Uppsala Photo Festival

Ove će se godine u Uppsali, u Švedskoj, održati prvi međunarodni festival fotografije.

Prošle je godine Fotografsko društvo Uppsala (Uppsala fotografiska sällskap) organiziralo prvi nacionalni foto festival u Uppsali. Tijekom festivala održan je veliki broj izložbi, kako u galerijama, tako i na ulicama Uppsale na za to posebno postavljenim panoima. U sklopu festivala osim izložbi održani su i foto maratoni , radionice i predavanja. S preko 4000 posjetitelja festival je postigao izuzetan uspjeh, pa su organizatori za ove godine odlučili organizirati još veći festival i to na međunarodnoj osnovi. Također su odlučili da festival bude tematskog karaktera, a kao temu su odabrali: pokret.

Pokret, je kako kažu organizatori festivala, svuda oko nas: "Može biti fizički, metaforički, društveni ili politički. Pokret na razne načine potiče naše osjećaje. Možemo ga osjetiti u plesu, ali i u vrtlogu politike. U prirodi ga osjećamo kroz kreativne snage vjetra ili vode. Fotografi cijelog svijeta sada imaju priliku izraziti temu pokreta kroz fotografije. Svjetlost vibrira, kreće se prema objektivu. Koja osjetila želite dotaknuti? Koji pokret želite uhvatiti?“

Studija No. 31 © Vladko Lozić

Za dobivanje termina izložbe u nekoj od galerija trebalo je poslati radove na traženu temu, a kustosi festivala bi ih pregledali i odabrali za izlaganje. Rokovi za prijem galerijskog izlaganja već su prošli, ali se još uvijek primaju radovi za izlaganje na panoima, s time da se prostor na panoima plaća.

Više informacija o festivalu možete pronaći na njihovim stranicama: http://www.uppsalafotofestival.se

Uppsala je sa svojih 190 000 stanovnika četvrti po veličini grad u Švedskoj. Najpoznatija je kao sveučilišni centar. Sveučilište Uppsala osnovano je 1477. i najstarije je u Skandinaviji. Tamo se nalazi i najveća katedrala u Skandinaviji, najpoznatije prethistorijsko nalazište, kraljevski zamak iz šesnaestog stoljeća (u kojem će se također održavati dio programa festivala) i mnogo drugih kulturnih i povijesnih zanimljivosti.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 02.08.2012.