Ivana Popović, baletne papučice, studenti i Chevrolet

Onoi što je zajedničko gore navedenima je upravo ovo - prvi dan Dreft Fashion Week-a Zagreb

Prvu revijalnu večer pompozno je otvorila nova dugoočekivana kolecija Ivane Popović. Čitava kolekcija inspirirana je ruskim kostimografkinjama iz epohe futurizma i suprematizma poput Natalije Gonačarove, Olge Popove, Marine Cvjetajeve i Ane Anahmatove. Neobična koreografija izazvala je pomutnju u publici. Naime, u baletnim papučicama reviju su, dijelo pronjele, ali ipak većinom plešući predstavile balerine. U kolekciji su korišteni isključivo svila i ručno izrađena čipka, a ovaj put je Ivana u tonovima obuhvatila cijeli spektar boja.

© Šime Lugarov

Po prvi puta na Dreft Fashion Week-u Zagreb, predstavljanjen je natječaj 'Mladi? Kreativni? Chevrolet!', u suradnji sa službenim vozilom DFWZ-a - Chevroletom. Duhovito i u svom stilu, kroz četiri kategije ovog internacionalnog natječaja, kojim se studentima otvara mogućnost da se afirmiraju radeći na projektima Chevroleta, vodile su Petra Nižetić i Marijana Batinić, mlade modne ikone. Također uz manekene, po prvi puta na pisti, u ulozi manekena pojavio se i Spark.

© Šime Lugarov

Prikazani su nagrađeni radovi iz kategorija fotografije: na trećem mjestu rad studentice Akademije dramske umjetnosti Ane Mihalić, na drugom mjestu fotografiju trojca s istog fakulteta Pavla Krnjaića, Borka Vukosava i Nikole Zelmanovića, te pobjednički rad studentice Grafičkog fakulteta - Irene Zrinščak; videa: treće mjesto Davor Oguić, drugo mjesto Darija Cikač, Neven Muretić i Matea Šarić, a najbolji video Davor Konjikušić, Gašper Milkovič Biloslav i Neven Petrović (svi studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu); i vizalne umjetnosti: treće mjesto Rijana Hadžić, Tanja Hrgović i Draga Kovačić, drugo mjesto Mihaela Čuk i Irena Borozni, a prvo mjesto Nikola Vukaloviću i Alen Vuković (svi studenti Grafičkog fakulteta u Zagrebu).
Među deset studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta, finalista kategorije moda, koje smo sinoć vidjeli, žiri u sastavu: modna dizajnerica Nataša Mihaljčišin, dizajner Goran Lelas, fotograf Saša Burić, modna kritičarka Ana Lendvaj, modne i lifestyle novinarke Sonja Braut, Nadja Irena Fišić, Ruža Đukić te Jasna Stilinović, PR direktorica Chevroleta za Centralnu i Istočnu Europu, odabrao je pobjednike. Treće mjesto pripalo je Ani Trišler, drugo Sanji Švraki, a prvu nagradu osvojila je Ema Gašljević. Novčane nagrade u iznosima 1.200, 500, odnosno 300 eura uručio im je proslavljani londonski dizajner, zvijezda DFWZ-a Marko Mitanovski.

Kroz tradicionalan natječaj mladih dizajnera Pret-a-Design predstavila se Sonja Brstilo kolekcijom MI (od minimalizam) s haljinama od sivog i crnog prozirnog muslina. Anđela Pavleka inspirirana slapovima, eksperimentirala je načinom ‘padanja’ tkanina niz tijelo. Tatjana Livajić za nadahnućem je posegla u djetinjstvo, prisjećajući se ilustracija ruskih bajki na kojima je odrasla. Ovratnicima i igrom volumena ženstvenost modela istaknula je Zrinka Hudi. Daniela Martinović (Daniela M.) uspješno je spojila visoku modu s japanskom i londosnkom uličnom modom, gothic i lolita stilom. Goblene i čipkane PVC suknje fuzionirala je Zjena Glamočanin pod nazivom Zaboravljena umjetnost. Mihaela Brajković se poigrala kontrastima u koloritu, na modelima iz prirodnih materijala. Svoju viziju za jesen-zimu 2010./11. dala je i Marinela Pekić. Kapuljače u kombinaciji s golim leđima zaštitni su znak kolekcije Maje Bedenić. Julija Katarina Kravos prikazala je košulje ljubičastih tonova koje se razvijaju u haljine. Lepršave kombinezone predlaže je Katarina Bilan. Kolekcija Nikoline Rešćak nadahnuta je Mediteranom, bogatim tkaninama i pastelnim bojama. Maja Mahnić pokazala je kolekciju haljina prožetih futurizmom, skulpturistički građenih iz sirove svile.

© Šime Lugarov

Samostalnom revijom predstavio se Kruno Jendrijev. Kolekciju čini ulična moda crno-bijelo-sive palete upotpunjena izbjeljenim traperom.
Pomalo razočarana svijetom talijanska dizajnerica Cristina Miraldi pokazala je kreacije hladnih i delikatnih tonova kojima priziva medijativnu atmosferu tražeći nova modna riješenja, izume i odnose oblika i materijala. Još jedna dizajnerica inspirirana djetinjstvom, koristi forme koje podsjećaju na stare igračke, kositrene vojnike, konjiće, marionete, zvijezde...

Dualnost retro-moderno označava dizajn Maje Ašperger za jesen-zimu 2010./11. Kolekcija je namjenjena nježnim i romantičnim ženama koje se žele istaknuti osebujnim stilom.

© Šime Lugarov

Kao i svih prethodnih sezona kreacije Louisa de Game finalno su oduševile publiku u Balonu. Njegove, stilom legendarne, romantične volumenozne haljine, slojevitih podstava i nježnih tonova, bez daha su ostavile sve prisutne modne znalce.

Uz slogan Moda se uvijek vraća, brinite o svojoj odjeći koji potiče na pravilnu brigu o modnim krpicama, za što je najbolje koristiti Dreft, ljubitelje mode u Boćarskom domu dočekali su i bogati noviteti iz svijeta najnovijih tehnoloških dostignuća, posebno na posjećenom DREFT Corneru. Primjerice, Dreft touch screen na kojem je bilo moguće vlastitim likom virtualno isprobati dijelove ovosezonskih kolekcija što je posebno zainteresiralo glumicu Sonju Kovač, te Dreft kokteli i slatki Fancy Cakes – male slatke jestive inačice štikli, torbica i haljina, u kojima su uživale i voditeljica Tončica Čeljuska, fotograf Stephan Lupino i manekenka Aleksandra Grdić. Svi se slažu kako nista nije sigurnije od Drefta, kada treba sačuvati originalan oblik njihove odjeće, spriječiti puštanje boja i pojavu mucica.

Brojni gosti i dizajneri Dreft Fashion Week-a Zagreb nakon revijalnog dijela zabavljali su se na afterparty-ju Mladi? Kreativni? Chevrolet! u Jackie Brown-u.

(Photo by Šime Lugarov)

Kategorija: 
Modna fotografija

Objavljeno: 11.06.2010.