Organ Vida od 13. do 24. rujna na 17 lokacija u Zagrebu

Osmo izdanje međunarodnog festivala fotografije - ORGAN VIDA - održat će se od 13. do 24. rujna 2016. godine na sedamnaest lokacija u Zagrebu, a program uključuje izložbeni, edukativni, diskurzivni i zabavni dio.

Organ vida festival fotografije

“Putem međunarodnog javnog poziva festival Organ Vida svake godine istovremeno otkriva i okuplja suvremene fotografe i fotografkinje iz brojnih zemalja svijeta te se pokazao kao snažna odskočna daska mnogim mladim umjetnicima, domaćim i stranim. Ovogodišnja, krunska festivalska izložba pod nazivom "Otkrivanja" otvara se u utorak 13. rujna i donosi presjek različitosti pristupa problematici i razumijevanju teme, kao i nove mogućnosti izlaganja i rješenja u posebno nam dragom Francuskom paviljonu. Osim bogatog izložbenog programa, naime, postavili smo čak deset izložbi, Festival je pripremio zanimljive i stručne razgovore o fotografiji, predstavljanja umjetnika i fotografskh knjiga, stručna pregledavanja portfolia, autorska vodstva po izložbama i mnoge druge zanimljivosti”, predstavila je, u okviru tiskovne konferencije u u Zagrebačkom plesnom centru, program direktorica Festivala Marina Paulenka, i sama fotografkinja. 

Među više od četiristo prijavljenih fotografskih projekata odabrano je deset finalista koji će se predstaviti na glavnoj izložbi u Francuskom paviljonu: Kiril Golovchenko (Njemačka), Gidon Levin (Izrael), Maria Sturm (Njemačka), Anne Müchler (Njemačka), Mario Brand (Njemačka), Qian Zhao (SAD), Andrea i Magda Micelli (Italija/Francuska), M. Scott Brauer (SAD), Michal Siarek (Poljska) i Pierre Liebaert (Belgija).

Tiskovna-konferencija-festivala-fotografije-Organ-Vida-_foto-Josip-Belamaric

“Izložba je odgovor na ovogodišnju temu Otkrivanja kojom smo željeli potaknuti autore da kroz vlastitu fotografsku praksu progovore o nepoznatim, nezabilježenim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, osobnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama, ali jednako tako i o nevidljivom, isključenom ili onom potisnutom u slici”, otkriva kustosica izložbeLea Vene, ujedno i jedna od članica žirija koji je odabrao finaliste. Veliko otvorenje izložbe finalista bit će u utorak 13. rujna u Francuskom paviljonu, i to od 18 do 20 sati, kako bi se fotografije mogle razgledati pri danjem svjetlu. Nakon 20 sati pred Francuskim paviljonom prikazat će se i posebno pohvaljeni radovi pristigli na natječaj te će se održati zabava otvorenja.

Dan prije, u ponedjeljak 12. rujna, u Galeriji Zvonimir otvara se izložba Lekcije iz '91. koju je kurirala fotografkinja Sandra Vitaljić. “Izložba Lekcije iz '91. po prvi put je u ovom opsegu i na jednom mjestu okupila fotografe iz cijele regije te nekoliko međunarodnih gostiju kako bi prikazala ratne godine na tlu bivše Jugoslavije. Fokus izložbe jest na poziciji fotografa i njihovoj perspektivi na protekle ratne događaje bez podilaženja političkim agendama. Trideset i dva autora i jedna autorica predstavit će se s više od sto pedeset fotografija u inovativnom postavu umjetničkog kolektiva Oaza”, najavila je Vitaljić.

Među preostalih osam izložbi jest i 1%: Privilegija u doba globalne nejednakosti – putujuća izložba koja istražuje temelje ekonomske nejednakosti dok raskošna izložba Past is Now istražuje status quo i potencijal prošlosti u sadašnjosti. Kakva je ovo knjiga? i Fotobookfestival Kassel: Izložba foto knjiga udovoljit će svim ljubiteljima fotografskih knjiga. Reprezentativne su izložbe jednog od najzanimljivijih fotografa današnjice Phillipa Toledana koji se putem svog projekta Možda suočava sa strahom od smrti te utjecajnog i velikog Rogera Ballena koji nas putevima mašte i realnosti vodi u Zemlju sjena.Samostalnom izložbom predstavit će se mladi hrvatski fotograf Nikola Zelmanović, i to serijom Ovdje i sada, putovanjem u nepoznate dubine naših misli. Projekt se sastoji od fotografija koje pobuđuju osjećaj promjene.

Filmski program Organa Vida predstavlja dvije hrvatske premijere dokumentarnih filmova o festivalskim velikanima: Mapplethorpe: Pogledajte slike o jednom od najkontroverznijih fotografa koji je postao ključna osoba fotografije 20. stoljeća te Nan Goldin: Sjećam se tvoga lica o američkoj fotografkinji poznatoj po vizualnim narativima koje prikazuju njen vlastiti svijet seksualnih i ovisničkih aktivnosti. Premijera filma Mapplethorpe: Pogledajte slike organizirana je u suradnji s Dokukinom KIC, gdje se film može pogledati svakodnevno od 16. do 24. rujna u 21 sat. Nan Goldin: Sjećam se tvoga lica prikazuje se u nedavno otvorenom Art Parku u subotu 16. rujna u 21 sat.Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 07.09.2016.