Refoto br. 116 je na kisocima!

Refoto 116

Iz novog broja izdvajamo:
Tema novog broja jeste ekspozicija. U rubrici Kako da… Milan Živković opisao je kako da koristite dugu ekspoziciju na kreativan način. U tekstu se bavi varijacijama duge ekspozicije i njihovom primenom na određene teme.

Refoto 116

Popularna istorija fotografije
Češka fotografija dostigla je svoj vrhunac između dva rata ali i tokom druge polovine XX veka iznedrila je neka od svetski priznatih imena koja su postala deo istorije fotografije.

Refoto 116

Konstrukcija fotografske slike
Vladimir Červenka je vrlo detaljno razradio pojam stajne tačke iliti tačke snimanja kao vrlo važnog polazišta za svaku fotografiju.

Svet u fokusu
Predstavljamo najveći konkurs novinske fotografije na svetu – World Press Photo 2014.

Refoto 116

Konkursi
Pandan svetskom konkursu je Press Photo Srbija koji u prvi plan stavlja reportaže izraženog socijalnog konteksta.

Fotografi
U prvom portfoliu predstavljamo neobične noćne pejzaže Bore Rudića koji nam otkrivaju magiju i lepotu naizgled nevidiljivog. U drugom portfoliu pogledajte crno-bele fotografije Gabine Farove iz Praga kojoj je princip negativ-pozitiv i dalje primaran.

Refoto 116

Turistički vodič za fotografe
Fadil Šarki preneo je svoje oduševljenje Kamenom gorom, poznatoj po boru starom oko 400 godina koga svi zovu Sveti bor.

Putopis
Priču o Iranu donosi nam Pavao Toth upoznajući nas ne samo s lepotama ove jedinstvene zemlje već i pravilima i običajima ponašanja.

Refoto 116

Škola fotografije
Damir Tiljak obradio je temu Portreta: kako pristupiti ljudima, izabrati odgovarajuću pozadinu i, ono najvažnije, kako osvetliti lice.

Refoto 116

Programi za obradu fotografije
Zoran Imširagić nastavlja svoj vodič kroz sve popularniji Lightroom baveći se katalogizacijom, čuvanjem i pretraživanjem fotografija.

Test inkdžet papira
Još jedan od detaljnih testova inkdžet papira Milana Živkovića koji je svaki papir isprobao u praksi.

Refoto 116

Kolekcionarstvo
U novom tekstu Miroslava Nikoljačića možete se upoznati sa danas malo korišćenim spravama, a nekada neizbežnim – svetlomerima. Zadiviće vas svojim dizajnom i inovativnim rešenjima.

Tehnika
Boris Bjelica najavio je nov Canonov D-SLR sistem s neverovatnih 50,6 Mpix – Canon EOS 5DS i 5DS R. Tu je i novi D-SLR za napredne amatere Nikon D7200, najnoviji pametni telefon iz Samsung porodice Galaxy A5 i vrlo korisna spravica za čišćenje senzora i foto-opreme LensPen i SensorKlear Loupe Kit.

Refoto 116

Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 31.03.2015.