fot-o-grafiti.hr
http://www.fot-o-grafiti.hr/polaznici/

Twilight Dog
http://www.fot-o-grafiti.hr/polaznici/viewtopic.php?f=30&t=434
Stranica: 1/1.

Autor/ica:  Tiljak [ 09 stu 2010, 15:33 ]
Naslov:  Twilight Dog

Nakon dužeg vremena jedna fotografija za forumsku kritiku, šalje ju "boy" jedan od novijih članova, molim budite konstruktivni i dajte si truda, ova je rubrka jako umrtvljena.

Privitak:
TwilightDog.jpg
TwilightDog.jpg [ 89.13 KiB | Pogledano 4131 put/a. ]

Autor/ica:  Tiljak [ 11 stu 2010, 01:01 ]
Naslov:  Re: Twilight Dog

Niko ništa??? :o :o

Onda ću ja krenuti bar malo. Kao prvo i osnovno ova je fotografija podeksponirana, snijeg treba biti bjel - svjetlomjer obavio posao za ono što je napravljen i kalibriran - renderirao je kompletnu scenu kao srednje sivu - ovo je dakle već u startu pogreška fotografa koji je trebao korisititi kompenzaciju ekspozicije kako bi se tonalitet prikazao ispravano. Prilažem verziju koja ima znatno kerktniji tonalitet:

Privitak:
TwilightDog-corrected.jpg
TwilightDog-corrected.jpg [ 83.61 KiB | Pogledano 3507 put/a. ]


Toliko za sad - očkujem ipak bar neku konstruktivnu kritiku - ajmo ljudi odlična vježba za sve koji su prošli Estetiku 1 :!:

Autor/ica:  zizimars14 [ 11 stu 2010, 09:10 ]
Naslov:  Re: Twilight Dog

Eto da ja onda nesto kazem..

Prva slika je podeksponirana, ali meni se svidja ono sto se na snijegu tada vidi svjetlucanje, puno jace nego na korektnoj ekspoziciji.. No dobro, ja sam freak po tom pitanju, ja obozavam snijeg kad svjetluca a to nikad ne moze fotic tako doro uhvatit :D
Takodjer, peso je otiso skroz u crno...

Nije mi jasan dio zasto je tako veliki ISO s obzirom da ima dovoljno svjetla, ili je netko bas namjerno to htio dobit.

Takodjer, po pravilima trecina, ja bi kropala to da horizont dodje vise prema vrhu slike, da nije direktno na sredini, iako, s druge strane, pretpostavljam da je fotograf htio bas uhvatiti nebo...
No svejedno bi to kropala.

Peso mi izgleda ko naljepljen na cosak slike, drugacije bi kadrirala.. Ne znam kako je bilo moguce, ali mozda skroz otpilit tamo ove kuce, ili ostavit ih pri vrhu slike, a da se pes vidi cijeli na slici i da mu je pozadina snijeg...

Nemam tu sad PS da nesto probam iskemijat, ali eto, tolko od mene, valjda nisam skroz fulala :)

I da, za autora, meni se i dalje svidja nebo i svjetlucavi snijeg ;)

Autor/ica:  sradman [ 11 stu 2010, 12:30 ]
Naslov:  Re: Twilight Dog

Osim pod-ekspozicije, meni je problem sto pozadina vrlo brzo postaje zanimljivija od psa, koji bi trebao biti glavna tocka interesa. Pozadina sadrzi mnogo vise detalja, a cinjenica da desno uho vizualno vodi u pozadinu (pogotovu na originalnoj podeksponiranoj slici). Mislim da bi kadar bio bolji da se fotograf malo podignuo, tako da pas bude u cijelosti na bijeloj pozadini, te da je pozadina manje ostra ili na negi drugi nacin odvojena od psa.
Mozda nesto ovako:
Privitak:
TwilightDog-corrected2.jpg
TwilightDog-corrected2.jpg [ 61.98 KiB | Pogledano 3474 put/a. ]

Autor/ica:  boy [ 18 stu 2010, 19:21 ]
Naslov:  Re: Twilight Dog

slika … đizs što mi rade od fotke.
S obzirom da je moja nick malenkost odmah otkrivena vrijeme je i da nešto kažem o svojoj fotografiji.

Dakle izvornik ove fotografije je analogan na 35 mm negativ filmu od 100 asa... skeniran digitalnim fotoaparatom skromnih mogućnosti u poredbi sa današnjim tehnološkim napretkom. S obzirom da fotografija ide pod kritiku foto programom sam na nju navukao jednu transparentnu masku što se prilikom nekoliko kompresija rezultiralo vidnim degradacijama.
Analogni zvornik ove fotografije na adekvatnom formatu i podlozi može djelovat intrigantno, impresivno, čarobno… Vjerujem da ću jednom tu čar uspjet prenjet u digitalan oblik.

Skrenut ću i pozornost na komentare.
Ovom prilikom prvenstveno se moram zahvalit našem bossu koji je u mojem uratku uočio trud, muku, neimaštinu… građanskog puka i dao si truda da moj rad učini potencijalno komercijalnim buget proizvodom koji bi ovako mogao biti otisnut na mnogim proizvodima a otisak bi vrlo lako zadovoljavao kriterije racionalizacije. :mrgreen:
Također isto i sve pohvale kolegi koji me je iznenadio svojom umjetničkom percepcijom kada je u tekstu došao do poimanja ''uho''. Kojim klikom on je učinio svoju umjetničku viziju ove fotografije bez obzira na oskudne resurse ali to se osjeti. Vjerujem da ću posjećivat njegove izložbe. 8-)

Autor/ica:  boy [ 18 stu 2010, 19:26 ]
Naslov:  Re: Twilight Dog

zizimars14 je napisao/la:
...
I da, za autora, meni se i dalje svidja nebo i svjetlucavi snijeg ;)


Dama zaslužuje poseban post jer je jedina osjetila kemiju fotografije ono još malo što je od izvorne ostalo gdje je ušla u fotografiju i osjetila njezinu čar jer žene to mogu, to je dar. One kada fotografiraju osjećaju stvaranje djela ulaze u taj svijet i postaju dio njega.

Stranica: 1/1. Vremenska zona: UTC [LJV]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/