Dundalk Photographic Society - Irci koji su osvojili vrh FIAP-a

U utorak, 24. siječnja u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3 u 19.30 otvara se izložba fotografija članova fotografskog udruženja: Dundalk Photographic Society iz Irske.

Članovi irskog udruženja Dundalk Photographic Society (Fotografsko društvo Dundalk), koji se po prvi put predstavljaju publici u Hrvatskoj izložbom u Galeriji Fotokluba Zagreb, svojim najvećim uspjehom do sada smatraju osvajanje reprezentativnog 1. mjesta na FIAP-ovom svjetskom kupu klubova (FIAP Club World Cup) 2010. godine. FIAP je međunarodna federacija fotografske umjetnosti koja organizira ovo godišnje natjecanje među fotografskim klubovima iz cijelog svijeta.

Trinity © Gabriel O'Shaughnes

Tada su ih predstavljali radovi sljedećih autora: Gabriel O’Shaughnessy, David Martin, Brian Hopper, Tony McDonnell i Ciaran DeBhal. Fotografija “Orphans” Gabriela O’Shaughnessyja dobila je tada FIAP-ovu srebrnu medalju, a fotografija “Dunluce” Davida Martina dobila je pohvalu sudaca. Prošle 2011. godine osvojili su istotako značajno 2. mjesto na tom svjetskom natjecanju klubova u FIAP-ovoj organizaciji. Fotografija Briana Hoppera "Sweet dreams" osvojila je tada brončanu medalju.

Aileen © Paul Twibill

Ovo irsko fotografsko udruženje osnovano je 1979. godine i u početku su imali drugačije ime: "Dundalk Practical Photographic Society". Od samog početka društvo je povezano s Irskom fotografskom federacijom (IPF), te je sudjelovalo i doista ugostilo mnoge regionalne i nacionalne događaje. Članovi kluba su se nalazili i djelovali u različitim iznajmljenim prostorima u gradu Dundalku uključujući one badminton kluba i hotela Imperial, te AOH dvoranu - trenutno su prostorije Conradh Na Gaeilge, Seatown u gradu njihovo klupsko okupljalište.

Fisherman at Lough Acurry © Brian Hopper

Društvo potiče neformalno druženje i fotografiranje - u raspravama naglasak je više na slikama, a manje na karakteristikama fotoopreme. Od 1982. godine održavaju godišnje početničke tečajeve -  više od 800 lokalnih fotografskih početnika prošlo je kroz edukaciju.

Orphans © Gabriel O'Shaughnes

Od 1987. godine članovi Društva organiziraju zajednička vikend putovanja po Irskoj te u inozemstvo. Takav oblik fotografskog druženja u kojem zna sudjelovati i do 20 članova pokazao se uspješnim i u fotografskom kao i u smislu druženja.

Sweet Dreams © Brian Hopper

U povodu 30-togodišnjice njihovog udruženja, izdali su knjigu pod naslovom "Dundalk Photographic Society, Celebrating 30 Years: The Art of Photography" sa više od 200 fotografija članova.

Izložba je otvorena do 6. veljače.

Autor: 
Darija Tripalo
Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 23.01.2012.