110. broj magazina ReFoto

Nakon neočekivanih tehničkih problema (na koje redakcija nije imala utjecaja), Refoto je na kioscima! Od ovog broja u praksi je zaživjela zaokružena cjelina koju čine časopis, web portal, škola fotografije i fotografske radionice.

ReFoto 110

Pored uobičajenih uvodnih rubrika u ReFotu predstavljaju pobjednike natječaja World Press Photo 2014. Najekskluzivniji dio časopisa svakako je portfolio Davida Lyncha, režisera i multimedijalnog umjetnika.

ReFoto 110

Tema novog broja je autoportret, a priča počinje svojevrsnim istraživanjem Jelene Matić o Autoportretu u srpskoj fotografiji, temi koja je u velikoj mjeri neobrađena. Popularna povijest fotografije donosi povijesni razvoj i aspekt autoportreta na djelima velikana svjetske fotografije. Slijedi prikaz mladih autora i za kraj tu su odabrane fotografije od preko 400 fotografija pristiglih u prvom krugu na istoimeni godišnji natječaj časopisa.

ReFoto 110

Praksa na djelu svojevrsna je prezentacija fotografske radionice o ultrabrzoj i strobo fotografiji, a ilustrirana je fotografijama polaznika radionice. Na to se nastavlja priča o obradi fotografija u Photoshopu, nastalih na radionici.
Za one koji vole analogne tehnike Damir Tiljak spremio je priču o lit razvijanju, neobičnoj i malo korištenoj tehnici.

ReFoto 110

Nasuprot analognim tehnologijama Emma Szabo predstavlja Google Earth virtualni prostor u kojem pojedinci tragaju za neobičnim prizorima naše planete.

Foto škola Vladimira Červenke nastavlja se tekstom o povezivanju primarne i sekundarne konstrukcije fotografske slike, a tu je i prikaz o prvoj ReFoto školi fotografije.

ReFoto 110

Rubrika Tehnika počinju “okršajem” jer je ovoga puta Boris Bjelica "u arenu" ubacio fotoaparate različitih konstrukcija ali sličnih mogućnosti: Nikon D610 (D-SLR) protiv Sony Alfa7 CSC (MILC).

Slijedi i priča o evoluciji Nikona D4s, top modela ove firme koji donosi niz unapređenja. Za sve koji vole tzv. “primarne” objektive predstavljamo svjetlosno jak Sigma 35 mm f/1,4.

U kolekcionarskom uglu našao se Photavit Standard IV, minijaturni “lajka” fotoaparat.

Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 16.04.2014.