Steve McCurry - Trenutak nezaštićenosti

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, Put Frana Supila 23 u Dubrovniku, u tijeku je izložba fotografija poznatog američkog fotografa Stevea McCurryja. Izložba Trenutak nezaštićenosti ostaje otorena do 17. lipnja a može se pogledati svakim danom od 10 - 20 sati, osim ponedjeljkom, kad je galerija zatvorena za posjetitelje.

Yemen © Steve McCurry

Izložba Trenutak nezaštićenosti predstavlja rad jednog od najznačajnijih suvremenih svjetskih fotografa, Amerikanca  Stevea McCurryja. Riječ je o velikoj izložbi od blizu 160 fotografija, među kojima je i jedna od najpoznatijih ikad snimljenih fotografija, portret anonimne afganistanske djevojčice iz 1984. godine. Na izložbi je također moguće vidjeti film Potraga za «afganistanskom djevojčicom» iz 2002. godine, koji dokumentira traženje i pronalazak njegovog proslavljenog modela 18 godina kasnije.

Tibet © Steve McCurry

Steve McCurry je rođen 1950. g. u Philadelphiji,  a diplomirao je na Koledžu za umjetnost i arhitekturu pensilvanijskog Sveučilišta. Nakon završetka studija dvije godine radio je u novinama, a potom kao slobodnjak odlazi u Indiju. Početak njegove karijere obilježava trenutak kada je odjeven u lokalnu narodnunošnju prešao pakistansko-afganistansku granicu i netom prije ruske invazije ušaou Afganistan pod vlašću pobunjeničkih skupina. Odande se vratio s rolama filmaušivenim u odjeću i prvim fotografijama sukoba koje su obišle svijet. Njegova je reportaža nagrađena sa zlatnom medaljom Robert Capa za najbolju inozemnu fotoreportažu (1980.), nagradom koja se dodjeljuje fotografima za posebna postignućai iznimnu hrabrost. Steve McCurry je član agencije Magnum Photo od 1986. godine. Bio je na poprištu mnogih međunarodnih i građanskih sukoba, među ostalima fotografirao je događanja u Burmi, Šri Lanki, Bejrutu, Kambodži, na Filipinima, u Zaljevskome ratu te ratu na području bivše Jugoslavije, a više se puta vraćao u Afganistan i Tibet. McCurry je svoje radove objavio u svim važnijim svjetskim časopisima, a stalni je suradnik časopisa National Geographic.

Kuwait © Steve McCurry

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i one za novinskog fotografa godine (1984.) koju dodjeljuje Američko udruženje novinskih fotografa (NPPA). Iste je godine osvojio i četiri prve nagrade Svjetskog udruženja za novinsku fotografiju (World Press Photo) te je jedini fotograf u povijesti kojemu je to pošlo za rukom. Također, dvostruki je dobitnik Nagrade Olivier Rebbot.Svoje radove izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u uglednim galerijama i muzejima diljem globusa, a objavio je i više knjiga među kojima svakako valja istaknuti The Imperial Way (Imperijalnim putovima), 1985., Monsoon (Monsun),1988., South Southeast (Jug, jugoistok), 2000., Sanctuary (Svetište), 2002., The Path to Buddha: A Tibetan Pilgrimage (Put do Buddhe: tibetansko hodočašće), 2003., Looking East (Pogled na istok), 2006., In the Shadow of Mountains (U sjeni planina), 2007., The Unguarded Moment (Trenutak nezaštićenosti), 2009. i The Iconic Photographs (Fotografske ikone), 2011.

India © Steve McCurry

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 19.05.2012.