Otkrijmo prirodu

Digitalna izložba fotografija s natječaja "GLOBE fotografska ekspedicija: Otkrijmo prirodu!"

Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, u suradnji s Fotoklubom Zagreb, pozvalo je sve GLOBE škole da se uključe u natječaj za najbolju fotografiju organiziran povodom Dana planeta Zemlje. Natječaj“GLOBE fotografska ekspedicija: Otkrijmo prirodu!“ bio je otvoren svim učenicima uključenim u školska GLOBE istraživanja.

1. mjesto Prkosim svakoj buri i neveri, Teresa Domladovac, OŠ Draganići

Na natječaj je pristiglo preko 150 iz cijele Hrvatske, a najboljom fotografijom proglašena je fotografija "Prkosim svakoj buri i neveri" koju je snimila Teresa Domladovac, učenica 8. razreda osnovne škole Draganići. Fotografiju su odabrali suci iz Američkog veleposlanstva i Fotokluba Zagreb.

Škola koja je poslala pobjedničku fotografiju osvojila je vrijednu opremu za GLOBE istraživanja, a autorica pobjedničke fotografije digitalni fotoaparat. Dodjela nagrada održat će se na smotri GLOBE-a u Rapcu u svibnju ove godine, a sve pristigle fotografije sudjelovat će na digitalnoj izložbi, projekciji fotografija na ekranima u Fotoklubu Zagreb, koja će trajati od 18. svibnja do 18. lipnja 2012., a može se pogledati svakodnevno u radno vrijeme Fotokluba Zagreb.

Dio pristiglih fotografija možete pogledati i u našem Izloogu!

Što je GLOBE?

Zamisao o znanstveno obrazovnom programu GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) obznanio je na Dan planeta Zemlje 1994. godine tadašnji američki potpredsjednik Al Gore. Na isti je dan (22. travnja) 1995. godine program pokrenut u SAD, a vlade mnogih zemalja diljem svijeta tih su dana s američkim predstavnicima potpisale sporazume o provođenju programa GLOBE. Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa (sporazum je potpisan 13. travnja 1995.). Supotpisnici Sporazuma o implementaciji programa GLOBE u Hrvatskoj su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a neposredna provedba povjerena je Zavodu za školstvo Republike Hrvatske (današnja Agencija za odgoj i obrazovanje).

Umjetničko klizanje, Nikolina Škondro, OŠ Tin Ujević, Osijek

Glavni nositelj programa GLOBE u SAD je Univerzitetska korporacija za atmosferska istraživanja (UCAR), a partneri su NASA - američka državna uprava za atmosferu i svemir, Nacionalna fondacija za znanost, Univerzitet države Colorado i US State Department.  U program je danas uključeno preko 100 zemalja, s ukupno preko 20.000 škola, a na svakom od kontinenata (pa čak i na Antarktiku) postoji bar jedna GLOBE škola.

Nakon 15 godina provedbe u Hrvatskoj je u Program GLOBE uključeno preko 100 škola pa smo po postotku uključenih škola među prvima u svijetu.  Veliki broj naših škola vrlo aktivno i kreativno ostvaruje programske zadaće, redovito obavljajući mjerenja i unoseći svoje rezultate u jedinstvenu svjetsku bazu podataka. Time je Hrvatska osvojila izniman ugled i simpatije u svjetskoj GLOBE mreži.

Program GLOBE predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja se međusobno upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša.  Prikupljeni se rezultati unose u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru, koja je otvorena i putem Interneta dostupna svim posjetiteljima na adresi: www.globe.gov

Borik, Jerko Meštrović, Gimnazija Bjelovar

Tim znanstvenika, angažiranih za suradnju s programom GLOBE, izrazio je veliko zanimanje za učenička mjerenja i opažanja, očekujući da će pridonijeti boljem i potpunijem razumijevanju ekoloških odnosa i promjena u globalnom okolišu.

Više informacija o programu i o tome kako se uključiti u njega možete pronaći na web stranici GLOBE Hrvatska.

Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 20.05.2012.