovako dobre fotke na A3? (bezuspješno pretražuje otisak ne bi li našao neke tragove male rezolucije)
JA: (bespomoćno kolutam očima prema nebu)

Moram priznati da izgleda pomalo smiješno kad netko vidi ciglu koju vučem oko vrata, i pita me koliko ima megapiksela, očekujući da ću reći barem 20, na što on već ima pripremljen uzdah divljenja, a kad mu velim 5, napravi facu koja rječito govori "bljak! bez veze!". Pa, danas svaka džepna igračka ima barem 5. K vragu, nedavno su napravili kameru za mobitel koja ima 5MP. Kako mi se da vući tu mrcinu oko vrata, kad ima samo 5MP?

Odgovor: pusti megapiksele, pogledaj fotke. 5MP sa modernog SLR digitalca, u ovom slučaju Olympus E-1, sasvim se ravnopravno nosi s filmom 35mm formata, na A3 otisku. To znam zato što sam printao skenove filma i fotke digitalca, pogledao rezultat, i zbrojio dva i dva. Rezultati nisu identični, ali su tu negdje. Razlike postoje, budući da se filmske emulzije malo drugačije ponašaju od digitalnog senzora, i krivulja dubinske oštrine je ponešto drugačija na digitalcu i na filmu. Ali što se tiče rezolucije, to je tu negdje. Digitalac ima nešto manju apsolutnu rezoluciju, ali ima bitno manju zrnatost; kod filma, na velikim povećanjima je tekstura emulzije poprilično uočljiva. Sve to skupa se nekako uravnoteži; prednosti filma se pokrate s prednostima digitalca, i dobijemo usporedive rezultate. E sad, kad smo ustanovili da digitalac od 5MP daje A3 otiske usporedive s Leica formatom, da vas pitam nešto. Koliko vas je na filmu snimalo na srednji format, zato što vam je Leica imala premalu mogućnost povećanja? Znate što hoću reći - radili ste velike postere, A2 formata i većeg, pa vam Nikon ili Minolta nisu bili dovoljni, nego ste trebali Hasselblad ili Mamiyu. (Vas trojica studijskih profesionalaca budite tiho, za vas znam. I ti s tehničkom kamerom, prestani se cerekati) Tako sam i mislio. OK, sad idemo dalje: tko je od vas na filmu snimao na 50 ASA Velviu jer su mu 100 ASA filmovi bili previše zrnati? Aha, isti lik s tehničkom kamerom.

Ja mogu shvatiti zašto meni treba više rezolucije. Povremeno poželim napraviti stvarno velike otiske, A2 ili veće, za zidove u poslovnom prostoru. Problem je jedino u tome što je za takvo nešto potrebna iznimno visoka rezolucija. Za početak 10MP, po mogućnosti 16 ili 20. Naime, ako je za A3 otisak dovoljno 5MP, po nekoj logici za A2 treba 10MP. Ali, što će to ljudima koji zapravo nikad ne rade otiske veće od A4, jer toliko mogu otisnuti njihov inkjet printer i Frontier? Susjed ima kameru od 6MP, pa njima treba barem 8? Imaju fetiš na velike fajlove, spori rad računala i brzo popunjavanje diskova? Što? Previše slika im stane na karticu, pa ih svrbi da sav taj prostor brže popune? Misle da će im ljudi reći da su profesionalci ako im aparat ima puno megapiksela? Ljudi, dajte shvatite: baš koga briga koliko vam aparat ima točkica, koliku mrcinu od objektiva teglite oko vrata, i koliko ste sve to platili. Bitno je kako izgledaju fotke koje ste snimili. Ako su vam fotke dobre, koga briga s kakvim su aparatom napravljene. Ako su fotke loše, koga briga s kakvim su aparatom napravljene. Koga uopće briga ima li veću rezoluciju Nikon D70, Olympus E-1 ili Canon 20d. Sva tri su u stanju napraviti odlične otiske A3 formata, za sva tri postoje objektivi od kojih će znalcu curiti sline, i sva tri će proizvoditi očajne foto-brljotine ako se budete toliko bavili pikselima, umjesto da vježbate fotografsku tehniku. Koji je najbolji fotoaparat? Onaj kojeg je vlasnik od uporabe toliko pohabao, da se jedva drži u jednom komadu. Najgori je onaj s kojeg povremeno obrišete prašinu, da bude lijep i izglancan kad ga pokazujete prijateljima koji su došli na kavu. Ne daj Bože da na njemu ima blata, peludi od cvijeća, i sličnih tragova korištenja . Pa, kako biste ga takvog mogli prodati za tri mjeseca, kad izađe novi model s više piksela?

Još uvijek ovo čitate, umjesto da idete van slikati? Što se čeka? Fiju! :)

Danijel Turina

Kategorija: 
Foto Naklapanja

Objavljeno: 15.02.2006.