fot-o-grafiti.hr
https://www.fot-o-grafiti.hr/polaznici/

Kritika 04
https://www.fot-o-grafiti.hr/polaznici/viewtopic.php?f=30&t=107
Stranica: 1/1.

Autor/ica:  Tiljak [ 31 svi 2009, 10:49 ]
Naslov:  Kritika 04

Još jedna fotografija za ovu rubriku - ajde malo više sudjelujete!!

Privitak/ci:
kelj.jpg
kelj.jpg [ 304.76 KiB | Pogledano 5491 put/a. ]

Autor/ica:  lightman [ 31 svi 2009, 11:54 ]
Naslov:  Re: Kritika 04

Na zapovjed!
Pa evo ovako, bez puno filozofiranja, opisat ću kakav sam ja dojam stekao: središnje postavljen motiv s jakim kontrastom u sredini fotografije, odmah zaljepi pogled upravo na to mjesto. Listovi kelja ili bolje rečeneo središnji dijelovi listova nekako dalje odvedu kružno pogled po cijelom rubu fotografije, pa se eto uspije pogledati i cijela fotografija. No unatoč tome, veliki broj žilica čini barem nemni fotku pomalo katičnom, smjerovi vode prema rubu fotografije (što bi reklo od primarne točke interesa) pa se vrlo rado vratim opet na sredinu gdje imam osječaj da je sve nekako na svom mjestu. Sve u svemu fotka je tehnički vrlo dobro izvedena, ali koncepcijski (ili tako nekako) ipak ne ostavlja jači dojam.

Autor/ica:  anapurnus [ 02 lip 2009, 12:27 ]
Naslov:  Re: Kritika 04

Slika mi je ok na prvu.Kad bolje pogledam osjećam nelagodu.Oči mi bježe van slike po linijama listova.
Donji uglovi imaju crnila pa to odmah uočavam isto kao i presvijetlo središte.Preeksponirano središte mi je najveći problem.
Možda je slika i remek dijelo ali trenutno ju vidim na opisani način.

Autor/ica:  Matej Baco [ 08 lip 2009, 22:00 ]
Naslov:  Re: Kritika 04

Slazem se sa recenim. Presvjetlo je srediste pa se nevide detalji na njemu. Listovi su zanimljivi sa detaljima zilica ali mi pogled trci u sredinu.

Autor/ica:  sanjalica45 [ 11 lip 2009, 16:34 ]
Naslov:  Re: Kritika 04

Ajd da se dogovorimo kud ide pogled. I ja se mučim.Dakle na 1. točku najvećeg kontrasta.2. najsvjetlija točka 3. smjer žilica prema rubovima slike 4. ako je objekt promatranja jedan smje biti u središtu slike. I kaj smo sad?

Autor/ica:  Tiljak [ 12 lip 2009, 15:16 ]
Naslov:  Re: Kritika 04

Od dvadesetak elemenata fotografske estetike koje smo do sad prošli - a ima ih još jedno pedesetak uglavnom manje važnih - moguće je složiti gotovo bezbroj kombinacija i svaka će kombinacija drugačije funkcionirati sama za sebe + što će svaka osoba koja gleda fotografiju imati svoje viđenje jer sliku filtrira kroz osobne perceptualne matrice.

Sjetite se: "Molnar je utvrdio da nije važno gdje počinje razgledavanje; ako dovoljno dugo gledamo, doći ćemo do kompozicijskog središta odakle iznova započinje kretanje. Preduvjet je da takvo središte postoji, odnosno da je vizualna pojava hijerarhijski ucjelovljena."

Pa da krenemo od početka:

gdje je centar interesa
ima li ih više
ako ima kako je izvedeno vođenje pogleda
postoji li na fotografiji dominacija
kakva je hijerarhija dominacije
koji su elementi pozitivni, a koji negativni
ima li uopće bilo kakvih odnosa pozitivnog i negativnog prostora
...

ne trabunjajte bez veze nego primjenite stečeno znanje!!

Autor/ica:  sanjalica45 [ 16 lip 2009, 18:53 ]
Naslov:  Re: Kritika 04

Ideš!! Razljutili smo Pukovnika. Ako analiziram ovu fotku na taj način koji je naveo nema pojma ni o jednom odgovoru! "Sjedi Ines, jedan (1)!"

Autor/ica:  rizibizi [ 17 lip 2009, 00:21 ]
Naslov:  Re: Kritika 04

Ajajaj :-)
2 pive i chokolada.... aha, ajmo sad za dvojku barem, ak' ne profulam ceo balun :roll:

Centar interesa - najsvjetliji dio na kelju, onaj centralni dio. Sekundarni centri interesa su ovi prvi listovi oko toga, i vode nekako konstantno pogled oko toga primarnog centra.

Linije - smjer žilica na listovima, po meni definitivno ne vode van slike, nego u sliku jer idu od tanje (rub slike) prema debljoj varijanti unutar fotografije, te se jedna u drugu u tom smjeru i ulijevaju (kao rijeke).

Dakle prvi dojam kaosa se polako smiruje kad se sve tanje linije utope u deblje pa u najdeblje, te pogled krene prema centru fotografije. E sad tu dolazim do jedne barijere koja mi ne dopušta da pogled odmah ode u centar, to su ta tri-četiri lista koja su postavljena tako da naglo presijecaju liniju koja vodi pogled (psihološka barijera).

Ajmo sad ponovo: centar interesa - hm, mogao bi biti i onaj prvi list desno od centra, kad malo duže gledam sve linije nekako tamo završe, pogled zaokruži oko dva sekundarna centra (druga dva lista najbliža centru) i vrača se na primarni. Tada više ne smeta što je centralni dio malo presvijetli. Četvrti list dolje daje svemu dobru podlogu.

Puno linija koje su relativno paralelne, kao i raspored svjetla i sjene daju dobar dojam dubine.
Raspored svijetla također vodi pogled u fotografiju, centar je svjetliji od rubova, to je ok. Opet svjetlo, nagli kontrasti daju dinamiku. Imamo totalno svijetle i tamne tonove pa tako slika nije mlohava nego dosta dobro uravnotežena.

Sve u svemu, fotka nije dosadna, dinamična je, ali pomalo zbunjuje veliki broj linija koje ipak lagano kompliciraju čitavu fotografiju. Uz to se očito teže zamjećuje primarni centar interesa koji baš po meni i nije dominantan na ovoj slici, točnije, barem se ja mučim sa pronalaskom istog, naročito ako zanemarim onaj prvi dojam centra interesa u sredini.


....profesore, dajte 2 :mrgreen:

Autor/ica:  sanjalica45 [ 17 lip 2009, 21:46 ]
Naslov:  Re: Kritika 04

Rizi, kakav 2, eto 5! Nadam se da se profa slaže. Mogao bi i preskočiti 2 razreda kak si načitan. Molit ću za instrukcije :oops:

Stranica: 1/1. Vremenska zona: UTC [LJV]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/