Stigao focus screen, mijenjao sam ga i evo kratkog izvještaja. Ovo je prvi put da sam radio ikakve zahvate na fotoaparatu pa dijelim to iskustvo sa vama

Paket je došao u obliku koverte, sa malom crnom kutijom unutra - svi dijelovi i materijali su u toj maloj kutijici. Upute ne dobivate printane, nego dođu mailom u obliku PDF dokumenta, a odnose se na neki Canon, ne znam napamet koji. Meni sa Sonyjem nisu bile korisne. Ja sam koristio upute za Alphu 100 (imam Alphu 300, vjerujem da je ista stvar) koje sam našao na Internetu. Uglavnom, osim focus screena, u paketu je pinceta, bijeli tanki komad plastike (s jedne strane ima oblik čačkalice, s druge je malo zadebljan - vrlo pogodno za ono što treba napraviti) i dve taaaaanke samoljepljive trakice koje vjerojatno imaju neku svrhu. Ako negdje piše koju, ko pročita nek mi javi. Neophodno je imati puhalicu u blizini.
Nije teško izvaditi stari focus screen (dalje: FS), kad skužiš kako maknuti metalnu zaštitu - a to je najbolje pročitati u uputama za vlastiti aparat. Umetnuti novi je još lakše (drag'n'drop), al onda počinju problemi. Naime, osim radnog (pravokutnog) dijela, FS ima i mali dodatni komad plastike na donjoj strani, koji služi za rukovanje stakalcem prilikom izmjene (tj. da sa pincetom imaš što uhvatiti dok umećeš staklo u fotić i dok vadiš staro). U mom slučaju se pokazalo da je taj komadić plastike malo predugačak, a kad kažem malo, onda mislim nešto manje od 1mm. Rezultat je da nije moguće dobiti dobru vertikalnu poziciju FS-a, pa se krug od FS-a i okvir (i središnji kvadratić) od autofocus stakla nikako ne mogu poravnati "po visini". Rješenje? Vadi stakalce van, uzmi sestrin pribor za nokte i turpijaj - ali eeekstremno oprezno i jako malo po jako malo

Nakon 3 ciklusa "vadi - turpija - probaj opet" sam dobio ok vertikalnu poziciju. Nema tu pomoći, dio nije originalan i naprosto zato nije savršen. Ali probat ću to još malo naglasiti...
pažljivo sa tom turpijomHorizontalno poravnanje se prema uputama dobije čuvenom metodom "vrati metalni pokrov na FS i lagano ga primjeni da se staklo može malo micati, gledaj kroz tražilo i lupaj aparat po lijevoj i desnoj strani dok ne dobiješ ok rezultat". Ne moram ni reć da se pritom pošemeri i ono šta si postigao/postigla sa vertikalnim poravnavanjem. Tako da sam prvo namjestio vertikalno poravnanje, poklopio FS i sa onom plastikom (čačkalicom) namjestio staklo po horizontali. Da, bilo je zajebancija i ne, nije sad savršeno i da, ipak je jedno zrnce prašine ili ogrebotina sad zauvijek tamo i da, baš me briga

Realno, jako sam zadovoljan rezultatom, kad se sve uzme u obzir. Minimalni je odmak i dalje prisutan, taman dovoljno minimalan da me psihički ne smeta, mada moglo bi biti još i gore, a da tehnički možeš koristiti fotoaparat bez smetnji.
Uglavnom, razlika u dimenzijama, odnosno nedostatak malih kružnih izbočenja za fiksiranje zamjenskog stakalca (originalno to ima) je uzrok svih problema. Računajte da ga se mora oprezno smjestiti, podesiti i polako fiksirati - dakle dosta posla koji zahtjeva oprez i strpljenje.
Što se funkcionalnosti tiče, za sada mi to radi okej i fino se slaže sa AF rezultatima po dobrom svjetlu. Jedine probleme još očekujem sa svjetlomjerom, koji je sad zapravo donekle prevaren, ali ne znam reći koliko.
Eto.