Reportaže s obale - Tošo Dabac

Utorak, 15. studenoga u 19 sati u Galeriji MSU otvara se izložba TOŠO DABAC UNUTAR OKVIRA: reportaže s obale.

Društvene reforme provedene pedesetih godina 20. stoljeća u FNRJ, na polju fotografije rezultiraju pojavom novih fotografskih zadataka i donekle promjenom statusa fotografa. Izložbom TOŠO DABAC UNUTAR OKVIRA: reportaže s obale ovaj period se sagledava kroz fotografije koje tih godina snima Dabac i kroz narudžbe koje prima: serije fotografija najvećim dijelom s terenskih snimanja po jadranskoj obali. Dogovorena snimanja uglavnom prerastaju svoj inicijalni okvir, a nastale fotografije postaju sastavni dio kartoteka niza turističkih organizacija i poduzeća te državnih organa koji su se bavili promocijom zemlje u inozemstvu.

Tošo Dabac - Pogled sa zidina

Kako misliti o Dabčevu opusu nastalom pedesetih godina 20. stoljeća? Koji segment izdvojiti? Kako procijeniti vrijednost serija fotografija nastalih na brojnim putovanjima za potrebe ilustriranih časopisa, turističkih vodiča i propagandnih prospekata, za potrebe umjetničkih monografija i institucija za zaštitu kulturne baštine? Koliko umjetnika vidimo u naručenoj fotografiji i koji je njezin doseg ako je mišljena kao ilustracija teksta ili dio reklame? 

Tošo Dabac - Usnula

Izložba prikazuje dvije Dabčeve narudžbe (narudžbu Turističkog saveza Jugoslavije iz 1956. za reprezentativni opći prospekt Jugoslavije i narudžbu za likovnu opremu za časopis Jugoslavija, br. 16, 1958.) te izbor radova iz Dabčeve ostavštine, označene slovom M u njegovoj fototeci, smještajući ove radove unutar zakonskog i društvenog okvira važnog za fotografsku produkciju tog vremena. Dabčev ciklus morskih motiva otkriva, osim dokumentarne opservacije, osobnost umjetničkog doživljaja humanog intimista, psihološki pronicljivog opservatora i majstora objektivom stvorene atmosfere koja svakodnevne prizore podiže na razinu univerzalnog doživljaja. Umijeće koje prepoznajemo u ovom autorskom pristupu prelazi granicu koja seriju fotografija jadranskih motiva, inicijalno dokumentarno nastalih kao „fotografije po zadatku“, prevodi u sferu umjetničkog ostvarenja.

Tošo Dabac - Igra

Osim fotografija, prikazan je arhivski materijal i izdanja časopisa Jugoslavija te dijagram koji ocrtava promijene zakonske regulative i pregled institucija koje su se bavile zaštitom autorskog prava, razvojem i zaštitom struke te osnivanje zaklada preko kojih su nabavljali materijale nužne za rad.

AUTORICA STRUČNE KONCEPCIJE IZLOŽBE: Lana Lovrenčić

KUSTOSICE IZLOŽBE: Marina Benažić, Lana Lovrenčić

SURADNICE: Jana Gamilec, Vendi Vernić 

LIKOVNI POSTAV: Tajana Zver

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 15.11.2016.