fot-o-grafiti.hr

Forum za polaznike tečajeva
Sada je: 24 svi 2013, 01:55.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Flash + duga brzina zatvaraca
PostPostano: 17 sij 2010, 23:49 

Ne mogu nikako uokvirit "tutorijal" u neki normali format. Tako da ga stavljam tu, nadam se da je to ok.

Prvo sto vam treba je tuš, onaj u kojem se inace tuširate. Nesto ovakvo:
slika
Drugo što će vam trebati je flash i barem jedna lampa u boji, ja koristim ove
slika
Također će te možda htjeti pozadinu imati crnu u kom slučaju će vam dobro doći bilo kakav crni materijal ili crni papir zaljepljen na zid. Kupite si mapu za likovi za osnovnu školi, vrlo su jeftine a u njima dobijete velike papire raznih boja. Vrlo dobro priručno sredstvo.

Za početak trebate smisliti kako da tuš kojeg idete fotkat stoji mirno. Otkrio sam da ih je nabolje fotkati tako da je ručka od tuša na leđima i da voda lagano ide u zrak, radi nekakv luk i pada, takva putanja vode je zanimljiva. Nažalost ručke od tuša nisu predviđene da budu na leđima što će vam predstavljati problem, konstanto će se izokretat, zaljevat vas, zaljevat sve ostalo :D
Poslužite se raznim kuhinjskim posuđem i nakon nešto muke ručka tuša će stajati.

Sad složite kadar, stavite ručku u neki položaj, postavite aparat na stativ i nađite scenu. Imajte otvorenu vodu dok to radite i pogledajte koliko vode vam paše, dali da bude visoko, nisko, koliko kut da radi. Voda ljepo izgleda, bar meni, kada pada na kromirane djelove.

Nakon što ste postavili kadar postavite lampe za konstantnu rasvjetu. Možete jednu, možete više. Mogu biti sastrane, iza. Probajte ih premještat, samo pazite da su na stabilnom i da ih voda ne dotice. Okinite par fotografija sa dugom ekspozicijom dobit će te nešto slično ovome:
slika
Na ovoj fotki su postavljenje dvije lampe, sa desne strane je plava sa ljeve crvena. Voda radi luk iz ručke tuša na vrh lonca. Ekspozicija je 1/2 sekunde na f 25.

Kada ste sa tim zadovoljni vrijeme je za flash. Treba vam vanjski flash kojeg možete okinuti iz kojeg god smijera želite. Ako vaš aparat i flash nema ugrađenu sposobnost daljinskog rada možete flash okinuti ručno sa gumbom za test. Flash stavite na ručnu postavku i krenite sa 1/16 snage na udaljenosti od otprilike 20cm. U ovo trenu će vam trebati daljinski okidać za aparat, ako ga nemate možete namjetite aparat na timer tako da možete držati flash u položaju koji vam sa najviše sviđa i ručno ga okinuti ako trebate. Isprabajte više položaja flasha, sa svih strana koja vam padnu napamet. Ako je flash prejak, smanjite njegovu snagu ili ako je preslab pojačajte ga ili približite tušu. Ako želite više izraziti pozadini i konstantnu rasvjetu produljite vrijeme ekspozicije, ili skratite da je smanjite. Igrate se sa tim omjerima.

Konačna fotka sa flashom:
slika
1/2 sekunde na f25 na 200mm snaga flasha 1/8 snage

Evo kako izgelda izbliza:
slika

I cjela prostrija:
slika

Nakon što ste gotovi sa svim nemojte zaboravit štedit vodu dva tjedna da nadoknadite ovo rasipanje koje ste napravili :D

Uzivajte u igranju =]

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 18 sij 2010, 00:05 

Svaka cast na tutorialu. Malo tko tako detaljno otkrije kako je dobio fotku. I jako mi je dobra fotka.

Only a fool never changes his mind. A wise man has a theory and if a fact comes along that changes that theory, he throws out the theory. A fool believes that if a fact comes along that changes the theory, he throws out the fact.

Photography wise, there's nothing a Saturation -1 couldn't handle.

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 18 sij 2010, 00:12 
Site Admin

Bravo majstore, svaka čast, odlično si to dokumentirao - sad to sve stavi u vizualni dnevnik :lol:

Ja bih to prebacio na Fot-o-grafite ako smijem, tamo je znatno veća posjećenost.

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 18 sij 2010, 11:39 

Tiljak je napisao/la:
Bravo majstore, svaka čast, odlično si to dokumentirao - sad to sve stavi u vizualni dnevnik :lol:

Ja bih to prebacio na Fot-o-grafite ako smijem, tamo je znatno veća posjećenost.

Slobodno :)

Jadan moj vizualni dnevnik, nepuni se vec mjesecima :cry:

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 18 sij 2010, 12:39 

Svaka čast!!!

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 18 sij 2010, 16:29 

I ove fotke su me oduševile....
Hvala kaj si sve to podijelil s nama i kaj nisi škrtica...... :D
Koliko si tečajeva prošel?

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 18 sij 2010, 17:38 

Matej, svaka čast! Ovako nesebično, precizno, detaljno s puno ljubavi da podijeliš svoje iskustvo s drugima davno nisam srela!!

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 18 sij 2010, 21:40 

Drago mi da vam je fora :D

@apotekarica41: Osnovni, Estetiku 1 i Digitalnu 1 i onda sam opet moro na pauzu. Obveze, sta ce se :( Nadam se da cu nastavit jos ove skolske godine.

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 09 vel 2010, 18:26 

jel samo meni bolja prva?
inače - Matej - svaka čast i za fotke i za making of... :P zaaakon

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 10 vel 2010, 20:46 

zrile je napisao/la:
jel samo meni bolja prva?
inače - Matej - svaka čast i za fotke i za making of... :P zaaakon

meni je isto ja mislim bolja prva
iako su obje sjajne, a i korak-po-korak isto :)

plus, ni traga kamencu na tušu!
respect! ;)

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: