Ljetna Škola Filma Šipan

Dva tjedna filmskog festivala i besplatnih radionica pod vodstvom profesionalaca iz sfere filma i fotografije

Bliži se početak pete po redu Ljetne Škole Filma Šipan- dva tjedna filmskog festivala i besplatnih radionica pod vodstvom profesionalaca iz sfere filma i fotografije u kojima sva djeca otoka Šipana imaju priliku sudjelovati.

Nakon što su u protekle četiri godine ponosno ugostili neka od najpoznatijih imena suvremenog hrvatskog filma poput Hrvoja Hribara, Marije Škaričić, Borisa T. Matića, Armina Omerovića i Ognjena Sviličića, djeca će i ove godine učiti i zabavljati se uz iskusne mentore poput Zvonimira Jurića, Draška Ivezića, te Petre Seliškar i Branda Ferroa. Mali filmski festival koji se održava svake večeri za vrijeme trajanja festivala ove godine ima doista bogat program, a posjetit će ga Vinko Brešan, Predrag Pređo Vušović, Krsto Papić, te Sara Hribar i popularna Jadranka Đokić, koje će predstaviti film Pusti me da spavam. Posebnu poslasticu LJŠFŠ organizira u petak, 8. kolovoza, kada će koncert ispod starog Platnja održati Ibrica Jusić.

Posebnost ove filmske godine na Šipanu je dolazak filmske grupe mladih Pegasus Film & TV iz Kölna, čijih će osam sudionika raditi zajedno sa šipanskom djecom, te je kasnije planirana i razmjena učenika. Ljeto će uljepšati i izložba fotografija Željka Koprolčeca koji je ujedno i ovogodišnji voditelj fotografske radionice.

I ove godine organizatori su uspjeli na Šipan dovesti ljude koji tijekom godine profesionalno prave filmove, pišu scenarije, glume i komponiraju glazbu za filmove. Do sada su uz njihovu pomoć snimljena četiri kratka igrana filma i jedan animirani, a profesionalno napisano čak petnaest kratkih scenarija te organizirana jedna fotografska izložba. Kroz školu, smještenu u jednom starom dubrovačkom ljetnikovcu, prošlo je preko stotinu đaka. Dječje filmove, na koncu popratnog filmskog festivala, ispod starog Platnja nadomak mora pogledalo je nekoliko tisuća gledatelja. Ove brojke impresioniraju s obzirom na to da sam otok broji tek 350 stanovnika. Na Šipanu djeca uče kroz igru. Pričaju isključivo svoje priče. I uživaju u još jednom nezaboravnom jadranskom ljetu.

Ljetna Škola filma Šipan i filmski festival uzimaju u obzir specifičnu situaciju jednog dalmatinskog otoka. Zimi zatvorena sredina ljeti kroz kino komuncira sa cijelim svijetom. Školarci sa Šipana stvaraju skupa sa vršnjacima iz Meksika, Engleske, Francuske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Italije, Brazila, Finske... Iza ovog koncepta stoje organizatori Miro Bronzić i Nils Neubert iz Udruge «Škola Filma Šipan». Za domaću pozornost ovog projekta proteklih godina pobrinula su se zvučna imena gostiju i predavača iz samog vrha hrvatske i regijske kinematografije: Ognjen Sviličić, Zvonimir Jurić, Hrvoje Hribar, Damjan Kozole, Boris T. Matić, Marija Škaričić, Edo Lukman, Armin Omerović i drugi.

Kategorija: 
Video

Objavljeno: 01.08.2008.