Extra muros - Dražen Tirić

U petak, 17. srpnja 2015. u 19.30 u zagrebačkoj Galeriji Vladimira Horvata – Trg žrtava fašizma 14 – održat će se otvorenje izložbe fotografija „EXTRA MUROS“ autora DRAŽENA TIRIĆA.

© Dražen Tirić

Iz kataloga (tekst: mr. sc. Damir Tiljak):

Extra muros druga je samostalna izložba bjelovarskog fotografa Dražena Tirića na kojoj izlaže dvadeset fotografija velikog formata. Dok je njegova prva izložba Crnomorci više naginjala dokumentarnom stilu, Extra muros inkorporira drugačiji pristup temi: u centru zbivanja su snažne, samosvojne žene snimljene u maniri modne, portretne i akt fotografije, uvijek na različitim lokacijama. Dražen Tirić ima dvije strasti: putovanje i fotografija. Te su strasti duboko prožete u radovima koje predstavlja javnosti. Izlaganjem je započeo 2012. te je do sad sudjelovao i na više skupnih izložbi od kojih treba izdvojiti izložbe u Londonu, Budimpešti i Helsinkiju.

© Dražen Tirić

Naziv izložbe, Extra muros (lat. Izvan zidina; izvan grada), reflektira potrebu autora za disbalansom vlastite statičnosti. Fotografija postaje metafora putovanja općenito: rušenje granica samog sebe i svoje okoline, napuštanje vlastitih zidina poznatog okruženja, transfer u mjesta na različitim stranama svijeta. To je spremnost da se privremeno utiša vlastito Ja i pokuša približiti nekom novom shvaćanju. Autor to postiže slaganjem vizualnih priča, koristeći realnost gradskih krajolika i ženske snage ličnosti kao apologije individualne ekscentričnosti modernog života.
Kroz crno-bijele fotografije, podcrtane urbano-erotskim karakterom te snimljenim u različitim gradovima pa i državama, autor kao okvir izričaja upotrebljava neutralnost dokumentarne fotografije.  Pri tome u okvir istodobno inkorporira subjektivni, umjetnički pristup istražujući finu liniju koja razdvaja dokumentarno od umjetničkog. Tako ista fotografija kombinira „snapshot“ ugođaj te metaforičku i konceptualnu naraciju pri čemu se promatrač suočava s činjenicom da je granica između subjektivne interpretacije i objektivne prezentacije poprilično zamagljena.

© Dražen Tirić

Organizatori izložbe su: Zagrebačka zajednica tehničke kulture, Zagrebački foto kino savez (ZFKS) i Portal Fot-o-grafiti.hr
Izložba ostaje otvorena do 27. kolovoza 2015. godine, a može se pogledati od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati.

© Dražen Tirić

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 15.07.2015.