Olympus E-330

Prvi digitalni SLR fotoaparat sa živom slikom na LCD zaslonu na svijetu

© OlympusKao prvi na svijetu digitalni SLR fotoaparat koji posjeduje stalan prikaz slike uživo na zaslonu fotoaparata, Olympus E-330 namijenjen je fotografima koji tragaju za fleksibilnošću snimanja. Na temelju konstrukcije s TTL optičkim porro tražilom, ovaj model u mogućnosti je posjedovati dva odvojena optička elementa koji omogućuju dva odvojena načina prikaza slike uživo.

Način A - Full Time Live View © OlympusNačin A, namijenjen Full Time Live View kadriranju, koristi CCD ugrađen u optičko tražilo fotoaparata kako bi se omogućilo vidno polje od 92% uz istovremeno korištenje automatskog izoštravanja. Drugi način, Način B zaključava ogledalo u gornjem položaju te koristi Live MOS optički element fotoaparata kako bi se omogućilo vidno polje od 100% potrebno za makro fotografiju. Ovaj način posebno je koristan za detaljno i precizno izoštravanje makro objekata, istovremeno dajući potpunu slobodu ručnog izoštravanja koje je dodatno potpomognuto 10x uvećanom slikom na zaslonu. Osim toga, dva passport predloška te raznovrsni uzorci koji imitiraju zaslone za izoštravanje olakšavaju komponiranje snimaka.

Način B - Full Time Live View © OlympusIskorištavajući maksimum od dvostrukog načina prikaza slike uživo, Olympus je opremio ovaj model velikim, višestruko-nagibnim LCD zaslonom dijagonale 6,4 cm. Korisnicima je dakle osim stalne slike uživo objekta snimanja na zaslonu pružen i komfor pomicanja nagiba zaslona kako bi se prilagodili svim situacijama snimanja. Time je osigurano snimanje iznad razine glave ili ispod struka savršeno kadriranih slika. Makro fotografi posebno će cijeniti činjenicu da više nije potrebno gledati kroz optičko tražilo za vrijeme kadriranja. LCD zaslon posjeduje HyperCrystal tehnologiju, čime je zajamčeno je brzo vrijeme odaziva slike te mogućnost gledanja pod kutem od 160°.

Naravno, Olympus E-330 ističe se i u terminima kvalitete slika zahvaljujući novo-razvijenom MOS optičkom elementi posljednje generacije sa 7,5 milijuna piksela. Ovaj tip optičkog elementa nudi kvalitetu slike koja se može usporediti s FFT-CCD-om, no s manjom potrošnjom energije. Pojedinačno pojačalo svakog piksela smanjuje broj strujnih krugova, minimizirajući površinu koja je neosjetljiva na svjetlo. Efektivno povećana fotosenzitivna mjesta stoga pomažu osiguravanju superiorne kvalitete slika kao i većoj osjetljivosti s manje šuma. Odaziv je također poboljšan kako bi obrada slika bila što bolja. E-330 u mogućnosti je snimati brzinom od 3.0 slike u sek. TruePic TURBO obrada slika svojim rezultatima uvjeriti će čak i profesionalne korisnike.

Olympus E-330 posjeduje dvostruki utor za CompactFlash i xD-Picture memorijske kartice, dajući fotografu izbor tipa medija pohrane. Kompatibilnost s novim Olympus High Speed xD-Picture karticama otvara nove mogućnosti: osim 2-3 puta veće brzine prijenosa podataka, ove kartice imaju mogućnost snimanja panoramskih slika te stvaranje 3D i umjetničkih efekata slika.

Bez obzira da li se fotografi žele prepustiti automatici fotoaparata ili pak žele izraziti kreativne impulse potpuno ručnim načinom snimanja, iskorištavajući funkcije snimanja s prioritetom brzine zatvarača ili otvora objektiva, Olympus E-330 odgovoriti će na svaki zahtjev. Povrh odabira četiri načina upravljanja ekspozicijom, raspoloživao je i 20 unaprijed definiranih programa snimanja, ovisna o motivu, te 7 kreativnih načina rada koji odgovaraju većini fotografskih situacija. Naravno, to između ostalog uključuje makro načine snimanja te snimanje panoramskih slika na xD-kartice, te dva načina snimanja namijenjena podvodnoj fotografiji uz program za sprečavanje zamućenja slika. Posebna Live View Boost funkcija pomaže kadriranju u slabim svjetlosnim uvjetima poboljšavajući kontrast i svjetlinu LCD zaslona.

© OlympusSenzor mjerenja ekspozicije u 49 zona savršeno je precizan kod ESP, mjerenja svjetla s težištem na središnji dio ili spot mjerenja koristeći napredni mjerni algoritam. Također, svjetlo je moguće mjeriti i u najsvjetlijem ili pak najtamnijem dijelu kadra. Funkcija histograma najiskusnijima pokazati će pravi put do optimalne ekspozicije, dok će profesionalna funkcija zaključavanja ekspozicije svojim korisničkim postavkama zadovoljiti i najzahtjevnije. Dodatno svjetlo pružiti će ugrađena pop-up bljeskalica. Funkcije profesionalne razine nadalje uključuju i kalibriranje ravnoteže bijele boje na jedan dodir, pred-pregled dubinske oštrine te funkcije bracketinga ekspozicije, ravnoteže bijele boje i fokusa. Snimanje u crno-bijelom tonu također je moguće, uz istovremenu primjenu filtra u boji – poput onih u klasičnoj fotografiji. Slike se mogu pohraniti u JPEG, TIFF ili RAW formatu. Kako bi pregled brojnih funkcija snimanja bio što lakši, Olympus E-330 nudi mogućnost odabira detaljnog ili pojednostavljenog prikaza postavki na zaslonu.

Kao i svi SLR fotoaparati Olympus E-Sustava, posjedovanje Supersonic Wave filtera znači potpuno rješavanje problema nakupljanja prašine na optičkom elementu prilikom mijenjanja objektiva. Patentirana tehnologija osigurava bezbrižno mijenjanje objektiva na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme, pružajući potpun užitak u slikama snimljenim bez mrlja od prašine. Supersonic Wave Filter razvijen u Olympusu generiranjem ultra-brzih vibracija otresa čestice prašine, koje potom bivaju zarobljene na ljepljivoj membrani. Ova funkcija aktivira se svakim uključivanjem fotoaparata, no može biti i ručno pokrenuta na zahtjev korisnika. Ovo genijalno rješenje značajno će uštedjeti vrijeme i novac potrošen na digitalnu obradu slika kako bi se uklonile mrlje sa slikama ili pak na servisiranje fotoaparata.

Za sve primjene Naravno, kao jedna od glavnih prednosti SLR fotografije ističe se proširenje fotografskih mogućnosti kroz širok raspon specijalizirane dodatne opreme. Ovdje Olympus E-330 iskorištava prednosti široke palete dodatne opreme Olympus E-Sustava. Trenutno raspoloživi objektivi pokrit će raspon žarišne duljine od 7-300mm (odgovara 14-600mm kod 35mm fotoaparata). Od jedinstvenih, širokokutnih perspektiva, do telefoto objektiva izuzetne svjetlosne snage, Olympus daje rješenje za sve situacije – kao i za entuzijaste makro fotografije, kojima su na raspolaganju ZUIKO DIGITAL 35mm Macro 1:3,5 te ED 50mm 1:2,0 Macro objektivi. Svaki objektiv podrazumijeva gotovo telecentričnu konstrukciju koja uvelike povećava kvalitetu snimljenih slika. Raznovrsne vanjske bljeskalice također su raspoložive, uključujući standardne kao što su FL-36 ili FL-50 ili pak prstenaste i dvostruke za posebne aplikacije.

Od lipnja 2006. raspoloživo će biti i posebno podvodno kućište (PT-E02) za Olympus E-330 fotoaparat. Vodootporno do dubine od 60m, otvara novu dimenziju profesionalne digitalne SLR fotografije omogućujući kadriranje pod vodom pomoću slike uživo na zaslonu, za razliku od pokušavanja kadriranja kroz optičko tražilo i kroz ronilačku masku, kako je to do sada bio slučaj. Olympus E-330 revolucionarno je inovativan. Po prvi put u povijesti, moguće je uživanje u kvaliteti digitalne SLR fotografije uz istovremenu komfornost kontinuirano živog prikaza slike na LCD zaslonu. Mnoštvo naprednih funkcija te novi MOS senzor sa 7.5 milijuna piksela, u iznenađujuće kompaktnom kućištu idealno je rješenje za ambiciozne i polu-profesionalne fotografe koji teže vrhunskim rezultatima. Olympus E-330 isporučuje se u kit pakiranju s visoko-kvalitetnim ZUIKO DIGITAL 14-45mm 1:3.5-5.6 objektivom (odgovara 28-90mm kod 35mm fotoaparata), i biti će raspoloživ od ožujka 2006, po preporucenoj maloprodajnoj cijeni od 999Eura za tijelo i 1.099Eura za E-330 Kit s 14-45mm.

Kategorija: 
Foto Uređaji

Objavljeno: 26.01.2006.