Rekapitulacija 2005. godine

Obično se krajem jedne i početkom iduće godine rade popisi najboljih i najgorih stvari.

Obično se krajem jedne i početkom iduće godine rade popisi najboljih i najgorih stvari, pa nema smisla da vam ne velim svoj. Naravno, ovo je samo moje mišljenje, a ne nekakva objektivna lista.

Najbolji SLR aparat: Canon EOS 5d

Senzor 35mm formata, visoke rezolucije, odlične dinamike i niskog šuma, kvalitetna konstrukcija, veliko i pregledno tražilo, razumna težina i, najvažnije od svega, pristupačna cijena dižu ovaj aparat na apsolutno prvo mjesto.

Canon EF 24-105 f/4L

Najbolji standardni objektiv: Canon je konačno napravio ono što je velik broj fotografa tražio dulje vrijeme: kvalitetan standardni zoom razumne težine i svjetlosne moći, s žarišnim duljinama od širokog do kratkog portretnog raspona. Unatoč manama poput vinjetiranja na širokom kutu, ovo je vjerojatno najkorisniji objektiv u Canonovoj ponudi.

Najbolji teleobjektiv: Olympus ZD 35-100 f/2

Ovom komadu stakla ne treba posebno predstavljanje – prvi iz serije Olympusovih f/2 zoomova, svoju težinu i fizičke dimenzije više nego nadoknađuje fantastičnim optičkim svojstvima. Još samo da Olympus konačno napravi fotoaparat koji bi bio dostojan takvog objektiva, budući da se E-1 već spotiče o svoju sijedu bradu.

Najbolji širokokutni objektiv: Olympus ZD 7-14 f/4

Bez pretjerivanja, ovo je vjerojatno najbolji širokokutni objektiv današnjice, neovisno o formatu senzora ili filma. Praktički bez ikakvih izobličenja i fantastične oštrine, predstavlja san snova svih fotografa koji se koriste širokokutnim efektom za uključivanje promatrača u fotografiju. Jedini nedostatak je nemogućnost korištenja polarizacijskog filtera zbog oblika prednjeg elementa.

Najbolji ne-SLR aparat: Sony R1

Veliki senzor APS-C formata, izvrstan Zeiss objektiv i mogućnost pregleda kompozicije na LCD ekranu daju ovom aparatu jedinstveni, revolucionarni skup svojstava zbog kojeg po prvi put postaje moguće integrirati praktičnost prosumer aparata s kvalitetom slike SLR aparata. Ipak, ne mogu ne napomenuti kako bi mogućnost promjene objektiva ovom aparatu jako dobro došla. Ako je ovo prva lasta, bit će zanimljivo pogledati što još nosi proljeće.

Razočaranje godine: čitava kompaktna klasa

Za razliku od viših cjenovnih klasa koje su nam donijele iznimno kvalitetne proizvode, kompaktna klasa je definirana malim senzorima sa sve većim brojem megapiksela, čime kvaliteta slike sve više pada, upotrebljivost aparata je sve lošija, i u čitavoj klasi ne mogu naći niti jedan aparat koji bih osobno bio spreman koristiti za bilo kakvu namjenu. Ukratko, srednja žalost i bijeda. Proizvođači, sram vas bilo. Je li tako veliki problem upakirati senzor 4/3 formata, pristojan objektiv i brzu elektroniku u aparat veličine Leice M7, po cijeni cca 4000kn? Ugledajte se na Sony R1 – ne bi bio nikakav poseban problem napraviti aparat kompaktnih dimenzija sa takvim senzorom i elektronikom, te 35-70mm f/4 objektivom. Ovako kako stvari sada stoje, u čitavoj kompaktnoj klasi napredni fotoamater uopće ne može pronaći aparat s kojim bi poželio slikati.

Danijel Turina

Kategorija: 
Foto Uređaji

Objavljeno: 05.01.2006.