Canon XH G1S i XH A1S

Fleksibilne i profesionalne ručne kamere

Canon je predstavio nove HD videokamere: modele XH G1S i XH A1S, dvije nove, profesionalne HDV1080i (High Definition Video – videozapis visoke razlučivosti) kamere koje se temelje na uspješnim modelima XH G1 i XH A1.

Ključna su poboljšanja u odnosu na prethodne modele redizajnirani objektiv koji omogućuje ugodniji rad, poboljšane audioznačajke te obogaćena lepeza mogućnosti za kreativno snimanje. Kamere XH G1S i XH A1S snimateljima nude dosad neviđenu razinu kontrole nad načinom snimanja, a projektirane su i dotjerane na temelju povratnih informacija korisnika postojećih modela kamera iz serije XH.

"Modeli XH G1S i XH A1S postavljaju nove standarde u niskobudžetnoj HDV produkciji", izjavio je Karel Poortman, stručnjak za profesionalne videozapise zadužen za europsko tržište u tvrtki Canon Europa N.V. "Canon je saslušao mišljenja korisnika postojećih modela kamera iz serije XH te sada niskobudžetnim filmašima i snimateljima raznih događaja nudi obogaćenu lepezu prilagodljivih mogućnosti i fleksibilnih značajki za snimanje."

Značajke modela XH G1S i XH A1S:

§ profesionalno 1080i HD snimanje uz prilagodljivu brzinu kadrova (50i / 25F)

o 3CCD senzorski sustav visoke razlučivosti od 1/3 inča i 1,67 megapiksela

o DIGIC DV II za brzu obradu HD slika

§ iznova projektiran 20x HD videoobjektiv sa zasebnim prstenovima za fokusiranje, zumiranje i otvor blende koji omogućuju istodobno upravljanje pomoću tri prsta

§ obogaćene audiomogućnosti, uključujući:

o neovisne graničnike u ručnom načinu rada

o istodobno korištenje ugrađenih i XLR mikrofona

o neovisne postavke XLR osjetljivosti

§ poboljšane mogućnosti za prilagodbu slike uz kontrole Cine Gamma

§ poboljšani mehanički dizajn za još veću robusnost i jednostavnost korištenja

§ NTSC načini snimanja (60i / 24F / 30F) dostupni putem neobavezne nadogradnje

§ mogućnost povezivanja sa studijskom opremom (samo model XH G1S)

o HD-SDI izlaz za nekomprimirane Full HD (1920x1080) videozapise uz 4:2:2 uzorkovanje boja i ugrađen audiozapis

o ulaz "Gen lock" i ulaz/izlaz "Time code" za snimanje višestrukim kamerama u studijskom okruženju

§ podrška Canonova CPS videoservisa: obavezna registracija putem web-mjesta CPN (www.canon-europe.com/cpn)

Iznova projektiran objektiv

Objektiv Canon HD 4,5-90mm (ekvivalent 32,5-650mm 35mm) L s optičkim zumom od 20x iznova je projektiran da bi omogućio ugodniji i učinkovitiji rad. U njega je ugrađen superrasponski optički stabilizator slike (Optical Image Stabilizer, OIS) utemeljen na pomaku objektiva, koji profesionalcima koji snimaju držeći kameru u ruci omogućuje da uvijek dobiju stabilne snimke. Objektivi iz serije L projektirani su prema vrlo visokim standardima, a temelje se na Canonovu iskustvu vodećeg svjetskog proizvođača snimateljskih objektiva. Fluoritne leće i staklo ultraniske disperzije (Ultra-low Dispersion, UD) nude iznimnu jasnoću te pridonose smanjenju kromatskih aberacija. Dva filtra neutralne gustoće (Neutral Density, ND) omogućuju potpuno otvaranje blende, čak i u uvjetima iznimno jake osvijetljenosti. Višestruki premaz gotovo u potpunosti uklanja popratne slike i odbljeske.

Objektiv putem tri zasebna prstena za istodobno upravljanje fokusom, zumom i otvorom blende nudi učinkovitiji rad. Upravljanje prstenovima na objektivu moguće je prilagoditi osobnim potrebama: korisnik može odabrati ograničenje fokusa i ograničenje otvora blende. Dostupne su i četiri unaprijed postavljene brzine fokusa koje se aktiviraju putem namjenskog gumba. Osim toga, tri unaprijed postavljene brzine zuma omogućuju prilagodbu kontrolora zuma.

Poboljšane audiofunkcije

U oba su nova modela ugrađeni dvojni XLR audioulazi. XLR osjetljivost svakog kanala moguće je neovisno kontrolirati, a oba se odlikuju zasebnim ručnim graničnicima. Za svaki je kanal dostupna i neovisna kontrola automatskih i ručnih razina. Priloženi stereomikrofon moguće je koristiti kao monoizvor, koji se snima samo na jedan XLR kanal.

U potpunosti prilagodljiva napredna kontrola slike

Proširena je paleta naprednih funkcija za kontrolu slike te one sada obuhvaćaju:

§ širi raspon prilagodbe ravnoteže bijele boje (od 2.000.000 do 15.000.000)

§ selektivne mogućnosti smanjenja RGB šuma

§ ograničenje kontrole automatskog pojačanja (Auto Gain Control, AGC) uz povećane razine pojačanja i fino podešavanje

§ gumb za automatsku ekspoziciju (AE) (u ručnom načinu rada)

§ funkciju ograničenja otvora blende (ograničava povećani raspon dostupnih vrijednosti otvora blende na manje od f/9,5, što pridonosi smanjenju difrakcije)

§ 23 prilagođene unaprijed postavljene vrijednosti, 21 prilagođenu funkciju, 22 prilagođene mogućnosti prikaza

Robusni, intuitivni dizajn za terenski rad

Modeli XH G1S i XH A1S odlikuju se poboljšanim mehaničkim dizajnom te su prikladni za kamermane koji rade na terenu. Raspored vanjskih gumbi i način pritiska na njih su promijenjeni, čime se smanjuje mogućnost slučajnog pritiskanja. U dodatna se poboljšanja ubrajaju redizajnirana kopča za remen, prilagodnik za pričvršćivanje na stalak pomoću vijka, poboljšano ležište tražila te čvršći priključci (uključujući 6-pinski priključak za Firewire).

Prilagođene unaprijed definirane postavke moguće je spremiti na SD/MMC memorijske kartice i prenositi na druge kamere iz serija XL i XH, čime se omogućuje jednostavno ponavljanje postava snimanja.[1] U samoj kameri moguće je spremiti čak devet skupova unaprijed definiranih postavki, a sada su podržane i MMC i SDHC kartice velikog kapaciteta (4 GB ili više).

XH G1S: za studijsku produkciju

Model XH G1S nudi dodatne mogućnosti povezivanja sa studijskom opremom te tako predstavlja zadnju riječ na području fleksibilnosti. Opremljen je HD-SDI izlaznim priključkom, koji omogućuje snimanje nekomprimiranih Full HD videozapisa razlučivosti 1920 x 1080 uz prostor boja 4:2:2. U SDI signal ugrađen je audiozapis i podaci u formatu Time code. Ulaz "Gen lock" i ulaz/izlaz "Time code" omogućuju koordinaciju kamere s drugim kompatibilnim kamerama (u podređenoj ili nadređenoj ulozi) prilikom snimanja višestrukim kamerama.

Canon CPS Video

Kamermani koji kupe kameru XH G1S ili XH A1S mogu koristiti i CPS videoservis tvrtke Canon Europe.

Članstvo u programu CPS Video nudi:

§ prioritet pri popravku (najviše šest dana)

§ besplatnu zamjensku opremu u slučaju popravaka duljih od šest dana[2]

§ podršku putem e-pošte i telefona od specijaliziranog lokalnog predstavnika

Sve pojedinosti o Canonovoj profesionalnoj HD liniji i još mnogo drugih informacija potražite na web-mjestu Canon Professional Network (CPN) na adresi www.canon-europe.com/cpn.

--------------------------------------------------------------------------------

[1] XL H1S, XL H1A, XH G1 i XH A1.

[2] Ovisi o raspoloživosti.

Kategorija: 
Video

Objavljeno: 10.11.2008.