The Luminous Landscape

Ove stranice svaki mjesec pogleda oko pola milijuna posjetitelja iz 75 zemalja.

Convulted Iceberg © Michael H. ReichmannKao što autor teksta "Deset filmova koje bi svaki fotograf trebao pogledati" kaže da kad bi morao izabrati samo jedan film kojeg bi ponio na pusti otok to bi bio film "Baraka", tako bismo mi kad bi, uz Fot-o-grafite, naravno, morali izabrati još jednu web stranicu kojoj bismo mogli pristupati s pustog otoka izabrali The Luminous Landscape.

Osnivač i glavni autor tih stranica Michael H. Reichmann uspio je napraviti site koji je u šest godina postojanja sakupio impresivan broj autora i objavio 2500 stranica, a sve to bez ikakvih vanjskih prihoda. The Luminous Landscape nema niti jednu jedinu reklamu, sasvim su nekomercijalni i potpuno nezavisni. Što je tako zanimljivo i dobro na tim stranicama? Prije svega njihova raznovrsnost. Za razliku od mnogih razvikanih web adresa koje se vrte oko tehničkih specifikacija i broja piksela, a jedine fotografije koje se objavljuju su fotografije testnih meta i namještenih test scena ovaj site nudi raznovrsnost tema i pristupa. Kao drugi odlučujući čimbenik možemo navesti fotografski pristup. Fotografskim se temama danas pristupa na dva načina, prvi je IT pristup, a drugi kojeg je sve teže naći je fotografski pristup. The Luminous Landscape predstavlja tekstove koje pišu fotografi za fotografe. Uz već spomenuti tekst "Deset filmova koje bi svaki fotograf trebao pogledati" možemo kao primjer navesti i tekstove "Utjecaj objekta na veličinu fotografije", "Stupnjevi apstrakcije", "Kako biti kritičan prema vlastitim fotografijama" i mnoge slične (naslovi su poprilično slobodno prevedeni). Nadalje kad su testovi u pitanju testira se profesionalna oprema u radnim uvjetima, veliki formati (da, da još se tamo bave filmom), digitalna leđa, profesionalne glave za stative, računalni programi za obradu fotografija, sustavi za upravljanje bojom, pisači za velike formate i mnogo druge opreme koju koriste profesionalci. Ima i recenzija prosumer aparata kao što su Olympus C-8080 i Sony F828, no stranice se ne oslanjaju previše na takve sadržaje.

Equestrian Winter Geometry © Michael H. Reichmann

The Luminous Landscape ima dnevnu posjetu od otprilike 35.000, a mjesečno se skupi oko pola milijuna posjetitelja iz 75 zemalja.

Kategorija: 
Foto Web

Objavljeno: 08.02.2006.