Damir Tiljak - Rađanje anđela

Izložba fotografija, utorak 3. travanj 2012., u 19.30, Fotoklub Zagreb, Ilica 29/III, Zagreb.

Izložbu je moguće pogledati do petka 13. travnja 2012. u radno vrijeme Fotokluba Zagreb, odnosno svaki radni dan od 9 - 17, a utorkom od 9 - 15.

Rađanje anđela tematska je cjelina od četrdesetak fotografija kroz koju Damir Tiljak  predstavlja stiliziran proces rađanja anđela. Na izložbi u Fotoklubu Zagreb iz ovog će autorskog opusa biti će prikazane 23 fotografije. Odabrane fotografije, u sažetoj formi, prikazuju proces kojeg je autor podijelio na četiri cjeline.

Prva se cjelina događa u zatvorenoj čahuri, pojava prve svijesti - buđenje, silovita borba za izlaz iz čahure, prvi udah zraka koji se probija kroz pukotine u čahuri, nijemi vrisak još uvijek bezglasnog bića.

Prvi udah © Damir Tiljak

Druga je cjelina nazvana "Proboj" , u njoj je čahura probijena, anđeo konačno ima mogućnost protegnuti krila i osjetiti zrak na koži, no borba za trganje čahure potpuno ga je iscrpila, nemoćno visi u ostacima, prvo pero pada na pod, a za njim i anđeo.

Treća cjelina je "Izvan čahure". Anđeo leži na podu u ostacima svoje pernate posteljice iscrpljen od probijanja čahure. Prikuplja snagu, oporavlja se i počinje se podizati prema visinama koje ga očekuju.

Priča doživljava vrhunac u četvrtoj završnoj cjelini "Uznesenje". Anđeo se uzdiže te podiže ruke stremeći prema nebu, i u tom za njega izrazito značajnim trenutku opazi nas, promatrača ove priče, pogleda nas, okrene se prema nama raširi ruke i primi nas u svoj život. Prevarili ste se ako ste mislili da će ostati, njemu su suđena nebesa, a ne život na Zemlji, raširi krila, vine se u zrak i nestaje. Kao dokaz da nismo sanjali ostaje nam nekoliko pera i ostatak čahure. No anđeo nije zaista otišao, kroz cijeli će nas život pratiti nenametljiva sjena njegovog prisustva.

Želite li ovu priču proživjeti kroz fotografije velikog formata svakako dođite na otvorenje, na kojem Vas očekuju i zanimljiva iznenađenja.

Početak pada © Damir Tiljak

Damir Tiljak - izjava autora (Artist statement)

Kažu da su anđeli ovdje kako bi nam pomagali.
Ja vjerujem da je tako. Oni su svuda oko nas, s jednim svakodnevno dijelim život. Brine se o meni kad sam bolestan, tješi me kad sam tužan. Tu su i drugi. Daju mi inspiraciju, pune moj život ushićenjem i ljepotom. Teško bi mi bilo bez svih njih. Kažu da su anđeli bića bez spola. U mom svijetu nije tako. Meni se prikazuju drugačije, uglavnom u obliku žene. No kako anđeli kao mitska bića uopće dolaze na ovaj svijet. Odakle dolaze, kako ih Bog stvara?

Oni koji znaju kažu, imaju krila, poput ptice, poput leptira. Da li se onda kao i ptice liježu iz ogromnih jaja ili kao leptiri izlaze iz čahure. Ja vjerujem u ovo drugo. Vjerujem da su poput leptira zapredeni u čahuru od svile iz koje se silovito probijaju van, kako bi udahnuli zrak, kako bi osjetili vjetar na krilima.

Osjećam da to nije lagan proces, da troši puno energije. Da je to prvo iskušenje s kojim se sreću - probiti se van. Ova serija fotografija materijalizira taj proces, rađanje anđela.
Podijeljena je u četiri tematske cjeline: u čahuri, proboj, izvan čahure, uznesenje. Mjesto na kojem se sve događa je čisto i bijelo i prazno. Tek će ga anđeo popuniti u svoj pojavnosti, dati mu smisao, osigurati mu svrhu.

Isrpljenost © Damir Tiljak

Prolazeći kroz sve te faze, od proboja, prvog širenja krila, pa sve do odlaska, anđeo simbolizira nas, naš put, naš život, naša stremljenja i naše nade. Ozbiljan je to put i mnogo je toga što treba napraviti i zato je anđeo ozbiljan, nije tmuran, samo ozbiljan. Pred njim su velike obaveze i nije siguran na koji im način treba pristupiti, ali to će mu prirodno doći. To je njegova narav, njegova suština, to je ono za što je stvoren. Otiskuje se u visine i odlazi, ovoj priči je kraj, nekoj drugoj tek početak.

Sve je započelo u tijesnoj kukuljici, ali slobodi nema kraja jednom kad se izađe van, samo je nebo granica.

Ova je izložba posvećena svima koji pomažu drugim osobama, na bilo koji način, a ponajviše onima koji obogaćuju moj život i pune ga neizrecivim dobrom i ljepotom.

Nenametljivo prisustvo © Damir Tiljak

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 02.04.2012.