Fotonaut 2014.

Izložba Fotografija polaznika škole fotografije Fotonaut, otvorenje 15. 7. 2014. u 19.30, Galerija Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3, Zagreb. Izložba ostaje otvorena do 1. rujna 2014. i može se razgledati radnim danom od 11 - 17 sati (utorkom od 11 - 15).

Po završetku školske godine, tradicionalno organiziramo izložbu polaznika Škole fotografije Fotonaut koja već deset godina djeluje u okviru Fotokluba Zagreb. Godina 2014. nam donosi, do sada, najveću izložbu po broju radova: izloženo je čak 84 fotografija.

Mario Borščak - Anna

Školska godina 2013./2014. bila je nešto drugačija od prethodnih. Naime, metodologija rada osuvremenjena je na način da je uveden moderniji sustav interakcije između polaznika i voditelja. Tako se rad polaznika i njihov napredak prati on-line, preko zatvorenih forumskih grupa, kojima pristup imaju samo polaznici i voditelj. Na taj je način stvoreno zaštićeno okruženje u kojemu se pojedinci mogu razvijati do trenutka dok ne odluče prikazati svoj rad široj javnosti. Upravo su te forumske grupe razlog što ove godine imamo toliko fotografija na izložbi. Mnoštvo objavljenih fotografija putem tog servisa te interakcija s predavačem omogućilo je odabir onih najboljih, kao i uvid u potencijale pojedinih polaznika što je dovelo do mogućnosti proširenja tema prilikom odabira fotografija za izložbu.

Ivica Šitum - Field of rapeseed #Monet

Promišljanju fotografije na višoj razini – čije primjere nalazimo na ovoj izložbi – pridonio je svakako i kontinuirani rad onih polaznika škole koji su svojim višegodišnjim sudjelovanjem u edukacijskim programima, dosegli visoku razinu razumijevanja fotografije. Stoga se ova izložba pomalo razlikuje od prethodnih, prvenstveno po većem udjelu apstraktnih i impresionističkih fotografija. Fotografije ostalih stilova nisu ništa manje zanimljive, idejno su promišljene, a tehnički odlično realizirane. Kako i dalje radimo na osuvremenjivanju načina rada te u sljedećoj školskoj godini namjeravamo proširiti opseg on-line interakcije iskreno se nadam da će svi sadašnji i budući polaznici naše škole pronaći još više sadržaja i dodatnih mogućnosti u razvoju svojih fotografskih potencijala.

mr. sc. Damir Tiljak, voditelj edukacijskih programa i predsjednik Fotokluba Zagreb

Marija Buljeta - Prag u pokretu

Izjave sudionika:

Ivana Buljan Legati
Obožavam vizualne medije. Svijet percipiram kao duge nizove fotografija i stalnu mijenu svjetla. Divnoga svjetla. Fotografijom se bavim amaterski koliko mi dopušta vrijeme. Volim gledati slike. Dugo. Mnoge. Volim sjetu. Uličnu fotografiju, ekspresivne motive. Milin, Maplethorne, Dabac; Brkan, Špralja, Debeuc...
Sretna sam zbog prijateljstva s Fotoklubom Zagreb. Tiljak je zakon.

Ivica Šitum
Na tečajeve i radionice Fotokluba Zagreb krenuo sam 2013.godine s ciljem da steknem potrebna znanja i tehnike fotografiranja te da kroz daljnju edukaciju u klubu razvijem svoje područje zanimanja. Trenutno me najviše zanima pejzažna, dokumentarna i apstraktna fotografija.

Nataša Ljubojević
Usprkos oduvijek prisutnom interesu za fotografiju drugih autora, sama počinjem fotografirati tek unatrag nekoliko godina, pronalazeći inspiraciju prvenstveno u lutanjima prirodom te na putovanjima. Uključivanjem u Fotonaut tečajeve fotografije u Fotoklubu Zagreb započinjem se mnogo intenzivnije družiti s fotoaparatom te istraživati i otkrivati različite tehnike i žanrove u fotografiji. Sudjelovala sam na nekoliko skupnih izložbi, dobitnica dvije pohvale.

Nataša Ljubojević - Plava tišina

Matej Baćo
Fotografijom se bavim 5 godina. Na tečajeve i radionice u Fotoklubu Zagreb krenuo sam 2009. i svake godine posjetim nove što uvijek rezultira novim pogledom na fotografiju i proširivanjem mojih spoznaja. U fotografiji me najviše zanima ljepota naizgled običnih kutaka, istraživanje neobičnih prikaza običnih objekata i igranje u procesu fotografiranja.

Mirko Grubor
Svoj prvi fotoaparat kupio sam 2010., a ozbiljnije sam se počeo baviti fotografijom 2013. kada sam upisao tečaj u Fotoklubu Zagreb. U fotografiji me najviše zanima apstrakcija i fotografski koncepti. No, također su mi dragi i portreti.

Edita Sentić
Fotografijom sam se počela baviti 2011. uz praćenje koncerata, ali je vremenom slikovni zapis preuzeo vodstvo pred pisanom riječi. Koncertna fotografija u mom radu zauzima najveći dio kolača iako volim zabilježiti fragmente svakodnevnog života, sačuvati prizore s putovanja, ali i slikom ispričati neku novu priču o stvarima koje nas okružuju. Fotografijom želim uloviti dio atmosfere i osjećaj kroz igru svjetla i sjene. Tečajeve u Fotoklubu Zagreb pohađam od 2013. godine.

Edita Sentić - Tegan & Sara
Marija Buljeta
Od 2007. godine pohađa niz tečajeva u Fotoklubu Zagreb. Strast za fotografijom otkriva u portretiranju žena, pokušavajući "uhvatiti" prirodu žene kroz njihov izgled, kao odraz vlastite prirode i razumijevanja drugih žena. Također se bavi i drugim temama: priroda i pejzaži, gradski život, koncertna fotografija, životinjski svijet.

Mario Borščak
Fotografija me oduvijek privlačila, a aktivno tek prije par godina. Nakon tečaja u Fotoklubu Zagreb posvećujem joj se aktivnije s tim da me podjednako zanimaju svi oblici foto zabilježavanja, jedino mi je važno da iz svakog pogleda, stvari, događaja, osobe.... izvučem najbolju moguću fotografiju.

Matej Baćo - 15

Popis izlagača:

Beata Vrgoč Turkalj
Dario Marušić
Edita Sentić
Hrvoje Mahović
Igor Lazić
Ilija Aščić
Iva Plavšić
Iva Vučak
Ivana legati
Ivica Šitum
Karla Alfier
Lana Vranković
Lela Zegnal
Marija Buljeta
Mario Borščak
Marko Baković
Matej Baćo
Mirjana Mihalec
Mirko Grubor
Mladen Fliss
Nataša Ljubojević
Nereo Bjelovučić
Petra Vidović
Vera Jurić

Ivana Legati - U odlasku

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 14.07.2014.