Priprema šminke

Osnovno je pravilo da sve osobe koje stanu pred kamere i foto aparat trebaju biti našminkane.

Bez šminke © Damir TiljakNaravno tu zaobilazimo dokumentarnu fotografiju. Kamera i foto-aparat mogli bi reći ne vole čisto lice jer oko kamere scenu vidi potpuno drugačije od ljudskog oka, jače i detaljnije. Kada se fotografira ne našminkano lice za portret koža izgleda neujednačeno – ako to i ne primijetimo golim okom na fotografiji ćemo primijetiti bar tri različita tona kože; nos je jedne boje, područje oko očiju druge, obrazi treće, čelo možda čak i četvrte nijanse, a da ne govorimo kako lice zna izgledati sjajno - tako da djeluje i starije i umornije.

Krenimo...korak po korak!!!
Bez šminke © Damir Tiljak
Osnovna podloga kako bi lice za fotografiranje bilo spremno sastoji se od: kreme, masnog pudera, korektora i suhog pudera tj. pudera u kamenu ili pudera u prahu.

1. korak

I puder zahtjeva podlogu! Vrlo važno pravilo glasi: prije nanošenja pudera na lice i uopće šminke uvijek treba nanijeti odgovarajuću kremu. Nemojte nikada zaboraviti njegovati lice (pravilno i redovito čistiti kožu svaku večer, te je hraniti i njegovati odgovarajućim kremama i maskama za lice) jer i o tome ovisi ljepota vašeg lica.

2.korak

Masni puder © Damir TiljakModeli me uvijek pitaju. kako da izaberu dobar masni puder za svoju kožu i kako da pogode boju? Puder je osnova i podloga za kvalitetan make-up! Zato se vrlo često javlja sinonim puder -podloga. Dobar izbor pudera je garancija dugotrajnosti make-upa, pogotovo kad se oduži fotografiranje i model provodi dugo vremena pod reflektorima koji griju. Dobar puder će dati koži baršunasti izgled na fotografiji.

Mastan/tekući puder se bira prema tipu kože. Puder ćemo nanijeti spužvicom ravnomjerno od čela prema dolje. Boja treba biti u potpunosti ista kao i boja kože lica modela, Masni puder © Damir Tiljakkako ne bismo imali
vidljive prijelaze/lice - vrat – dekolte na fotografiji. U slučajevima kada je koža vrata ili dekoltea problematična ili ako se radi portret nije na odmet da prepudramo sve dijelove tijela koji će se vidjeti na fotografiji. Znači, nećemo štedjeti na podlozi pa ćemo prepudrati i vrat i dekolte i ruku koja se možda pojavljuje na fotografiji!

Koju ćemo strukturu masnog pudera koristiti na snimanju ovisi o tipu kože, tako na primjer:
- za modela koji ima problematičnu kožu (podložnu aknama) koristit ćemo kao osnovu puder u stiku koji ima veću pokrovnu moć od tekućeg pudera, koji će biti idealan izbor za osobu srednje i starije dobi čija je koža suha i podložna borama
- kod muških modela ako nemaju nikakvih problema sa kožom izabrat ćemo “tanki“ tekući puder u boji njihove kože, kojim ćemo postići u potpunosti izjednačenost tena cijelog lica.
Korektor © Damir Tiljak

3. korak

Korektor je pod rednim brojem tri što mu ne daje ništa manju ulogu od drugih preparata u stvaranju savršene podloge lica. Mali korektor ima tako veliko značenje pogotovo za lice koje treba stati pred objektiv foto-aparata.
Korektor © Damir Tiljak

Korektora ima u više boja jer su namijenjeni različitim bojama tena i za prekrivanje različitih nepravilnosti na licu ili općenito kože tijela. Korektor prikriva redom: akne, kapilare, masnice, podočnjake, bore i uopće sjene na koži. Zato ga obožavam koristiti!

4. korak

Skulptura lica © Damir TiljakKada smo izjednačili ten, maknuli podočnjake i akne s lica (i modeli imaju ponekad loš dan) mogli bi se riješiti i nekih nepravilnosti samih crta lica!

Moram primijetiti da su modeli koji mi sjednu na stolicu u velikom postotku djevojke koje stvarno izgledaju da ti pamet stane, kako mi to volimo reći. Ali vjerovali ili ne i one imaju nekad izjave kao na primjer: "Da mi je malo nos uži ili manji! Da su mi jagodice malo izražajnije! Da mi je lice malo uže a ne ovako okruglasto!"

Skulptura lica © Damir TiljakNa sve te želje jedino mogu odgovoriti skulpturom lica. Skulptura lica zahtjeva modulator svijetli i tamni. Onaj dio koji želimo istaknuti posvijetlimo a sve što želimo sakriti, uvući, potamnimo...

Na priloženim fotografijama jasno možete vidjeti sve promjene jer sam sve što opisujem radila samo na desnoj polovici lica.

Puder u prahu © Damir Tiljak5. korak

Foto-aparat i kamera ne vole sjajnu kožu kao što smo i rekli na početku. Završni korak dobre i kvalitetne podloge za fotografiranje je puder u kamenu ili prahu. Koji također mora biti u odgovarajućem tonu masne podloge i same boje lica tako da bismo na kraju dobili savršen prirodan ten.

Puder u prahu © Damir TiljakSuhi puder nanosimo po čitavom licu, a posebno na tzv.“T-zonu“ koja se voli jače sjajiti - naročito u kombinaciji sa rasvjetnim tijelima koja proizvode puno topline, a koja se još uvijek često koriste pri studijskom snimanju

6. korak
Okvir lica © Damir Tiljak
Često se misli da je sa nanošenjem pudera u kamenu završeno stvaranje podloge lica za snimanje, ali nešto bitno se ne smije zaboraviti. Istaknuti okvir lica!

Uvijek se pitam što fotograf vidi kada model stane ispred njegovog aparata? Kosu kao jednu površinu i boju, lice kao drugu poveću površinu i boju i na licu gornji okvir kojeg određuju obrve i donji okvir lica kojeg čine usne. Uvijek ćemo istaknuti i jedno i drugo!
Okvir lica © Damir TiljakUsne ističemo mat ružem boje usana, ne sjajilom pošto se ono jako reflektira. Obrve prirodno iscrtamo i popunimo najprirodnijom bojom samih obrva.

I tu je kraj podlozi a početak make-up-a.
Bio je to korak po korak i od lica modela smo stvorili savršeno slikarsko platno i SADA konačno možemo krenuti.

Marija Koprtla
Profesionalni vizažist

Kategorija: 
Modna fotografija

Objavljeno: 13.02.2006.