Canon HD HG20 i HD HG21

Velike performanse i kapacitet – dvije nove Canonove HDD videokamere

Canon je predstavio videokamere Canon HD HG20 i Canon HD HG21, dvije nove AVCHD videokamere visoke razlučivosti (HD) s mogućnošću snimanja filmova na unutarnji tvrdi disk (HDD) velikog kapaciteta. HG20 s kapacitetom od 60 GB, što je dovoljno za više od 22 sata snimljenih filmova, te HG21, čiji je raspoloživi memorijski prostor udvostručen na 120 GB, nasljednici su nagrađivanog modela HG10.

Osim toga, novost na obje videokamere snimanje je u MXP načinu, koje omogućuje maksimalnu brzinu snimanja od 24 Mbps, najveću moguću u AVCHD formatu, kao i Canonov Dual Recording System, mogućnost snimanja na unutarnji tvrdi disk ili na uklonjivu SDHC karticu jednostavnu za dijeljenje.

“HG20 i HG21 predstavljaju novu stepenicu u razvoju Canonove linije uređaja visoke razlučivosti”, izjavio je Mogens Jensen, šef odjela Canon Consumer Imaging za Europu. “Unoseći novu razinu kvalitete snimanja u AVCHD modele namijenjene širem krugu korisnika, obje videokamere omogućile su još većem broju korisnika da na svojim HD televizorima uživaju u sjajnim kućnim filmovima u punoj visokoj razlučivosti (Full HD) 1920x1080.”

Nova HG serija:

§ Dual Recording: spremanje filmova i slika na unutarnji tvrdi disk ili uklonjive SDHC memorijske kartice
o poboljšano grafičko korisničko sučelje (GUI) pojednostavljuje rukovanje snimkama na videokameri
§ snimanje u punoj visokoj razlučivosti 1920x1080 pomoću pet različitih kvaliteta videozapisa i s najvišom prosječnom brzinom snimanja podataka od 24 Mbps, što je trenutačno najveća brzina dostupna prema AVCHD standardu
§ Canonov napredni sustav za HD kamere
o Full HD CMOS (3,3 megapiksela)
o Canonov HD videoobjektiv s optičkim zumom od 12x
o procesor DIGIC DV II optimiziran za HD
§ trenutni AF sa značajkom Focus Assist za izuzetno brzo i točno automatsko fokusiranje
§ jednostavno dijeljenje: softver Pixela ImageMixer 3 SE omogućuje jednostavno rukovanje videozapisima te njihovo uređivanje, a sada sadrži značajke snimanja na Blu-ray disk
§ svestrani sustav: novi mini napredni terminal za dodatke (Advanced Accessory Shoe) omogućuje korištenje niza dodatne opreme, dostupne su poboljšane audiokontrole, HDMI i komponentni izlazi pojednostavljuju povezivanje s HD televizorom, kompatibilan je s Canonovim DW-100 snimačem (kupuje se zasebno)
§ jednostavno snimanje: mala potrošnja energije i nova dodatna dugovječna baterija (BP-827)
§ mogućnosti linije: HG21 ima tvrdi disk od 120 GB, živopisni LCD zaslon s podrškom za gledanje iz više kutova i elektroničko tražilo (Electronic Viewfinder, EVF)

Dual Recording

HG20 i HG21 nude fleksibilni sustav snimanja Dual Recording, što korisnicima daje čitav raspon mogućnosti spremanja. Unutarnji tvrdi disk od 60 GB omogućuje na videokameru HG20 spremanje više od 22 sata snimljenih filmova u punoj visokoj razlučivosti. Videokamera HG21 ima kapacitet od 120 GB, odnosno više od 45 sati snimanja. Druga je mogućnost korištenje SDHC memorijske kartice. To je medij idealan za dijeljenje filmova – video se može izravno snimiti na memorijsku karticu ili se prenijeti s tvrdog diska. Jedino je ograničenje veličina kartice.

Da bi se korisnicima olakšalo rukovanje snimkama visoke razlučivosti, obje videokamere nude nekoliko ključnih poboljšanja. Nakon dovršetka snimanja pojednostavljen je odabir scena zahvaljujući novom korisničkom sučelju – sada je na zaslonu u svakom trenutku moguće prikazati najviše 15 sličica. Moguće je i podijeliti pojedinačne scene, što korisnicima omogućuje da od nekoliko sati snimke izdvoje najbolje trenutke te da na kameri naprave jednostavne popise za reprodukciju. Ti su mini filmovi idealni za prijenos na memorijsku karticu te dijeljenje s prijateljima i obitelji.

Puna visoka razlučivost od 1920x1080 (Full HD)

HG20 i HG21 snimaju i bilježe AVCHD (Advanced Video Codec for High Definition – napredni videokodek za visoku razlučivost) video u punoj visokoj razlučivosti 1920x1080. To savršeno odgovara razlučivosti Full HD televizorima, a rezultira slikama najviše kvalitete. S pet postavki kvalitete snimanja – MXP, FXP, XP, SP i LP – oba modela nude povećanu najveću prosječnu brzinu snimanja podataka od 24 Mbps , odnosno najveću zabilježenu brzinu na AVCHD videokamerama.2 Čak i uz tu najvišu postavku kvalitete, na tvrdi disk modela HG21 moguće je spremiti 11 sati HD filmova.

Canonov sustav za HD kamere

Obje videokamere koriste napredni Canonov sustav za HD kamere.
Canonov Full HD CMOS senzor razlučivosti 3,3 megapiksela omogućuje postizanje veće razlučivosti i kvalitete slike jer Bayerov RGB filtar za primarne boje minimizira pojavu lažnih boja. Canonov HD videoobjektiv s optičkim zumom od 12x omogućuje veću žarišnu duljinu, zbog čega je udaljene objekte moguće snimiti izvanredno jasno – superrasponski optički stabilizator slike (Super Range Optical Image Stabilizer, OIS) omogućuje stabilno snimanje čak i prilikom snimanja bez stalka. I na kraju, procesor DIGIC DV II omogućuje obradu velikih količina slikovnih podataka te poboljšanu reprodukciju boja potrebnu za slike u punoj visokoj razlučivosti.

Budući da Canon dizajnira i proizvodi sve te ključne komponente unutar tvrtke, svaka je osmišljena tako da savršeno radi s drugima, što rezultira optimalnim performansama i kvalitetom slika.

Trenutni AF – fokusiranje bez greške

Izvorno iz Canonove profesionalne linije, trenutni AF Canonov je izuzetno brz i točan sustav automatskog fokusiranja osmišljen za HD snimanje. Taj jedinstveni hibridni sustav omogućuje jednostavnije postizanje apsolutne HD jasnoće slike. Da bi se postiglo precizno ručno HD fokusiranje, na raspolaganju su i dvije vrste alata Focus Assist: povećavanje (Magnifying) i koncentrirano poboljšavanje (Peaking).

Softver – sada i s mogućnošću izrade Blu-ray diska
Softver Pixela ImageMixer 3 SE pojednostavljuje rukovanje HD videozapisima, njihovo uređivanje i dijeljenje. Videodatoteke moguće je konvertirati kako bi bile prikladne za reprodukciju na nizu uređaja, uključujući Internet, iPod i DVD. Nove značajke uključuju mogućnost snimanja filmova na Blu-ray diskove (na jedan dvoslojni Blu-ray disk stane 50 GB podataka).

Obje videokamere kompatibilne su i s Canonom DW-100, Canonovim samostalnim DVD snimačem koji je moguće kupiti zasebno.
Dodatne informacije potražite na stranici www.canon-europe.com/hd.

Kategorija: 
Video

Objavljeno: 15.08.2008.