Zoološka zbirka kao koncept istraživanja fotografa

U novom ciklusu fotografija naslovljenom „Zbirka“ Jasenko Rasol otkriva dijelove zoološke zbirke Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Objektiv fotoaparata bilježi sadržaj vitrina: razvojne etape života punoglavaca, nestašan pogled kojim nas promatra kudravi nesit ili pak melankolični klokan koji plaho izviruje iz sjene.
Postav i ozračje izložbe podsjeća na znanstvene kabinete prvih istraživača: fotografije se ne izlažu na muzejskim zidovima ili u vitrinama nego u posebnim fotografskim albumima koje posjetitelj izložbe treba listati.

@Jasenko Rasol

Ono što je Rasola fasciniralo jest način klasificiranja zbirke, odnosno entuzijazam prvih sakupljača zoološkog svijeta. Volja, upornost, predanost i trud amatera koji je prikupljao i klasificirao, primjerice, zbirku kukaca ponukala je umjetnika da detaljno zabilježi zbirku čija je svrha, znanstveno gledano, već pomalo i nadživljena.
Fotografije iz ciklusa „Zbirka“ plijene pozornost promatrača sistematiziranom raznovrsnošću životinjskog svijeta dok su istodobno pomalo i zazorne. Osjetljivijem promatraču zasigurno će pomalo biti nelagodo pred taksidermijskim tijelima životinja ili će se naježiti pred probodenim kukcima, opazit će procese truljenja tkiva nekih izložbenih primjeraka.
Rasol tako propituje porijeklo i izvore znanja kao i modele njegova prezentiranja.


 Otvorenje izložbe je u utorak, 17. siječnja 2012. u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 25. siječnja 2012.

O autoru:
Rođen 1969. u Zagrebu gdje živi i radi kao samostalni snimatelj i fotograf.
Završio: Akademiju dramskih umjetnosti, odjel Filmsko i TV snimanje u Zagrebu.
Studirao 1991. godinu na: „Glasgow University - Photographic dept.“ - Glasgow/Scotland/UK.

Autor: 
Darija Tripalo
Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 17.01.2012.