Sinteza boje

Želimo li sintetizirati točno određenu boju morat ćemo posegnuti za primarnim ili osnovnim bojama.

Primarne ili osnovne boje su one iz kojih možemo dobiti druge boje, ali njih ne možemo dobiti miješanjem drugih boja.

Upitajte slikara koje su primarne boje i on će bez razmišljanja odgovoriti crvena, plava i žuta. Iz te tri boje slikar na svojoj paleti može dobiti svaku drugu boju osim bijele. Plava i žuta daju zelenu, crvena i plava – ljubičastu, a žuta i crvena – narančastu. Postavite li isto pitanje majstoru rasvjete odgovor će biti: primarne boje su crvena, zelena i plava! Zašto su odgovori različiti? Zato što slikar koristi pigmente čija se obojenost temelji na refleksiji svjetla, a majstor rasvjete boju svjetla proizvodi tako da apsorpcijom eliminira neželjeni dio spektra. Postoje dakle dva načina sinteze boja. Ti se načini zovu: aditivni (boje se zbrajaju) i suptraktivni (boje se oduzimaju).

No nemojte misliti da je slikarev način aditivni, zato jer dodaje boje kako bi smiješao novu. On zapravo dodaje komponente koje će bijelom svijetlu apsorpcijom oduzeti neku boju, a ostatak reflektirati, stoga on koristi metodu oduzimanja boje, suptraktivnu. Majstor rasvjete će, s druge strane, zaista ukloniti dio spektra kako bi dobio željenu boju, no taj se dio procesa dešava na mjestu gdje on proizvodi svjetlo. Kad takvo svjetlo padne na objekt kojeg rasvjetljuje ono se tamo miješa s drugim svjetlom (ako ga ima) tako da im se boje zbrajaju dajući tako novu boju, stoga je način koji on koristi aditivan. Za suptraktivnu metodu koristimo dakle crvenu, plavu i žutu boju? Ne za suptraktivnu metodu dobijanja boje koristimo plavozelenu, purpurnu i žutu, samo se u svakodnevnom govoru neprecizno izražavamo. Crvenu i plavu boju zajedno sa zelenom koristimo u aditivnoj sintezi boja.

CMY sustav – cyan-magenta-yellow (plavozeleno-purpurno-žuto). Preklapanje snopova svjetla različitih boja daje novu boju. Na mjestu gdje se poklope sva tri snopa intenzitet svjetla opada – u krajnosti nastaje crna boja. Na tom principu radi kolor glava aparata za povećavanje i pisači.

RGB sustav (crveno-zeleno-plavo). Preklapanje snopova svjetla različitih boja daje novu boju. Na mjestu gdje se poklope sva tri snopa nastaje bijelo svijetlo. Na tom principu radi monitor.

Kategorija: 
Color Management

Objavljeno: 01.07.2006.