PEN Lite

SLR kreativnost i kompaktna ljepota popisu vrhunskih specifikacija sada dodaje i nagibni LCD

Olympus je opet uspio, predstavio je novu generaciju modernih, kompaktnih PEN fotoaparata koji nude SLR kreativnost i jednostavne kontrole bez komplikacija. Kompaktni i elegantni fotoaparat PEN Lite (E-PL3) je idealan za ljude koji traže način na koji bi se mogli izraziti koristeći vrhunsku tehnologiju u jednostavnom pakiranju. Baš kao i vrhunski fotoaparat PEN E-P3, Lite je opremljen nekim od najboljih postojećih fotografskih inovacija.

Tu su primjerice FAST AF, najbrži AF na svijetu u ovakvom tipu fotoaparata*, Stabilizacija slike ugrađena u tijelo fotoaparata te Umjetnički Filtri koji se mogu kombinirati za davanje kreativnih efekata Full HD video zapisima i fotografijama. Tu je i novi nagibni LCD zaslon. Bilo da ste ozbiljan fotograf ili oduševljeni amater, uz 3’’ nagibni zaslon će vam snimanje fotografija iz nezgodnih položaja biti jednako jednostavno kao i snimanje redovitih fotografija. Nagibni LCD zaslon je samo jedna od funkcija koje olakšavaju korištenje zbog kojih PEN Lite ima veliku prednost naspram ostalih fotoaparata približne veličine. Činjenica da je ta ‘približna veličina’ ustvari veličina kompaktnih fotoaparata već sama govori puno toga o PEN-u.

Za fotoaparat s izmjenjivim objektivima koji daje SLR kvalitetu E-PL3 je nevjerojatno malen i elegantan – s kućištem od brušenog aluminija. Zadivljujuće fotografije koje možete snimiti fotoaparatom koji je jednostavan za korištenje poput uperi-i-snimaj fotoaparata? Apsolutno. To je ono što PEN Lite predstavlja. Olympus PEN E-PL3 će biti dostupan od jeseni 2011.

Nova perspektiva

Jedna od karakteristika PEN-a koju ljudi vole je jednostavan način na koji mogu snimati izvrsne fotografije čak i ako ne znaju puno o fotografiji. Zahvaljujući nekim od najnovijih tehnoloških inovacija, PEN Lite tu jednostavnost korištenja prenosi na posve novu razinu. Ovo je prvi PEN s nagibnim LCD zaslonom uz koji je moguće snimanje fotografija za koje ste mislili da su nemoguće. Izvlačeći i okrećući 3'' zaslon možete jednostavno kadrirati i snimiti neobične perspektive čak i kada snimate skroz ispruženih ruku npr. kada trebate snimiti fotografiju iznad glave u gužvi ili fokusirati kukca koji vam se nalazi pored stopala bez da se saginjete.

Jednostavnije postavke

Kako biste iskoristili puni potencijal izvrsne optike i dobili najbolje moguće snimke, postavke vam moraju biti optimalno podešene. Za amatera je to često izazov koji završava frustracijom. S Lite-om u ruci to nije slučaj, a ključ je funkcija Live Guide koja vam omogućava jednostavno savladavanje postavki koje čine veliku razliku. U tipičnoj fotografskoj situaciji Live Guide funkcija pomaže zamutiti pozadinu kako bi se dobio dramatičniji snimak i prednji plan pokazao u najboljem svjetlu. Kako biste ovo postigli, obično morate podesiti dubinsku oštrinu koristeći objektiv ili izbornik, ali s opcijom Live Guide samo pritisnete kontrolni kotačić kako biste pomaknuli odabir gore i dolje dok ne vidite snimak koji želite postići na LCD zaslonu. PEN Lite automatski pravilno postavlja postavke. Postavljanje trajnijih postavki na izborniku je također jednostavnije jer svaka opcija na izborniku ima prozorčić s opisom kako funkcionira. Za ostale često korištene postavke, Olympus je osigurao red tipki za brzi pristup na vrhu fotoaparata odmah pored okidača.

Brže fokusiranje

Kada kupite PEN Lite, možete biti sigurni da kući nosite vrhunsku tehnologiju, a to znači fantastičnu kvalitetu video zapisa i fotografija. Poput ostala dva nova PEN fotoaparata, E-PL3 pokreće novi Olympusov TruePic VI procesor za obradu slika. TruePic VI ubrzava fotoaparat i općenito povećava brzinu reagiranja, a brzina autofokusa je nevjerojatna. FAST AF je najbrži AF sustav na svijetu*. Ovako brz AF vam pruža mogućnost snimanja svake prilike, čak i najspontanijih brzih snimaka u pokretu. Uz 35 zasebnih točaka fokusa koje su rasprostranjene preko gotovo cijelog senzora moguće je fokusirati čak i objekte koji su zbijeni u kutovima zaslona. Zahvaljujući AF dosvjetljivaču, fokusiranje u slabim uvjetima osvjetljenja je bolje nego ikada, a nova tehnologija AF praćenja osigurava da će objekti ostati oštri čak i kada izađu iz kadra. Sve ovo događa se munjevitom brzinom jer stalni AF znači da je AF uvijek uključen, a glavni su objekti već izoštreni.

Veća rezolucija

Snažni TruePic VI procesor omogućava snimanje Full HD 1080i video zapisa i vrhunskih fotografija u 12.3 Megapikselnoj rezoluciji. S Full HD rezolucijom, 60 slika u sekundi i stereo zvukom realnost i kvaliteta video zapisa se mora vidjeti da bi povjerovali – savršeno za gledanje s grupom prijatelja na velikom Full HDTV-u. Uz sve to, možete birati i video format. Za reprodukciju na TV-u korisnici mogu odabrati AVCHD format, koji snima datoteke manje veličine, no ako najprije žele urediti film na računalu, savršen je 720p HD Motion JPEG format. PEN Lite je posebno dizajniran kako bi neprestano davao dobre rezultate bilo da snimate video zapise ili fotografije i bez obzira koji objektiv koristite. Za razliku od konkurentskih fotoaparata, stabilizacija slike je ugrađena u samo tijelo fotoaparata pa fotoaparat automatski kompenzira zamućenje sa svakim objektivom koji se koristi.

Više kreativnosti

Među najnaprednijim automatskim pomagalima na Lite-u su Umjetnički Filtri i nova funkcija bracketinga Umjetničkih Filtara. Svih šest filtara mogu se primjenjivati na fotoaparatu i to na HD video zapise i fotografije, a neki filtri se čak mogu i kombinirati za nevjerojatne efekte. Koristeći funkciju bracketinga Umjetničkih Filtara možete eksperimentirati jednostavnim primjenjivanjem različitih filtara na isti snimak. Umjetnički Filtri su Pop Art, Mekani Fokus, Zrnati Film, Pinhole, Diorama i Dramatični Ton, a jednim pritiskom na gumb oni se mogu kombinirati s pet dodatnih Umjetničkih Efekata, uključujući novi Zvjezdani Sjaj ili Bijeli Rub. Čim su fotografije spremne, možete ih pregledavati na LCD zaslonu kao projekciju niza fotografija ili na TV-u putem HDMI sučelja.

Nevjerojatan izgled

Lite je nevjerojatan fotoaparat po svim standardima. Dostupan je u crnoj, bijeloj, srebrnoj ili crvenoj boji, a metalno kućište i profinjeni dizajnerski detalji daju mu nedvojbeno suvremen i jedinstven stil. Kompaktne dimenzije da i ne spominjemo. Za fotoaparat s izmjenjivim objektivima koji nudi SLR kvalitetu ove karakteristike su čak i značajnije nego cjelokupan izgled.

Velika obitelj

Lite je kompatibilan sa sve većim brojem vrhunskih Olympusovih objektiva i dodatne opreme. On dolazi opremljen redizajniranim M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm (28-84mm**) 1:3.5-5.6 II R objektivom koji je tek jedan od 20 Micro Four Thirds objektiva napravljenih za PEN. Objektiv koji dolazi s fotoaparatom je posebno dizajniran za gotovo bešuman rad pa ćete moći snimati HD video zapise sa stereo zvukom bez popratne pozadinske buke uzrokovane izoštravanjem. Za nevjerojatne fotografije i video snimke portreta s prelijepo zamućenom pozadinom novi M.ZUIKO DIGITAL 45mm (90mm**) 1:1.8 je pravi odabir. Elegantni dodatci uključuju vanjsku bljeskalicu FL-300R u srebrnoj boji koja nudi bežičnu fleksibilnost. Tu je i Elektroničko tražilo VF-2 s 100% pokrivenošću kadra i rezolucijom od 1.440,000 piksela. Kada ga spojite preko Priključka za dodatnu opremu 2, izvanredno je za snimanje pri jakom sunčevom svjetlu ili s tele objektivima.

PEN Lite će biti dostupan od jeseni 2011.

PEN Lite glavne karakteristike:

Kvaliteta slike

Snažni TruePic VI procesor za brže vrijeme oporavka i izvrsnu kvalitetu slike
Iznimno efikasna stabilizacija slike ugrađena u tijelo fotoaparata za fotografije i video zapise bez zamućenja s bilo kojim objektivom
Kompaktan, brz i gotovo nečujan objektiv M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm (28-84mm**) 1:3.5-5.6 II R (kompatibilan za snimanje video zapisa i fotografija)
12.3 Megapikselni High Speed Live MOS senzor za izvrsne performanse u uvjetima slabog osvjetljenja i snimanje Full HD video zapisa
ISO 12800
Snimanje 1080i Full HD stereo video zapisa u AVCHD ili Motion JPEG formatu
Jednostavnost korištenja

FAST AF najbrži AF sustav na svijetu*. Uvijek spreman, s 35 AF točaka, AF dosvjetljivačem u uvjetima slabog osvjetljenja i AF Praćenjem izvan kadra
Nagibni 3.0” LCD zaslon s rezolucijom od 460,000 točaka za jednostavno snimanje kadrova koje je inače nezgodno snimiti
Gumbi za direktan pristup (jedan podesivi) za brze postavke izbornika
Live Guide prilikom snimanja HD video zapisa, fotografija i u P/S/M/A načinu snimanja
Prozorčić s opisom za svaku stavku izbornika
Live View prilikom snimanja HD video zapisa i fotografija
Live Wheel izbornik koji je jednostavan za korištenje
Kreativnost i fleksibilnost

Šest kreativnih Umjetničkih Filtara za snimanje HD video zapisa i fotografija koji se mogu kombinirati s posebnim efektima uključujući nove Zvjezdani Sjaj i Bijeli Rub
Priključak za dodatnu opremu 2 za kompatibilnost sa sve većim brojem dodatne opreme za PEN
Kompatibilan s 20 Micro Four Thirds, 27 Four Thirds i više od 500 drugih objektiva (preko adaptera)
Kompatibilan s opcijskim podvodnim kućištem
Brzina zatvarača od 1/4000 sekunde i sekvencijalno snimanje 5 fotografija u sekundi
Višestruka ekspozicija za 2 RAW fotografije
BLS-5 Litij-ionska baterija dugog vijeka
Dizajn

Elegantan kompaktan dizajn s prvoklasnim aluminijskim kućištem
Izmjenjivi dekorativni prsten na objektivu koji dolazi s fotoaparatom
Dostupan u četiri atraktivne boje: crnoj, bijeloj, srebrnoj i crvenoj
Druge važnije karakteristike

Uz fotoaparat dolazi vanjska nagibna bljeskalica
Snimanje 3D fotografija
Projekcija niza fotografija
Kompatibilan s SDXC i Eye-Fi karticama***
Bežična kontrola bljeskalica

Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 29.08.2011.