EXTRA MUROS PLUS - Dražen Tirić

Otvorenje izložbe "EXTRA MUROS PLUS" -  na kojoj autor DRAŽEN TIRIĆ izlaže 50 fotografija - održat će se u utorak, 8. rujna 2015. u 19.30 sati u Galeriji Fotokluba Zagreb (Ilica 29).

Iz kataloga (tekst kataloga: mr. sc. Damir Tiljak):

„Extra muros plus“ treća je samostalna izložba bjelovarskog fotografa Dražena Tirića. Ona je strukturalno proširena dimenzija jednog većeg projekta, započetog njegovom prethodno održanom zagrebačkom izložbom „Extra muros“. Glavna odrednica njegove vizualne artikulacije u ovom fotografskom projektu sažeta je u sljedećim elementima: u centru zbivanja su snažne, samosvojne žene snimljene u maniri modne, portretne i akt fotografije, uvijek na različitim lokacijama.

© Dražen Tirić

Ključna atribucija projekta –  kojeg čine ova kao i prethodna izložba –  sadržana je u pojmu  extra muros (lat. izvan zidina; izvan grada) koji reflektira potrebu autora za disbalansom vlastite statičnosti. Fotografija postaje metafora putovanja općenito: rušenje granica samog sebe i svoje okoline, napuštanje vlastitih zidina poznatog okruženja, transfer u mjesta na različitim stranama svijeta. To je spremnost da se privremeno utiša vlastito Ja i pokuša približiti nekom novom shvaćanju. Autor to postiže slaganjem vizualnih priča, koristeći realnost gradskih krajolika i ženske snage ličnosti kao apologije individualne ekscentričnosti modernog života.

© Dražen Tirić

Kroz fotografije, podcrtane urbano-erotskim karakterom te snimljenim u različitim gradovima pa i državama, autor kao ​okvir izričaja upotrebljava neutralnost dokumentarne fotografije.  Pri tome u okvir istodobno inkorporira subjektivni, umjetnički pristup istražujući finu liniju koja razdvaja dokumentarno od umjetničkog. Tako ista fotografija kombinira snapshot ugođaj te metaforičku i konceptualnu naraciju pri čemu se promatrač suočava s činjenicom da je granica između subjektivne interpretacije i objektivne prezentacije poprilično zamagljena.

© Dražen Tirić

Dražen Tirić ima dvije strasti: putovanja i fotografiju. Te su strasti duboko prožete u radovima koje predstavlja javnosti. S izlaganjem je započeo 2012. godine te je do sad sudjelovao i na više skupnih izložbi od kojih treba izdvojiti one u Londonu, Budimpešti i Helsinkiju.

© Dražen Tirić

Izložba u Galeriji Fotokluba Zagreb (www.fotoklubzagreb.hr) ostaje otvorena do 19. rujna 2015. godine, a može se pogledati od ponedjeljka do petka od 10 do 15.30 sati (utorkom od 10 do 13 sati te 18.30 do 21 sat).

© Dražen Tirić

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 07.09.2015.