Fotografske manipulacije prije Photoshopa

Prva cjelovita izložba klasičnih fotografija na kojima je jasno vidljiva manipulacija "Faking It: Manipulated Photography Before Photoshop" predstavlja povijest manipuliranih fotografija prije digitalnog doba.

Grete Stern_Sueno No. 1
Grete Stern
Sueño No. 1: "Articulos eléctricos para el hogar"
Dream No. 1: "Electrical Appliances for the Home"
ca. 1950
Gelatin silver print
Twentieth-Century Photography Fund, 2012
2012.10
Courtesy of Galería Jorge Mara - La Ruche, Buenos Aires

 
Iako se u novije vrijeme stalno diže glas protiv obrade i manipulacije u fotografiji, činjenice govore da je fotografska manipulacija stara praktično koliko i fotografija. Globalno povezivanje i dostupnost računalnih programa za manipulaciju nisu donijeli neke velike novosti u tom području, samo su proširili saznanje i osvijestili publiku da su takve pojave moguće. Tko se bavio fotografijom i prije pojave digitalne fotografije bio je svjestan takvih mogućnosti. Samo se novoj djelomično i nepotpuno obrazovanoj generaciji fotografa i fotografske publike čini da su uvođenjem novih tehnologija došle i nove mogućnosti. Stoga je ovo izuzetno zanimljiva izložba koja će predstaviti čak 200 fotografija nastalih u periodu između 1840. i 1990. godine, a koje su bile izrazito manipulirane, najčešće u službi politike, promidžbe i marketinga, ali i u službi umjetnosti, zabave i razonode.

Maurice Guilbert_Henri de Toulouse-Lautrec
Maurice Guibert (French, 1856–1913)
Henri de Toulouse-Lautrec (French, Albi 1864–1901 Saint-André-du-Bois)
Henri de Toulouse-Lautrec as Artist and Model
1892.

 
Izložba "Faking It: Manipulated Photography Before Photoshop" biti će otvorena 11. listopada 2012. u muzeju The Metropolitan Museum of Art, New York. Izložba ostaje otvorena do 27. siječnja 2013., a može se pogledati u "Galleries for Drawings, Prints, and Photographs and The Howard Gilman Gallery". Izložbu je omogućila potpora Adobe Systems Incorporated.

Ova će izložba mnogim posjetiteljima otvoriti nove vidike, približiti povijesne činjenice o manipulaciji u mediju fotografije i otvoriti nova provokativna pitanja vezana uz ovu popularnu temu. Predstavljene fotografije nastale su različitim tehnikama kao što su višestruke ekspozicije, kombinirane tehnike povećanja (izrada jedne fotografije iz više negativa), fotomontaže, retuš negativa ili pozitiva i slično. Na svakoj je fotografiji sadržaj slike značajno transformiran procesom manipulacije.

Man on Rooftop with Eleven Men
Unknown Artist, American School
Man on Rooftop with Eleven Men in Formation on His Shoulders
ca. 1930.
Gelatin silver print
Collection of George Eastman House
Photo Courtesy: The Metropolitan Museum of Art

 
Sama je izložba podijeljena u sedam cjelina, a prema motivaciji koja je stajala iza manipulacije fotografijom. Na primjer cjelina nazvana "Picture Perfect" predstavlja pokušaje fotografa iz 19-tog stoljeća u kompenzaciji tehničkih problema koje je donijela fotografija kao novi medij, naročito njezinu nemogućnost da interpretira svijet na način kako ga mi vidimo. Portreti su bojani i preslikavani, kako bi se u sivilo medija unijela boja. Neujednačena spektralna osjetljivost ranih materijala često je rezultirala u problemima s ekspozicijom, najčešće s praznim prejako eksponiranim nebom (rani su fotografski materijali uglavnom bili osjetljivi na plavu svjetlost, a vrlo malo osjetljivi na crvenu svjetlost). Kako bi tome doskočili mnogi su fotografi radili povećanja iz dva različito eksponirana negativa, prvi je imao ekspoziciju podešenu tako da dobro prikazuje tlo, a drugi da daje dobru ekspoziciju neba. Ti su negativi iskorišteni da bi nastala jedna fotografija ujednačenog tonaliteta i sa svim potrebnim detaljima. Svaka sličnost s današnjom tehnikom HDR fotografije uopće nije slučajna.

Ein kräftiger Zusammenstoss (A Powerful Collision)
Unknown Artist, German School
A Powerful Collision
1910s Gelatin silver print The Metropolitan Museum of Art, Funds from various donors, 2010
2010.296
Photo Courtesy: The Metropolitan Museum of Art


 
Za više informacija o izložbi posjetite stranicu muzeja
!

Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 17.09.2012.