5. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac manifestacija su motivirana i vođena idejom promoviranja umjetnosti fotografije. Od početka, a prvi Dani fotografije održani su 2007. godine o stotoj obljetnici Dabčeva rođenja, u fokusu nije samo slavni Tošo, nego i vizualne umjetnosti općenito (fotografija, film, video), ali i aspekti zaštite, čuvanja i vrednovanja fotografije u muzejskim foto zbirkama.
Do sada su na Danima fotografije održana brojna stručna predavanja te tridesetak fotografskih radionica  pod vodstvom eminentnih umjetnika fotografije na kojima su polaznicima teorijski i praktično pokazani različiti fotografski modusi  i izričaji.

Program Dana fotografije kroz niz stručnih predavanja i foto radionica nastoji popularizirati fotografiju kao relevantnu umjetničku granu, budući da se manifestacija odvija mjesec dana, prerasla je u svojevrsni zagrebački mjesec fotografije.

Fotografija: Tošo Dabac

Jubilarni 5. dani fotografije Arhiva TD otvaraju se izložbom fotografija „Tošo Dabac - Uhvatiti pokret“ u No galeriji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb,  22. studenog 2013. u 18 sati.

Peta je to izložba koja tematizira raznovrsnost i svestranost Dabčeva opusa i otkriva manje poznate segmente njegova rada. Ovogodišnja izložba tematski sažima motive plesa, kazališnih predstava, sportskih događanja...Odabrani radovi koji su nastajali od 1935. do 1950-ih godina kontekstualizirat  će primjenjenu fotografiju ovog autora na suvremenoj fotografskoj sceni.

Citirano iz predgovora katalogu:

Navedeni tematski fotografski podžanr podrazumijeva trenutačan, gotovo intuitivan, munjevit osjećaj za okidanje u iznimno kratkom vremenu, a izložen je često i neočekivanim ometanjima pri snimanju. Dabac je ostvario niz impresivnih snimki plesačica, sportaša, atletičara, scena ulovljenih na kazališnim predstavama, kao i fotografija teatarske off scene (publika koja gleda predstavu).

Fotografije plesa datiraju iz ranijeg razdoblja Dabčeve fotografske djelatnosti, iz tridesetih i četrdesetih godina prošloga stoljeća.

Fotografija: Tošo Dabac

Karijeru fotografa počeo je kao fotoreporter, no vrlo je brzo svladao metierske zakonitosti poziva te se zarana, kao dvadesetšestogodišnji mladić, počeo pojavljivati na međunarodnim izložbama uz bok već etabliranih fotografskih imena poput Margareth Bourke-White, Laszla Moholy-Nagya, Henryja Cartier- Bressona... Još je kao mladić bio „inficiran“ fotografijom, vjerojatno djelomice i zato što je radnu karijeru počeo u poduzećima koja su se bavila filmskom distribucijom. Početkom tridesetih godina radio je kao prevoditelj i voditelj Presbiroa za Metro-Goldwyn-Mayer. Možda odatle Dabčeva sklonost fotografiji, a poslije se razvila i snimateljska virtuoznost, očita u snimkama rasplesanih mladih dama, plesačica koje su pred objektivom katkad i u akrobatskim pozama.“

„Teatarskoj fotografiji je, poput plesne, osnovna zadaća fokusirati umjetničku formu definiranu pokretom. Fotografija kazališne predstave zahtijeva umjetničku interpretaciju danog trenutka predstave, kazališne priredbe na pozornici, u sinkretičkom doživljaju s publikom koja je uglavnom u nefokusiranom, neosvijetljenom dijelu snimke. Te su snimke ujedno i refleks autorove intime.“

Kustosica: Marina Benažić

Fotografija: Tošo Dabac

Pokret će biti nit vodilja u većini popratnih programa- nizu predavanja i foto radionica, a što je sastavni dio manifestacije.

Sva predavanja i radionice otvoreni su svim ljubiteljima fotografske umjetnosti!

Zainteresirani se mogu prijaviti za radionice na adresu elektroničke pošte arhiv.toso.dabac@msu.hr program događanja možete preuzeti ovdje.

Fotografija: Tošo Dabac

Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 22.11.2013.