Canon LEGRIA

Više zabave, više slobode: Canon predstavio liniju najmanjih SD flash kamera u povijesti

Canon je svijet kamera ponovno učinio zabavnim predstavivši najmanje i najelegantnije SD modele u povijesti. Zahvaljujući iznimno kompaktnoj i nevjerojatno energetsko učinkovitoj flash memoriji, svaki model u novoj liniji, koja se sastoji od modela LEGRIA FS22, LEGRIA FS21, LEGRIA FS20 i LEGRIA FS200, podržava čak tri i pol sata neprekidnog snimanja uz samo jedno punjenje.

Svi novi modeli odlikuju se nizom značajki koje izradu filmova čine jednostavnijom no ikad prije, a korisnicima omogućuju potpunu slobodu snimanja. Canonova jedinstvena funkcija Video Snapshot automatski snima kratke filmske isječke jednostavnim pritiskom na gumb. Veličina tih isječaka čini ih savršenima za reprodukciju u slijedu, na samoj kameri. Uz novu funkciju Pre REC čim pritisnete gumb za snimanje, snimaju se i prethodne tri sekunde scene koju snimate, što je izvrstan način da uvijek snimite najvažniji trenutak.

Tu je i novi, namjenski gumb za reprodukciju koji pregledavanje snimljenih materijala čini lakšim no ikada. Najjači modeli u liniji, kamere s dvojnom flash memorijom, podržavaju snimanje u internu memoriju i na memorijske kartice. Dostupni su modeli s internim flash diskovima od 32 GB, 16 GB i 8 GB. Model LEGRIA FS200, dostupan u četiri boje, podržava izravno snimanje na memorijsku karticu, što je izvrsno za trenutačno dijeljenje filmskih isječaka s drugima.
"Nova serija LEGRIA FS spoj je prednosti nevjerojatno popularne flash memorije i najjednostavnijih videotehnologija koje smo ikada ponudili na tržištu", izjavio je Mogens Jensen, šef odjela Canon Consumer Imaging za Europu. "Snimanje filmova vrhunske kvalitete nikad nije bilo tako jednostavno."

Glavne značajke:

§ lagan i elegantan dizajn, teže oko 230 g: Canonove najlakše kamere u povijesti
§ bogata oprema:
o modeli s dvojnom flash memorijom podržavaju snimanje na SD/SDHC memorijske kartice te u internu memoriju. Dostupni su modeli od 32 GB (LEGRIA FS22), 16 GB (LEGRIA FS21) i 8 GB (LEGRIA FS20).
o LEGRIA FS200 nudi izravno snimanje na SD/SDHC karticu
§ nekoliko novih značajki za jednostavniju izradu filmova:
o Video Snapshot: zabavna izrada filmskih montaža u samoj kameri
o Pre REC: jamči da vam nikada neće promaknuti najvažniji trenutak
§ jednostavnije kontrole uz novu mogućnost Dual Shot: videozapise i slike moguće je snimati bez promjene načina snimanja, što korisnicima omogućuje da nikad ne ispuste iz vida ono što snimaju
§ značajka naprednog zumiranja (Advanced Zoom) približava vas objektu snimanja bez smanjenja kvalitete slike: zum od 45x (LEGRIA FS22, LEGRIA FS21 i LEGRIA FS20) ili 41x (LEGRIA FS200)
§ nova značajka brzog punjenja (Quick Charge) nudi superbrzo punjenje baterije: zahvaljujući brzini tri puta većoj od uobičajene, uz punjenje od svega 20 minuta možete snimati čak jedan sat
§ ulaz s mikrofona i priključak za slušalice jamče vrhunsko snimanje zvuka
§ jednostavno dijeljenje: kompatibilnost s Canonovim samostalnim DVD snimačem DW-100; Software Solution Disk i programska oprema za uređivanje videozapisa PIXELA ImageMixerÔ isporučuju se kao standardna oprema

Osmišljena za zabavu: prednosti flash memorije

Kamere iz serije LEGRIA FS osjetno su manje od svojih prethodnica – modela FS11, FS10 i FS100 – pa svaka od njih bez problema stane u džep jakne ili malu torbu. Teže otprilike 230 g jer je svaka od njih zamišljena kao stalan pratilac tijekom cijelog dana.

Ono što takav lagan dizajn čini mogućim jest flash memorija. Budući da je mnogo manji i lakši od klasičnih formata za snimanje, flash sa sobom nosi i niz drugih prednosti. Zahvaljujući bržem pokretanju i responsivnijim kontrolama, flash troši i mnogo manje energije. U usporedbi s drugim medijima za snimanje, flash korisnicima omogućuje dulje snimanje. Flash memorija ujedno je i nevjerojatno robusna. Za razliku od videovrpci i tvrdih diskova, ne sadrži pokretne dijelove, što znači da su snimljeni materijali sigurni čak i ako kameru ispustite ili protresete.

Osim iznimno učinkovite flash memorije, modeli iz serije LEGRIA FS donose i jednu sasvim novu značajku: Quick Charge (brzo punjenje). Nakon cjelodnevnog snimanja dovoljno je svega 20 minuta da bi se prazna baterija napunila dovoljno da omogući još jedan sat snimanja.

Potpuna oprema

Korisnicima koji trebaju maksimalnu fleksibilnost kamere s dvojnom flash memorijom nude kombinaciju snimanja u internu memoriju i na memorijsku karticu.

Najjači model LEGRIA FS22 ima veliki interni flash pogon od 32 GB, što je dovoljno za više od dvadeset sati snimanja. Ne morate, dakle, brinuti o tome jeste li ponijeli rezervni medij! Kada zaista dugo snimate, taj je kapacitet jednostavno dopuniti memorijskim karticama. Model LEGRIA FS21 nudi 16 GB interne memorije, što je dovoljno za deset sati snimanja. Uz 8 GB interne memorije model LEGRIA FS20 može pohraniti više od pet sati videozapisa.
Ako svoje filmove volite dijeliti s drugima, LEGRIA FS200 snima izravno na SD ili SDHC memorijske kartice. Budući da su široko dostupne i jeftine, memorijske kartice savršen su medij za razmjenu s prijateljima.

Jednostavna izrada filmova

Osim prednosti flash memorije, serija LEGRIA FS predstavlja i niz uzbudljivih značajki snimanja.

Samo ćete na Canonovim kamerama tijekom 2009. pronaći način rada Video Snapshot, koji omogućuje jednostavno snimanje trenutaka provedenih na otvorenom – bez potrebe za složenim uređivanjem videozapisa. Dovoljno je pritisnuti gumb da bi se snimio videozapis od četiri sekunde. Kasnije je jednostavno sastaviti zanimljiv filmić montiranjem tako snimljenih isječaka. Gotovi film zatim možete reproducirati uz glazbu – u kameri je dostupan izbor audiozapisa koji nisu zaštićeni autorskim pravima, a korisnici mogu i sami prenijeti glazbu s vlastitog računala.

Nova funkcija Pre REC kameri omogućuje trajnu pohranu tri sekunde filmskog zapisa u međuspremnik dok god je LCD zaslon otvoren. Kada korisnik pritisne gumb za snimanje, prethodne tri sekunde automatski se dodaju na početak isječka. To je pouzdano jamstvo da vam neće promaknuti najvažniji trenutak ako se akcija bude odvijala brže od očekivanog. Funkcija Pre REC korisnicima zapravo omogućuje da vrate vrijeme.

Videozapisi ili fotografije? Dual Shot pojednostavljuje stvar
Uz namjenske načine rada za snimanje videozapisa i fotografija, koji korisnicima nude niz ručnih kontrola, na izborniku funkcija sada je dostupna i treća mogućnost. Prijelazom u način rada Dual Shot sve se ključne kontrole kamere postavljaju na automatske postavke, što korisniku omogućuje da se usredotoči na snimanje videozapisa i fotografija. U načinu rada Dual Shot fotografije je moguće snimiti u bilo kojem trenutku – čak i tijekom snimanja videozapisa.
Pristup načinu rada za reprodukciju također je pojednostavljen. Dovoljan je jedan pritisak na namjenski gumb za pristup izborniku minijatura na kojemu su prikazani snimljeni zapisi i fotografije, spremni za pretpregled.

Snaga procesora DIGIC DV II: napredni zum od čak 45x

Canonov jedinstven procesor DIGIC DV II, izvorno projektiran za potrebe HD snimanja, seriji LEGRIA FS daje jedinstvenu snagu obrade. U kombinaciji s optičkom kvalitetom Canonova videoobjektiva, svaka kamera nudi nevjerojatan doseg Canonova sustava naprednog zumiranja – korisnici se približavaju akciji bez smanjenja kvalitete slike. Napredno zumiranje (Advanced Zoom) dostupno je na modelima LEGRIA FS22, LEGRIA FS21 i LEGRIA FS20 (45x) te na modelu LEGRIA FS200 (41x).

Dodatna Canonova ponuda

Za razliku od mnogih SD kamera, na modelima iz serije LEGRIA FS priključci za mikrofon i slušalice dio su standardne opreme, a nude najbolji način bilježenja i nadzora zvuka tijekom snimanja.
Uz paket jednostavne programske opreme koja se isporučuje s kamerama, uređivanje i dijeljenje filmova krajnje je jednostavno, bilo da je riječ o snimanju DVD-a ili prijenosu filma na Internet. Osim toga, sve su kamere iz serije LEGRIA FS kompatibilne s Canonovim snimačem DW-100 DVD Burner, pravim načinom za jednostavno arhiviranje.

Kategorija: 
Video

Objavljeno: 15.01.2009.