Tekst na fotografijama

Tekstu na samim fotografijama ne posvećuje se dovoljno pozornosti. Točnije, tekst na urbanim fotografijama općenito se smatra slučajnim dodatkom prikazanom gradskom prizoru namjesto da ga se promatra i vrednuje cjelovito i zasebno.

izložba tekst i grad_msu zagreb

Stoga je kustosica Ofra Amihay je odabrala 55 fotografija za temu „Tekst i grad“ u kojoj je sučelila 20 radova Toše Dabca s 35 radova hrvatskih fotografa raznih generacija (njegovi suvremenici poput Đure Janekovića i Ivane Tomljenović Meller, njegovi izravni pomoćnici i učenici poput Petra Dabca i Marije Braut, ili pak nasljednici, pripadnici mlađih naraštaja fotografa poput Luke Kedže i Ane Mihalić).

Takav postav u kontekstu hrvatske kulture otkriva prije svega snažan utjecaj Toše Dabca na hrvatsku urbanu fotografiju općenito, a naročito na njezin osjećaj za tekst. Istodobno, upućuje i na snažnu vezu urbanih fotografa i brojnih drugih umjetnika koji su se bavili, ili se još uvijek bave, odnosima teksta i slike.

Urbane tekstualne fotografije Toše Dabca pjesma su o bezuvjetnoj ljubavi prema voljenom Zagrebu. Za razliku od Toše Dabca, neki od fotografa zastupljenih na izložbi zabilježili su riječi s ulica velikih gradova i izvan granica Hrvatske – od Milana, preko Pariza, do New Yorka. Unatoč tomu, ovaj pregled baca jedinstveno svjetlo na promjene koje su Zagreb i njegovi natpisi doživjeli otkako je Tošo Dabac počeo bilježiti zagrebačke ulice i riječi.

Otvorenje izložbe „Tekst i grad“ održat će se 7. listopada 2015. godine u 19 sati u MSU, a postav se može pogledati do 30. listopada.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 05.10.2015.