Potpuna istina o Kodaku

Jedan od malobrojnih medija koji je u našem medijskom prostoru objektivno izvijestio o najavljenoj "propasti Kodaka" bili su upravo Fot-o-grafiti. Naša je izvršna urednica Darija Tripalo tada je napisala: "Američka fotografska tvrtka Eastman Kodak, s poslovnom tradicijom od 1888. godine,  priprema se proglasiti bankrot po 11. poglavlju američkog Zakona o bankrotu. Naime, po tom zakonu postoji šest vrsta bankrota - u ovom slučaju to znači da će se napraviti financijska  reorganizacija tvrtke što će omogućiti tvrtki da nastavi raditi pri čemu moraju istovremeno pratiti napravljeni plan otplate dugova."

No kako je većina ostalih medija ovu vijest objavila s krivim gledištem uslijedila je reakcija Kodaka i njegovih poslovnih partnera, koju Vam u cijelosti prenosimo.

Poštovani poslovni partneri, kupci, kolege i prijatelji,

Ponukani velikim brojem informacija o takozvanoj „propasti“ kompanije Kodak koje kruže Hrvatskom zadnjih par dana, kao i senzacionalističkim pisanjem vijesti jedne od novinskih kuća, ovim putem želimo vam skrenuti pažnju na točne informacije o recentnim zbivanjima sa Kodakom, našim dugogodišnjim poslovnim partnerom i jednim od najvećih svjetskih imena u fotografskoj, medicinskoj i grafičkoj industriji.  Posebno napominjemo da kupce iz Hrvatske niti u jednom segmentu poslovanja s Kodakom ne trebaju brinuti recentna zbivanja, jer u pitanju nije stečaj, a zahtjev za reorganizacijom po američkom Poglavlju 11 odnosi se isključivo na organizacije Kodaka unutar Sjedinjenih Američkih Država, te omogućava daljnju normalnu proizvodnju i ispunjenja svih obveza prema dobavljačima i kupcima. Stoga vas molimo u  da u nastavku pročitate prevedeno pismo gospodina Antonia M. Pereza, predsjednika uprave i izvršnog direktora kompanije Kodak od 24.1.2011., s obrazloženjem trenutnih zbivanja i potvrde o budućem standardnom nastavku poslovanja kao i do sada. Također, u prilogu vam šaljem i originalnu objavu za medije o restrukturiranju, kao i pismo nama nadležnog direktora prodaje, gospodina Jaceka Skibickog. 

Uz srdačne pozdrave, Zoran Osrečak, direktor prodaje i marketinga, Kodak Centar d.o.o.

Kodak logo
Iz ureda Antonia Pereza

Poštovani klijenti Kodak-a,

Jutros su se Kodak i njegove podružnice iz SAD dobrovoljno prijavili za reorganizaciju po Poglavlju 11 kako bi poboljšali likvidnost u SAD i inozemstvu, unovčili ne-strateško intelektualno vlasništvo, pošteno podmirili naslijeđene dugove, i omogućili kompaniji usredotočenost na najvrednije proizvodne linije. Poduzeli smo taj korak u ovom trenutku kako bismo izgradili najsnažnije moguće temelje za Kodak budućnosti – i da bismo izišli iz reorganizacije kao vitalno poduzeće koje će biti još bolji partner našim klijentima i našim dioničarima.
Namjera je ovog priopćenja, pored očuvanja odnosa s Vašom kompanijom i njenom pozicijom koja Vas svrstava među naše najvrjednije partnere, biti u direktnoj vezi sa Vama vezano uz razvoj ove situacije.
Najvažnije je to da samo Kodak i njegove podružnice u SAD potpadaju pod ovu reorganizaciju; podružnice izvan SAD nisu u to uključene, i očekujemo nastavak opsluživanja svih naših klijenata širom svijeta tijekom ovog procesa. Ušli smo u reorganizaciju s kojom predviđamo da ćemo biti dovoljno likvidni kako bismo bili sigurni da će svi naši dobavljači biti u potpunosti plaćeni za dobra i usluge koji nam omogućuju daljnje poslovanje, što će omogućiti nastavak našeg opsluživanja naših klijenata.

Poglavlje 11 ne znači da Kodak prestaje s poslovanjem. Postupanje po Poglavlju 11 u SAD različito je od bankrota u mnogim drugim zemljama, ili od Poglavlja 7 u SAD. Za razliku od takvih postupanja koja uključuju likvidaciju, Poglavlje 11 u SAD je mehanizam koji je generalno usmjeren na očuvanje i reorganizaciju kompanija koje i dalje posluju. Poglavlje 11 će nam omogućiti normalan nastavak poslovnih operacija za vrijeme restrukturiranja naših dugovanja, troškova i ostalih obaveza, te će nam omogućiti puno veću fleksibilnost u rješavanju tih stvari dok će očuvati temeljne vrijednosti našeg poslovanja i operacija.
Vaše partnerstvo nam je od najveće važnosti. Želimo Vas, naše klijente, uvjeriti da ostajemo duboko posvećeni donošenju izvanrednih proizvoda i diferenciranih iskustava usluge klijentima kakve i očekujete od Kodaka. Pošto normalno nastavljamo s poslovanjem, može se očekivati kao i obično:

- poštivanje narudžbi i kupnji, uključujući izmjene i povrate.
- potpuno podržavanje garancija, rabata i ostalih programa usluga kupcima – za naše komercijalne klijente kao i za kupce koji kupuju naše proizvode u maloprodaji.
- osiguravanje pravovremene i pouzdane isporuke naručenog.
- isporuka robe maloprodaji, prema rasporedu.
- nivo usluge i podrške kakve inače imate od naših talentiranih servisnih timova.

U Sjedinjenim Američkim Državama očekujemo nastavak uobičajene provedbe svih naših unaprijed plaćenih servisnih ugovora. Naše podružnice izvan SAD nisu dio ovog restrukturiranja, i njihove operacije se nastavljaju uobičajeno odvijati, uključujući obavljanje unaprijed plaćenih servisnih radova po ugovoru.
Kodak će iskoristiti proces po Poglavlju 11 za ostvarenje nekoliko ciljeva, uključujući omogućavanje Kodaku korištenja 950 milijuna USD u obliku "debtor-in-possession" financiranja koje će našim dobavljačima donijeti sigurnost u našu poziciju; potpunu provedbu Kodakovih prava intelektualnog vlasništva protiv industrijskih igrača koji su povrijedili naše dokazane i vrijedne patente u digitalnom osvjetljavanju, ubrzati unovčavanje našeg vrijednog intelektualnog vlasništva; osigurati da ostatak naslijeđenih troškova bude pravedno raspodijeljen i stupnjevan za kompaniju naše današnje veličine; te aktivno upravljati vrijednošću poduzeća Kodak za njegove dioničare, uključujući procjenu našeg poslovanja kako bismo bili u mogućnosti reorganizirati se oko naših komercijalnih i potrošačkih jedinica.

Kroz sve to, Kodak će nastaviti raditi ono što smo uvijek radili – donositi na tržište proizvode i usluge koji našim klijentima donose više, čine to bolje, i čine to brže.
Svi mi u Kodaku cijenimo Vašu podršku, lojalnost i Vaše poslovanje, i veselimo se budućem nastavku jačanja naše suradnje. Ako imate dodatna pitanja, pozivamo Vas da posjetite naše web-stranice www.kodaktransforms.com, na kojima ćete naći dodatne informacije o našoj reorganizaciji. Dodatno, možete očekivati obraćanje Vašeg relationship manager-a slijedećih dana.

S poštovanjem,
Antonio M. Perez
Predsjednik uprave i izvršni direktor
Eastman Kodak Company

Autor: 
Damir Tiljak
Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 26.01.2012.