Canon EOS-1D X

Performanse bez premca – Canonov EOS-1D X otkriva nove mogućnosti za profesionalne fotografe

Canon je predstavio model EOS-1D X, svoj digitalni SLR (DSLR) fotoaparat nove generacije. EOS-1D X nudi dosad neviđenu kombinaciju brzine, razlučivosti i kvalitete slike te ga je nemoguće nadmašiti kada je riječ o snimanju nevjerojatnih fotografija i Full HD videozapisa. Bez obzira na to snima li se u studiju, na sportskom terenu ili bilo gdje drugdje, taj je model idealan za doslovno svakog profesionalnog fotografa. Novi model na tržište izlazi kao glavni model u Canonovoj liniji DSLR fotoaparata. Tako desetu generaciju Canonova profesionalnog sustava obilježava dosad najnapredniji model EOS.

EOS-1D X vrhunac je četrdesetogodišnjeg iskustva u razvoju profesionalnih fotoaparata te predstavlja novu eru u razvoju sustava EOS, kao i zamjenu za modele EOS-1D Mark IV i EOS-1Ds Mark III. Taj je fotoaparat spoj novog senzora punog kadra od 18,1 megapiksela, redizajniranog sustava automatskog fokusiranja (AF) i snažne nove mjerne tehnologije s novim dvojnim procesorima "DIGIC 5+", a osmišljen je da ponudi dosad neviđenu jednostavnost korištenja i kvalitetu slike, zbog čega jamči da će se svaki prizor snimiti s većom preciznošću i brzinom no ikad prije.

"EOS-1D X apsolutno je najbolji fotoaparat za sve profile fotografa", izjavio je Kieran Magee, direktor marketinga zadužen za profesionalna rješenja u tvrtki Canon Europe. "Profesionalni fotografi često snimaju u dinamičnim, napetim situacijama, a EOS-1D X nudi im potrebne značajke i performanse. Pažljivo smo osluškivali potrebe profesionalaca te stvorili svestran, snažan fotoaparat koji će ispuniti zahtjeve većeg broja fotografa no ikada prije."

Novi standardi

EOS-1D X nudi sveobuhvatno nadograđene specifikacije prepune novih tehnologija. Novi CMOS senzor punog kadra od 18,1 megapiksela nudi vrhunsku fleksibilnost te fotografima omogućuje snimanje većeg raspona prizora i objekata u visokoj razlučivosti. Redizajnirana arhitektura nudi nevjerojatan ISO raspon od 100-51200, uz mogućnost proširenja do 204800, dok dvojni procesori "DIGIC 5+" nude poboljšanje smanjenja šuma za dva položaja brzine zatvarača, čime se olakšava snimanje slika vrhunske kvalitete i niske razine šuma, čak i u uvjetima ekstremno slabe osvijetljenosti.

Novi širokokutni sustav automatskog fokusiranja s izoštravanjem u 61 točki nudi još veću osjetljivost te omogućuje povećanu preciznost i brzinu. Zahvaljujući četrdeset i jednoj križnoj točki, od kojih je pet dvostrukih križnih točaka, sustav automatskog fokusiranja na fotoaparatu nudi nenadmašnu preciznost u čitavom kadru, dok su nove unaprijed definirane postavke automatskog fokusa osmišljene posebno za snimanje najčešćih zahtjevnih objekata, zbog čega nude iznimnu pouzdanost u zloglasno složenim uvjetima snimanja.

EOS-1D X odlikuje se i novodizajniranim RGB mjernim sustavom koji nudi nevjerojatnu razinu preciznosti. RGB mjerni senzor od 100.000 piksela povezan je sa sustavom automatskog fokusiranja te ga pogoni zaseban procesor DIGIC 4, koji prepoznaje lica i boje radi jamstva odgovarajuće razine ekspozicije te poboljšanog AF praćenja, čak i pri snimanju najzahtjevnijih prizora.

Ekstremna snaga

EOS-1D X pogoni procesorska tehnologija nove generacije – to je prvi fotoaparat koji se odlikuje dvojnim procesorima "DIGIC 5+". Ti procesori nude performanse do tri puta brže od standardnih procesora DIGIC 5, a svaki je procesor osmišljen za rukovanje ogromnim količinama slikovnih podataka uz istodobno smanjivanje šuma na slici. U kombinaciji s iščitavanjem u šesnaest kanala na senzoru dvojni procesori omogućuju kontinuirano snimanje u punoj razlučivosti uz maksimalno dvanaest kadrova u sekundi i 14-bitnu A/D konverziju te potpunu funkcionalnost fotoaparata, što je najbrže od svih trenutno dostupnih DSLR fotoaparata[1]. Superbrzi način rada povećava brzinu snimanja do četrnaest kadrova u sekundi[2], dok novi mehanizam zatvarača i zrcala smanjuje kašnjenje zatvarača i refleksiju zrcala te pruža dosljedno visoke performanse pri snimanju velikom brzinom.

DSLR za filmske snimatelje

EOS-1D X idealan je za sve profesionalce koji žele iskoristiti bogatu ponudu objektiva i dodatne opreme za sustav EOS, bez obzira na to snimaju li fotografije ili HD videozapise. Korisnici mogu snimati Full HD (1920 x 1080p) videozapise putem senzora punog kadra s potpunom lepezom ručnih postavki kojima se upravlja ekspozicijom, fokusom i brojem kadrova u sekundi[3]. Na LCD zaslonu moguće je prikazati i prilagoditi i postavke zvuka, čime se postiže potpuna kontrola nad svakim aspektom snimke.

Zahvaljujući snazi dvostrukih procesora "DIGIC 5+" smanjuju se i smetnje prouzročene efektom moiré, a način rada EOS Movie sada nudi mogućnosti za dulje snimanje jer automatski stvara novu datoteku kada se dostigne ograničenje veličine datoteka od 4 GB. Novi unutarkadrovski videokodek održava najveću moguću kvalitetu slike smanjivanjem kompresije slikovnih podataka da bi korisnici mogli zadržati više informacija za postprodukcijsku obradu.

Osmišljen za profesionalce

EOS-1D X nudi pažljivo revidiranu verziju klasičnog dizajna serije EOS-1 s većim, taktilnijim gumbima koji korisnicima olakšavaju upravljanje postavkama, čak i u ekstremnim uvjetima u kojima je potrebno koristiti rukavice. Dva višenamjenska upravljača i dodirni kotačić za upravljanje, namijenjen korištenju u filmskom načinu rada, pojednostavnjuju promjenu postavki, dok niz prilagodljivih funkcijskih gumba korisnicima omogućuje prilagodbu fotoaparata vlastitim potrebama definiranjem prečaca za značajke i unaprijed definirane postavke koje najčešće koriste.

Tražilo sa stopostotnom pokrivenošću pojednostavnjuje kadriranje svakog prizora, a funkcija inteligentnog tražila omogućuje dodavanje rešetke na zaslon po potrebi. Veliki 8,11-cm (3,2‑inčni) LCD zaslon Clear View II nudi razlučivost od 1.040.000 točaka, dok njegova antireflektivna struktura sprječava refleksiju svjetlosti i odbljeske pri gledanju slika na jarkom svjetlu. Ojačani stakleni pokrov ujedno pruža otpornost na udarce i ogrebotine koji su uobičajena pojava pri snimanju u pokretu.

Sustav izbornika odlikuje se sveobuhvatno redizajniranim korisničkim sučeljem u koje su ugrađene funkcije pomoći za brže, jasnije i jednostavnije rukovanje fotoaparatom. Uz to, nova namjenska kartica za automatsko fokusiranje fotografima omogućuje pregled i prilagodbu unaprijed definiranih postavki automatskog fokusiranja za najčešće situacije i objekte snimanja, čime se korisnicima omogućuje da se usredotoče na bilježenje trenutka bez potrebe za stalnim namještanjem postavki fotoaparata.

Proizveden da traje

EOS-1D X nudi iznimno izdržljivo kućište proizvedeno od visokokvalitetne slitine magnezija koje štiti od elemenata i od udaraca u svakodnevnoj upotrebi. U najnovijoj implementaciji Canonova EOS-ova integriranog sustava čišćenja koristi se tehnologija preuzeta iz Canonovih objektiva, u kojoj se za učinkovitije otresanje prašine i prljavštine sa senzora koriste valne vibracije slične onima u ultrazvučnim motorima.

Poboljšani mehanizam zatvarača također nudi dodatnu dugotrajnost – omogućuje 400.000 ciklusa zatvaranja, što znači da fotografi mogu biti sigurni da će se fotoaparat moći nositi s izazovom stalnih zahtjevnih snimanja. U EOS-1D X ugrađene su i Canonove zaštitne brtve oko kontrola i spojeva poklopca, čime fotoaparat postaje otporan na prašinu i vodu kada se koristi s Canonovom linijom vodootpornih objektiva EF, što je savršeno za snimanje u najrazličitijim vremenskim uvjetima.

Poboljšane mogućnosti povezivanja fotografima omogućuju brzo i sigurno slanje slika fotografskim urednicima ili studijima. Integrirani gigabitni Ethernet priključak omogućuje brz i pouzdan prijenos slika s terena ili unutar studija bez potrebe za prilagodnikom.

EOS System – neograničena kreativnost

EOS-1D X dio je nagrađivanog sustava EOS System te je kompatibilan s najbogatijom linijom objektiva, bljeskalica Speedlite EX i dodatne opreme na svijetu. Taj je model izvrstan odabir za nadogradnju fotoaparata za korisnike modela EOS-1D Mark IV i EOS-1Ds Mark III, a kompatibilan je i s brojnim dodacima iz linije EOS, pa se novo kućište može bez problema uklopiti u svaki komplet uređaja iz serije EOS-1.

Uz to, paralelno s modelom EOS-1D X predstavljen je i novi WFT-E6, novi, kompaktni WiFi odašiljač osmišljen za prijenos slika kada nije dostupna ožičena veza. WFT-E6 podržava WiFi standard 802.11n te pruža podršku za Bluetooth radi povezivanja s vanjskim GPS uređajima, a nudi siguran prijenos slika i videozapisa na FTP poslužitelj il pak prikaz sadržaja na kompatibilnom zaslonu putem DLNA[4] veze.

EOS-1D X bit će kompatibilan i s novim GPS prijemnikom, modelom GP-E1. GP-E1 korisnicima omogućuje dodavanje lokacijskih informacija u EXIF podatke i geografsko praćenje tijeka pokretnog snimanja, a osobito je koristan za snimanje divljih životinja te za fotografe koji rade s određenim lokacijama i žele zabilježiti mjesto snimanja za buduće potrebe.

Canon EOS-1D X – najvažnije značajke

CMOS senzor punog kadra od 18,1 MP
snimanje do brzine od 12 i 14 kadrova u sekundi
ISO od 100-51200, moguće proširenje do H:204800
sustav automatskog fokusiranja s izoštravanjem u 61 točki
RGB AE mjerenje od 100.000 piksela s procesorom DIGIC 4
način rada EOS movie razlučivosti Full HD 1080p
dvojni procesori "DIGIC 5+"
8,11-cm (3,2-inčni) LCD zaslon Clear View II od 1.040.000 točaka
Ethernet priključak

[1]Na temelju Canonova istraživanja. Podaci su bili točni u rujnu 2011.

[2] Samo format JPEG.

[3] 1920 x 1080: 30 (29,97), 25, 24 (23,976) kadrova u sekundi, 1280 x 720: 60 (59,94), 50 kadrova u sekundi, 640 x 480: 30 (29,97), 25 kadrova u sekundi

[4] Digital Living Network Alliance

Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 18.10.2011.