FOTONAUT 2018

U petak, 15. lipnja 2018. u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji Vladimira Horvata – Trg žrtava fašizma 14 – održat će se otvorenje izložbe fotografija „FOTONAUT 2018".

Kroz 75 izloženih fotografija, 32 autora prezentiraju svoja recentna autorska promišljanja u okviru modernih pristupa fotografskom mediju. Ovaj izložbeni projekt, koji se kontuirano održava niz godina, promovira stvaralaštvo fotografa koji su prošli kroz različite stupnjeve edukativnih programa Škole fotografije Fotonaut.

© Petra Lederer Dembić

Iz kataloga izložbe:

Jednom su pitali Duke Ellingtona što čini pjesmu dobrom? Odgovor je glasio: „If it sounds good, it is good.“ U sažetom smislu isto vrijedi i za fotografiju: ako izgleda dobro, ona je dobra.

Kad promatramo radove fotografa koji nam se sviđaju, osjećamo elegantan i čisti stil, naizgled izveden s lakoćom. Fotograf koristi svjetlo, oblike i položaj da bi stvorio osobit kontekst i usmjerio pogled promatrača na specifično mjesto na fotografiji. Dobra fotografija izaziva reakciju - svjesnu ili nesvjesnu: ona umiruje svojom ljepotom, otvara pitanja, rasplamsava emocije. 

Darija Šesto

Put do smislene fotografije svakako uključuje praksu i vježbu. Poznati fotograf Ansel Adams jednom je rekao: „The harder you work, the luckier you get“. Ipak, pri tome se treba prepustiti uživanju u čaroliji fotografije: dobri radovi često nastaju u procesu koji uključuje element igre. Put do kreativnosti u fotografiji nije lagan i često ćemo se spoticati. Promaknut će nam neki važan trenutak  ili ćemo napraviti neku grešku zbog koje će propasti snimanje.

© Katica Kapulica

Važno je uvidjeti da ispod sloja realiteta koji nas okružuje postoji sloj geometričnosti – stoga je objekt koji snimamo manje važan od kompozicije slike. Ne tražimo neobične objekte i scene da bi stvorili dobar rad, već to postižemo snimajući svakodnevne stvari na neobičan način.

© Zvonimir Rendeli

Učimo ne samo kako napraviti fotografiju koja će dobiti neku nagradu, već i kako ju pronaći u moru fotografija koje smo snimili. Naime, fotografi su prilično dobri u gomilanju svojih uradaka, ali često manje vješti u eliminaciji onih koje nisu zadovoljavajuće.

© Robert Kale

U školi fotografije Fotonaut postoji cijeli niz edukativnih programa i praktičnih radionica. One imaju svoj definirani slijed jer se pokazalo da je najbolji način učenja jedna tehnika u jednom periodu, a ne površno isprobavanje snimanja akta, makra, mode i ostalih procesa u ograničenom roku od mjesec dana. Tableta multivitamina dnevno je dobra, ali cijela bočica u istom danu bi bila beskorisna i toksična. Limitirati vrijeme, ali također i resurse često dovodi do boljih rezultata u fotografiji. Ne moramo odmah imati pregršt opreme i poznavati svu teoriju da bi bili dobri: kvalitetna fotografija može nastati u jednostavnim uvjetima. Fotograf Richard Avedon često je bazirao svoj rad na strategiji ograničenja. Rekao je: „I've worked out of a series of „no“. No to exquisite light, no to apparent compositions, no to the seduction of poses or narrative. And all these no force me to the „yes“. I have a white background. I have the person I'm interested in, and the thing that happens between us.“
Autor teksta kataloga: Darija Tripalo

© Dren Butković

Autori koji izlažu:

Ana Brdar, Andrea Ljubičić, Daria Šurić, Darija Šesto, Dražen Tirić, Dren Butković, Đurđica Dunatov, Đurđica Kovačiček, Ema Ivandić, Ilija Aščić, Iva Čengić, Iva Gotovac Tomšić, Iva Perković, Ivan Čagalj, Katica Kapulica, Kristijan Jagunec, Luka Aras, Marijana Damjanović, Martina Perić, Mirko Primorac, Petra Lederer Dembić, Ranka Motušić Aras, Robert Kale, Sandra Kruhek, Sanja Baljkas, Sonja Šimatić, Sonja Županović, Tomislav Ivezić, Valerija Pandža, Vesna Bernardić, Zvonimir Rendeli,  Željka Gorički.

Organizatori izložbe su:  Portal Fot-o-grafiti.hr i Škola fotografije Fotonaut u suradnji s Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture i Zagrebačkim foto kino savezom (ZFKS).

Izložba ostaje otvorena do 25. lipnja 2018. godine. 

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 15.06.2018.